ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Έχουν σταματήσει οι εκροές καταθέσεων από τον Συνεργατισμό»

Όλα όσα είπε ο Υπουργός Οικονομικών

Η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουν σταματήσει οι εκροές καταθέσεων από το Συνεργατισμό, μετά και την κίνηση της Κυβέρνησης να προβεί σε κατάθεση 2,5 δισ. στην Τράπεζα υπό τη μορφή ομολόγου, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι τα κυβερνητικά ομόλογα που εκδόθηκαν προς τη ΣΚΤ, συνολικού ύψους €2,35 δισ, θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο σήμερα ή την εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Σε δηλώσεις, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, στην οποία προέβη σε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Συνεργατισμό και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι παρά την ύπαρξη διαφορετικών προσεγγίσεων σε μια σειρά από ζητήματα, υπάρχει διάθεση για συνεννόηση και συνεργασία.

«Κάποια ζητήματα, κάποιες αποφάσεις προκύπτουν εκ των πραγμάτων λαμβάνοντας υπόψη ότι λειτουργούμε ως χώρα, αλλά και το τραπεζικό μας σύστημα, σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον και ότι οι ευρωπαϊκές εποπτικές απαιτήσεις είναι αυστηρές και συγκεκριμένες και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις» σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Τόνισε δε ότι «μέσα κι από δικές μας αποφάσεις ευθύνης θεωρώ πως μπορούμε να βρούμε λύσεις που να είναι προς όφελος της οικονομίας, της κυπριακής κοινωνίας, να περιορίζουν τις αρνητικές παρενέργειες, αλλά αντιθέτως να δημιουργούν προοπτική».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως αναλόγως και των εξελίξεων σε σχέση με το επενδυτικό ενδιαφέρον για το Συνεργατισμό ενδεχομένως να προκύψουν και ευκαιρίες για κινήσεις όπως ο εξωτραπεζικός φορέας διαχείρισης ΜΕΔ, ο οποίος παρά τις δυσκολίες και το κόστος, κρίνεται από όλους πως προσφέρει προοπτικές, διευκολύνσεις και περιθώρια.

Ερωτηθείς κατά πόσον έχουν σταματήσει οι εκροές καταθέσεων στο Συνεργατισμό, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «αυτή είναι η εικόνα που έχω».

Ο Υπουργός είπε είτε σήμερα είτε την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα αναμένεται να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο τα κρατικά ομόλογα.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών εξέφρασε τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες του Κινήματος για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, καθώς και ανησυχία για τις εξελίξεις στο Συνεργατισμό.

«Αυτό που μας ενοχλεί περισσότερο είναι ότι μπήκαμε σε μια διαδικασία στην οποία οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην αναγκαστική αποξένωση δημόσιας περιουσίας» είπε, προσθέτοντας ότι γι΄αυτό υπάρχουν διαχρονικές αλλά και σημερινές ευθύνες.

Επανέλαβε δε προς τον Υπουργό τη διάθεση του Κινήματος για εποικοδομητική συνεργασία, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ΜΕΔ.

«Σήμερα ξανά ερευνήσαμε τις δυνατότητες πως αυτή η εισήγηση για τη δημιουργία ενός φορέα για τη διαχείριση των ΜΕΔ που να είναι στοχευμένος στη μικρή κατοικία και στη μικρή επαγγελματική στέγη μπορεί να είναι βιώσιμος» είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περιθώρια ακόμα και μέσα από τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το Συνεργατισμό να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και να υπάρξει «κοινωνικά ευαίσθητη, δίκαιη αντιμετώπιση» σε ό,τι αφορά τα ΜΕΔ.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X