ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φάκελος χαλούμι: «Ανεξέλικτη κατάσταση»

Επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη απέστειλε ο ΓΓ της ΕΚΑ

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, απέστειλε ο ΓΓ της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, με την οποία ζητά να δοθούν οδηγίες προς τα αρμόδια Υπουργεία για λήψη μέτρων, σε σχέση με τις εισαγωγές φυλών παραγωγικών ζώων, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση που υπόβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία, για εγγραφή του χαλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στην ΕΕ.

Στην επιστολή του, ο κ. Χάμπας κάνει λόγο για «ανεξέλικτη κατάσταση» όπως αυτή εξελίσσεται και προσθέτει πως «αυτό, μαζί με την κατάργηση των ποσοστώσεων στο αγελαδινό γάλα (παρά τα μέτρα που λαμβάνουν οι οργανώσεις των αγελαδοτρόφων) έχουν οδηγήσει σε μια θεαματική αύξηση του αγελαδινού γάλακτος και θα αντιμετωπίσουμε πολύ σύντομα μεγάλο πρόβλημα στη διάθεση του».

Ο κ. Χάμπας εισηγείται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως δώσει οδηγίες προς τα αρμόδια Υπουργεία να ελέγξουν τις βιομηχανίες από πού παίρνουν το γάλα, εξετάζοντας τα συμβόλαια με τους παραγωγούς ή τις ομάδες αυτών για τις ποσότητες και τις τιμές αγοράς και πώλησης του γάλακτος και να εξεταστούν οι πληροφορίες, εάν ευσταθούν ότι κάποιοι φέρνουν αιγοπρόβειο γάλα από τα κατεχόμενα.

Επίσης, εισηγείται όπως ενημερωθούν γραπτώς από το αρμόδιο Υπουργείο όλοι οι αιγοπροβατοτρόφοι και αγελαδοτρόφοι, ότι στο πρότυπο συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένες φυλές αιγοπροβάτων και αγελάδων, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί το γάλα των νέων φυλών που εισάγονται να συμπεριληφθεί για την παραγωγή χαλουμιού.

«Τα Υπουργεία Γεωργίας και Εμπορίου να συνεργαστούν και να εφαρμόσουν άμεσα ολοκληρωμένο, στοχευμένο πρόγραμμα με οικονομικά και άλλα μέτρα στη βάση οδικού χάρτη, που θα στοχεύει στον έλεγχο της όλης κατάστασης. Μόνο έτσι θα είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τις πρόνοιες του φακέλου όταν αυτός εγκριθεί. Οι Αγροτικές Οργανώσεις ενωμένες υπέβαλλαν από το 2016 ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σχέδιο προς τον Υπουργό Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος», προστίθεται στην επιστολή.

Καταληκτικά καλεί τα αρμόδια Υπουργεία να προβαίνουν σε καθημερινό έλεγχο προς τις βιομηχανίες, και σημειώνει πως θα πρέπει η Βουλή σε συνεργασία με την κυβέρνηση να προβούν σε τροποποίηση του Νόμου βάζοντας πολύ αυστηρές πρόνοιες που να αποτρέπουν τυχόν παρανομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X