ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Φέρτε το «Cock» στη Δερύνεια»

Αντιδράσεις για ματαίωση της παράστασης του ΘΟΚ

Αντιδράσεις προκάλεσε η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρας για ματαίωση της παράστασης του ΘΟΚ «Cock», η οποία όπως ήταν προγραμματισμένο θα πραγματοποιείτο απόψε στις 20:30, στο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου, ενώ, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το Δημοτικό Συμβούλιο της Δερύνειας πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει τη φιλοξενία της παράστασης στο Δήμο του και σύμφωνα με ομόφωνη απόφασή του η παράσταση θα ανέβει τελικά στη Δερύνεια.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λήφθηκε χθες βράδυ, μετά από σειρά διαβουλεύσεων, σε σχέση με το ανέβασμα ή όχι της παράστασης, πυροδότησε σειρά αρνητικών σχολίων τόσο από την πολιτεία, όσο και από την κοινή γνώμη και για το θέμα τοποθετούνται με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο ΘΟΚ δια του Προέδρου του Γιάννη Τουμαζή, η οργάνωση Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου δια του Προέδρου της Κώστα Γαβριηλίδη, η βουλευτής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σκεύη Κουκουμά, ενώ ο Δήμαρχος Σωτήρας ζητά σεβασμό της άποψης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Δήμου Σωτήρας λήφθηκε μετά από αντιδράσεις και παράπονα της τοπικής εκκλησιαστικής επιτροπής και μερίδας κατοίκων της Σωτήρας, ενώ ο Δήμος για να αποφύγει τις φήμες που ήθελαν τη δημιουργία επεισοδίων την ημέρα της παράστασης, αποφάσισε τη μη διεξαγωγή της οποιασδήποτε εκδήλωσης στο θέατρο, με στόχο την αποφυγή δυσάρεστων γεγονότων, που θα στοχοποιούσαν το Δήμο.

Αντιδράσεις

Αρκετές ήταν οι αντιδράσεις, που κάνουν λόγο πως «τέτοια φαινόμενα» σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος πρέπει να εκλείπουν. Ο Πρόεδρος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου κάνει λόγο για «απροκάλυπτη μορφή λογοκρισίας», ενώ ο Πρόεδρος της Accept ΛΟΑΤ αναφέρεται σε «περιόδους ναζισμού», που φανερώνουν μεθοδεύσεις περιορισμού της ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

Επίσης, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής δια της βουλευτή, Σκεύης Κουκουμά, καταδίκασε την απόφαση του Δήμου Σωτήρας και άδραξε την ευκαιρία να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι χρειάζεται δράση και πρωτοβουλίες για την ανατροπή στερεοτύπων, παγιωμένων αντιλήψεων και διαπαιδαγώγηση συνειδήσεων, που να σέβονται τις ανθρώπινες αξίες, τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, τη διαφορετικότητα και την αλληλεγγύη».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σωτήρας καλεί όσους αντιδρούν να σεβαστούν απλά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόεδρος του ΘΟΚ

Ο Πρόεδρος του ΘΟΚ, Γιάννης Τουμαζής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως αρνείται να πιστέψει ότι σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, σημειώνοντας πως «το θλιβερό αυτό γεγονός της απαγόρευσης από τις Δημοτικές Αρχές Σωτήρας της διεξαγωγής της παράστασης του ΘΟΚ «Cock» στη Σωτήρα πλήττει καίρια το ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και συνιστά απροκάλυπτη μορφή λογοκρισίας που προσβάλλει την καλλιτεχνική κοινότητα της Κύπρου, της οποίας εξάλλου, κύριος ρόλος και αποστολή είναι να πραγματεύεται με κριτικό και ουσιαστικό τρόπο σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές πραγματικότητες».

Όπως ανέφερε ο κ. Τουμαζής το Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΟΚ αποφάσισε ομόφωνα να ασκήσει κάθε έννομο δικαίωμα που προκύπτει από τη συγκεκριμένη απόφαση των Δημοτικών Αρχών Σωτήρας, προκειμένου να προστατεύσει το κύρος και τη λειτουργία του.

«Ο ΘΟΚ», σημείωσε, «δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε τη ρεπερτοριακή του πολιτική, ούτε τον στόχο της λειτουργίας του, που είναι η προώθηση της θεατρικής δημιουργίας για ολόκληρη την Κύπρο. Γι’ αυτό εξάλλου κάνουμε και περιοδείες σε ολόκληρη την Κύπρο. Και εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για το θέμα αυτό".

«Υψηλού επιπέδου» οι παραστάσεις του ΘΟΚ

Ο κ. Τουμαζής ανέφερε, μάλιστα, ότι οι παραστάσεις που ανεβάζει ο ΘΟΚ «είναι υψηλού επιπέδου και καλλιτεχνικές παραγωγές, οι οποίες με κανένα τρόπο, κανείς δεν μπορεί να τις λογοκρίνει».

