ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Fitch: Ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξήσουν την κάλυψη των ΜΕΔ οι τράπεζες στην Κύπρο

«Παραμένει η διαφορά Βόρειας και Νότιας Ευρώπης»

Την πιθανότητα να χρειαστεί από τις τράπεζες Κύπρου, Ελλάδας και Πορτογαλίας να προχωρήσουν σε περαιτέρω κάλυψη των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), λόγω των επικίνδυνων χαρακτηριστικών των αγορών αυτών και του γεγονός ότι η κάλυψη των ΜΕΔ στις χώρες αυτές δεν είναι πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ (44,5%), τονίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.

Συγκεκριμένα, σε έκθεση του με τίτλο «Η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών της ΕΕ βελτιώνεται. Παραμένει η διαφορά Βόρειας και Νότιας Ευρώπης», ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων στις τράπεζες της ΕΕ είναι πιθανό να συνεχίσει να βελτιώνεται το 2018 και το 2019, βοηθούμενη από την οικονομική ανάπτυξη.

Ωστόσο, αναφέρει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερα στη νότια Ευρώπη σε σύγκριση με τη Βόρεια Ευρώπη και οι τράπεζες που δεν μειώνουν ουσιαστικά τα το επίπεδο των ΜΕΔ, ενώ επικρατούν καλές οικονομικές κινήσεις, ενδέχεται να υποστούν πίεση όταν γυρίσει ο οικονομικός κύκλος.

Αναφέρει ότι οι τράπεζες της ΕΕ έχουν χρησιμοποιήσει σημαντικά κεφάλαια για κάλυψη των ΜΕΔ, κυρίως περιουσιακών στοιχείων που έχουν πωληθεί ή διαγραφεί.

Ωστόσο, υπογραμμίζει πως η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει στους ισολογισμούς των τραπεζών περίπου στα ίδια επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Ο Fitch Ratings θεωρεί αρκετά ικανοποιητικά, έστω και χαμηλότερα, τα επίπεδα κάλυψης των ΜΕΔ από τις τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης, δεδομένων των ισχυρών εξασφαλίσεων, όπως τονίζει, που διαθέτουν αυτά τα δάνεια, τις ευκολότερες διαδικασίες εκποιήσεων και την αγορά ακινήτων με υψηλότερη ρευστότητα που διαθέτουν οι χώρες αυτές.

Ωστόσο, ο διεθνής οίκος τονίζει πως ενδεχομένως να χρειαστεί περαιτέρω αύξηση στην κάλυψη των ΜΕΔ στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, όπου η κάλυψη δεν είναι πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ (44,5%), παρά τα πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά των αγορών αυτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X