ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες! Πήγαν να τον κεράσουν τούρτα και του επιτέθηκαν

Φυλάκιση οκτώ χρόνια σε δυο πρόσωπα

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε σήμερα σε δύο Ινδούς ποινές φυλάκισης 8 χρόνων στην κατηγορία της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης και 6 χρόνων στην κατηγορία της ένοπλης ληστείας με θύμα 62χρονο Βρετανό.

Το παραπονούμενο πρόσωπο στην υπόθεση είναι ο John Munro Forbes, από τη Βρετανία, ηλικίας 62 ετών και κατηγορούμενοι ο 33χρονος Anil Kumar Mal και ο 29χρονος Balvinder Singh και οι δύο από την Ινδία οι οποίοι είχαν έρθει στην Κύπρο ως φοιτητές.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η γνωριμία του Βρετανού με τους δύο Ινδούς έγινε περί τον Απρίλιο-Μάιο του έτους 2017, όταν ο παραπονούμενος κάλεσε τον 33χρονο στο σπίτι του για να του προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες μασάζ (ayurvedic massage).
Όπως αναφέρεται, παρόλο που δεν έμεινε ικανοποιημένος από το μασάζ που του είχε κάνει, διατήρησαν επαφή και είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες, ενώ οι κατηγορούμενος του ζήτησε να τον βοηθήσει να εξεύρει εργασία επειδή, όπως του ανέφερε, χρωστούσε πολλά χρήματα κάτι που έπραξε.

Το περιστατικό συνέβη στις 14/07/2017 όταν ο 33χρονος επισκέφθηκε τον Βρετανό στο διαμέρισμα του μαζί με τον ομοεθνή του για να του κεράσει τούρτα για τα γενέθλια του. Εκεί του επιτέθηκαν και τον κτύπησαν στο κεφάλι με σφυρί, ενώ προσπάθησαν να τον στραγγαλίσουν, απειλώντας τον ότι θα τον σκότωναν .

Οι Κατηγορούμενοι εγκατέλειψαν τότε το διαμέρισμα, παίρνοντας μαζί τους το πορτοφόλι του παραπονούμενου που περιείχε €200 καθώς και τις πιστωτικές του κάρτες και τη Βρετανική άδεια οδήγησης του.

Από τα κτυπήματα που δέχθηκε από τους Κατηγορούμενους ο Βρετανός υπέστη πολλαπλά τραύματα, κυρίως στο πρόσωπο και στο κεφάλι με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις για ανάταξη των καταγμάτων και χρειάστηκε να παραμείνει για 1 μήνα στο Νοσοκομείο ως εσωτερικός ασθενής.

Οι Κατηγορούμενοι έδωσαν θεληματικές καταθέσεις στις οποίες παραδέχθηκαν τα αδικήματα που διέπραξαν, υποστηρίζοντας ότι το έκαναν επειδή χρωστούσαν χρήματα και ήθελαν να κλέψουν από τον παραπονούμενο για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους. Ο πρώτος ανέφερε πως χρωστούσε €15.000 σε πρακτορεία στοιχημάτων και ο δεύτερος ότι δεν είχε χρήματα για να πληρώσει τα δίδακτρα του κολλεγίου.
Το Κακουργιοδικείο αναφέρει στην απόφαση του ότι «τα αδικήματα που διέπραξαν οι Κατηγορούμενοι είναι από τη φύση τους σοβαρά. Το αδίκημα της ένοπλης ληστείας είναι ένα από τα σοβαρότερα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα, γεγονός που αντανακλάται στην προβλεπόμενη στο Νόμο ποινή, που είναι φυλάκιση μέχρι και δια βίου» σημειώνοντας ότι «τα αδικήματα της ληστείας και γενικότερα τα αδικήματα που στρέφονται εναντίον της περιουσίας, βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε έξαρση.

«Εξίσου σοβαρό είναι και το αδίκημα της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης το οποίο επίσης προνοεί μέχρι και δια βίου φυλάκιση», όπως αναφέρεται.

Το Δικαστήριο έκρινε την παρούσα υπόθεση από τις πλέον σοβαρές υποθέσεις του είδους, τόσο λόγω των συνθηκών που περιβάλλουν τη διάπραξη του εγκλήματος, όσο και λόγω των τραυμάτων που προκάλεσαν στο θύμα.

Όπως αναφέρει στην απόφαση του «οι κατηγορούμενοι είχαν καταστρώσει σχέδιο για να ληστέψουν τον παραπονούμενο και αποφάσισαν να το υλοποιήσουν, αδιαφορώντας πλήρως για τις σωματικές βλάβες που θα προξενούσαν στον παραπονούμενο, αφού είχαν φροντίσει να μεταφέρουν μαζί τους και σφυρί. Προφασιζόμενοι, δήθεν, τα γενέθλια του πρώτου Κατηγορούμενου , πέτυχαν την είσοδο τους στο διαμέρισμα, αφού ο κατηγορούμενος φρόντισε να τον ξεγελάσει ότι θα τον επισκεπτόταν μόνος του για να τον κερνούσε, δήθεν, τούρτα».
«Στη συνέχεια έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο τους, εκμεταλλευόμενοι και την φιλοξενία του θύματος, ο οποίος προθυμοποιήθηκε να τους κεράσει ποτό. Τον ακολούθησαν, όπως αναφέρθηκε στα γεγονότα και αφού τον έριξαν στο πάτωμα της κουζίνας, άρχισαν να τον κτυπούν προκειμένου να κάμψουν την αντίσταση του και να υλοποιήσουν τα άνομα σχέδια τους. Ο πρώτος, ανέσυρε σφυρί το οποίο είχε κρυμμένο στην τσάντα που κρατούσε, ενώ την ίδια στιγμή ο δεύτερος τον είχε ακινητοποιήσει, σφίγγοντάς τον από το λαιμό».

Είναι από τύχη, προστίθεται, « που το θύμα απέφυγε τα χειρότερα, αφού όταν τον έσπρωξαν στο υπνοδωμάτιο του, κατάφερε να κλειδώσει την πόρτα, καλώντας σε βοήθεια».

«Ο προσχεδιασμός του εγκλήματος, η βαρβαρότητα που επέδειξαν οι Κατηγορούμενοι και η απουσία οποιασδήποτε πρόκλησης εκ μέρους του θύματος, προσδίδουν ιδιαίτερη σοβαρότητα στην υπόθεση. Προκειμένου να υλοποιήσουν το σχέδιο τους δεν δίστασαν να επιφέρουν αλλεπάλληλα κτυπήματα στο θύμα, κτυπώντας τον με σφυρί στο κεφάλι και στο πρόσωπο προκαλώντας του πολλαπλά κατάγματα, σχισίματα και μώλωπες», καταλήγει η απόφαση.

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε στο δεύτερο κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 1 μηνός στην κατηγορία που αφορά στο αδίκημα της παραμονής στη Δημοκρατία μετά την εκπνοή της προσωρινής άδειας διαμονής αλλοδαπού.

Οι ποινές φυλάκισης συντρέχουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X