«Αλίμονο», συμπλήρωσε, «να μιλούμε για περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης σε ένα κράτος της ΕΕ». Ξεκαθάρισε πως ο ΘΟΚ θα ασκήσει κάθε δικαίωμα, ώστε οι παραστάσεις του να πραγματοποιούνται, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τουμαζής είπε πως το συγκεκριμένο έργο ήδη παίζεται με μεγάλη επιτυχία σε Λεμεσό και Λευκωσία, χαρακτηρίζοντας «θλιβερό φαινόμενο» το «να κρίνουμε κάτι με τόσο βίαιο τρόπο».

«Γιατί μιλάμε για βιαιότητα να κατηγορείται και να δαιμονοποιείται ένα έργο με διεθνή πορεία και που σημειώνει μεγάλη επιτυχία, αλλά και στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, όπου παίχτηκε παίζεται με γεμάτα θέατρα και την πιο θερμή ανταπόκριση του κοινού. Πραγματικά λυπάμαι διότι είμαι σίγουρος ότι αυτοί που αντιδρούν δεν έχουν παρακολουθήσει το έργο», είπε.

Σε ερώτηση εάν έχουν αντιμετωπίσει σε άλλες επαρχίες τέτοιου είδους αντιδράσεις, ο κ. Τουμαζής είπε πως δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ τέτοιες ακραίες αντιδράσεις, προσθέτοντας πως θλίβεται γιατί εν έτη 2017 αναγκάζεται να αντιμετωπίσει «μια τέτοια πολύ θλιβερή κατάσταση, που μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω».

Πρόεδρος Accept - ΛΟΑΤ

Ο Πρόεδρος της Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου, Κώστας Γαβριηλίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως «είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι υπάρχει ένα Δημοτικό Συμβούλιο από εκλεγμένα μέλη, τα οποία αρνούνται, λόγω δικών τους προσωπικών κωλυμάτων, στην προκειμένη περίπτωση τα θέματα ομοφοβίας, να υπηρετήσουν μια ομάδα των ΛΟΑΤΙ ατόμων της περιοχής».

«Το γεγονός ότι έρχονται δημόσια και προσπαθούν να σταματήσουν το συγκεκριμένο θεατρικό έργο, δυστυχώς, αποτρέπει τη διαφοροποίηση των ΛΟΑΤΙ και μέσα στους ΛΟΑΤΙ είναι και άτομα τα οποία βρίσκονται στην ίδια την περιοχή», είπε.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως το συγκεκριμένο θέμα ξεπερνά τα θέματα των ΛΟΑΤΙ και ότι γίνεται λόγος πλέον για την ελευθερία έκφρασης, για να σημειώσει πως είναι το λιγότερο απογοητευτικό που το συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο έρχεται να σταματήσει την ελευθερία έκφρασης πάνω σε ένα καλλιτεχνικό έργο.

«Θυμίζει περιόδους ναζισμού και φανερώνει μεθοδεύσεις περιορισμού της ενημέρωσης της κοινής γνώμης», είπε ο κ. Γαβριηλίδης.

Ο Πρόεδρος της Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου είπε πως αναμένει την επίσημη θέση των κομμάτων, στα οποία ανήκουν τα Δημοτικά Συμβούλια, αφού όπως είπε «δεν υπήρξαν μέχρι στιγμής επίσημες αντιδράσεις των κομμάτων και αυτό είναι εξαιρετικά λυπηρό».

Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής

Η βουλευτής της Επαρχίας Αμμοχώστου, μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικώντης Βουλής, Σκεύη Κουκουμά, καταδίκασε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρας να απαγορεύσει την διεξαγωγή της θεατρικής παράστασης «Cock».

Σε δήλωση της στο ΚΥΠΕ είπε πως «στη δική μας αντίληψη προκύπτουν δύο κύρια ζητήματα, αυτό της Ελευθερίας της Τέχνης, αλλά και της ομοφοβίας».

Για την ελευθερία της Τέχνης ανέφερε πως «δόθηκαν αγώνες και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε να ξεφύγουμε από τις εποχές που η τέχνη, ο πολιτισμός και η ελευθερία έκφρασης βρισκόταν υπό τον έλεγχο και την έγκριση της Εκκλησίας ή των συντηρητικών κοινωνικών στερεοτύπων», σημειώνοντας πως «η τέχνη είναι ελεύθερη και κρίνεται από το ίδιο το θεατή, από την κοινωνία για την ποιότητα της, το μήνυμα της και το βαθμό που καταφέρνει να συγκινήσει και να ευαισθητοποιήσει».

