ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Fitch: Αναβάθμιση κυπριακής οικονομίας σε BB από BB-

Oι λόγοι έιναι η ισχυρή απόδοση των δημοσιονομικών και η ανάπτυξη της οικονομίας

Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο νόμισμα κατά μία βαθμίδα στο BB από BB- προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch λόγω της ισχυρής απόδοσης των δημοσιονομικών και την ανάπτυξη της οικονομίας που υπερβαίνει τις εκτιμήσεις ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στις τράπεζες από τα ψηλά επίπεδα των NPLs. Οι προοπτικές είναι σε θετικό ορίζοντα.

Όπως αναφέρεται, η αναβάθμιση προκύπτει από την ισχυρή απόδοση των δημόσιων οικονομικών και των ευνοϊκών προοπτικών.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, αναμένεται να καταγραφεί πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2017 από 0,4% το 2016 έναντι του μέσου ελλείμματος 3,2% που κατέχουν οι χώρες που βρίσκονται στην κατηγορία BB.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ το 2017 από 108% τέλος του 2016 λόγω της ισχυρής ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και της εφάπαξ επίδρασης της πρώτης αποπληρωμής του χρέους.

Η μεσοπρόθεσμη δυναμική του χρέους δείχνει μια σταθερά πτωτική τάση. Οι βασικές μεσοπρόθεσμες παραδοχές για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% και η σταδιακή αύξηση των πραγματικών επιτοκίων θα οδηγήσουν το δημόσιο χρέος να μειωθεί σε περίπου 80% το 2022, με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Όπως σημειώνεται, η οικονομική ανάκαμψη έχει διευρυνθεί και ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έχει υπερβεί κατά πολύ τις προβλέψεις τα τελευταία χρόνια. Ο οίκος προβλέπει τώρα ανάπτυξη κατά μέσο όρο 3,5% του ΑΕΠ το 2017 και το 2018, λόγω της ευρείας ανάκαμψης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 (3,6%) και της βελτίωσης των δεικτών εμπιστοσύνης σε σύγκριση με 2,5% πριν από ένα χρόνο, όταν η Κύπρος αναβαθμίστηκε σε «BB-» . Η ανάκαμψη αντανακλάται επίσης στην αγορά εργασίας, όπου το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 10,6% το 2ο τρίμηνο του 2017 από 16% το 2014.

Ωστόσο, προστίθεται, το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο μετά τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές κρίσεις. Παρόλο που η ισχυρή δυναμική ανάπτυξης δημιουργεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την απαραίτητη απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα, η ταχύτερη λύση των καθυστερούμενων δανείων θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάκαμψη μέσω βραχύτερης κατανάλωσης των νοικοκυριών.

Σημειώνεται ότι το κράτος επανακτεί την πρόσβαση στην αγορά, εξέδωσε επταετή ομόλογα τον Ιούνιο του 2017 με απόδοση 2,8%. Τα τρέχοντα ρευστά διαθέσιμα υπερβαίνουν τις συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης του 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X