Σε σχέση με την ομοφοβία, η κ. Κουκουμά είπε πως είναι εκείνη που εμπόδισε και την παράσταση στη Σωτήρα, για να προσθέσει πως «αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η αλήθεια είναι ότι ομοφοβικές αντιλήψεις θα βρούμε σε όλο το φάσμα της κοινωνίας».

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως «τα δημόσια πρόσωπα, οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι, τα κόμματα οφείλουν –εφόσον διακηρύσσουν σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα- να αντιπαρατίθενται με την ομοφοβία, το ρατσισμό και το σεξισμό».

«Δυστυχώς υπάρχουν πολιτικοί χώροι που φαίνεται να την ανέχονται ή/και να την καλλιεργούν. Αναλογιστείτε απλώς από πού προέρχονται όλα τα απαράδεκτα κρούσματα σεξισμού και ομοφοβίας στην πολιτική ζωή που απασχόλησαν την δημόσια συζήτηση τα τελευταία χρόνια.

Αναλογιστείτε ποια πολιτική φιλοσοφία κυριαρχεί στο ΔΣ της Σωτήρας και ποια στο ΔΣ της Δερύνειας το οποίο πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει τη φιλοξενία της παράστασης στο δήμο του».

Είπε ακόμα πως είναι πολλές φορές που ως βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Αντρών και Γυναικών διαισθάνθηκε ότι δεν υπάρχει η βούληση για ρήξη με την συντήρηση.

«Όταν για παράδειγμα», είπε, «εδώ και μήνες εκκρεμεί το θέμα που είχαμε εγγράψει για την ρητορική μίσους του Αρχιεπισκόπου εναντίων των ΛΟΑΤΙ ατόμων, όταν εδώ και μήνες προσπαθούμε να βρούμε διέξοδο ώστε να συζητηθεί επιτέλους η Πρόταση Νόμου που αφορά τις αμβλώσεις. Όταν εδώ και μήνες αναμένουμε πότε θα τεθεί προς συζήτηση η Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ που αφαιρεί από τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές την δυνατότητα να χειρίζονται τις εισφορές των εράνων στις κηδείες. Υπάρχει λοιπόν και θέμα πολιτικό», κατέληξε.

Η άποψη του Δήμου Σωτήρας

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Σωτήρας, Γιώργος Ττάκκας, είπε πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου «δεν έχει να κάνει τόσο με το θεατρικό έργο, όσο με τις έντονες αντιδράσεις που ακούστηκαν και τις αναφορές για προσπάθεια μερίδας ατόμων να σαμποτάρουν τη παράσταση».

«Σκοπός της απόφασης αυτής ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο να διαφυλάξει τον ίδιο το Δήμο, ώστε να μη γίνει πεδίο αντιπαραθέσεων, με συνεπακόλουθο τελικά την περισσότερη αρνητική εικόνα του Δήμου», είπε.

Ερωτηθείς εάν έχει δεχθεί απειλές, ο κ. Ττάκκας ανέφερε ότι δέχτηκε αναφορές για αντιδράσεις από μερίδα κατοίκων.

Κληθείς να απαντήσει αν κάθε φορά που θα έρχεται στο Δήμο Σωτήρας μια παράσταση, με παρόμοιο περιεχόμενο θα ματαιώνεται, αφού θα ξεσηκώνεται μια μερίδα ατόμων, ο Δήμαρχος είπε: «Κοιτάξετε. Έχω μια απόφαση ενός Δημοτικού Συμβουλίου, εννιά άτομα, τα οποία έχουν εκλεγεί από τον κόσμο της Σωτήρας. Νομίζω θα ήταν καλό να σεβαστούμε και τις απόψεις του Δημοτικού Συμβουλίου».

«Δεν είναι μόνο οι απόψεις των άλλων, αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου της Σωτήρας. Όπως σεβόμαστε εμείς τους άλλους ας σεβαστούν και εκείνοι τη δική μας την άποψη», πρόσθεσε.

Είπε ακόμα ότι έκανε αρκετές προσπάθειες ώστε «να βάλουν νερό στο κρασί τους», αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε, για να καταλήξει ότι «μπροστά στο να γίνουν επεισόδια προτιμώ να μην γίνουν και παίρνω την ευθύνη της ματαίωσης της παράστασης».

Παράσταση «Cock»

Η παράσταση «Cock» παίζεται εδώ και δυο μήνες στην Κύπρο και σύμφωνα με τον ΘΟΚ αγαπήθηκε και να αγκαλιάστηκε από το κοινό.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο θεατρικό έργο παρουσιάστηκε με επιτυχία σε πολλές χώρες, όπως την Αγγλία, την Ελλάδα, την Αυστραλία, την Ισπανία και τις Φιλιππίνες.

Η παραγωγή του ΘΟΚ «Cock» θέτει σε πρώτο πλάνο ζητήματα ταυτότητας, αγάπης και σχέσεων ανάμεσα στους ανθρώπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X