ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος - Έτσι λειτουργούν οι στέγες ανηλίκων

Η φροντίδα, οι μετακινήσεις τους και η…συνεργασία με την Αστυνομία

Δημήτρης Λουκά

Παιδιά που είναι ορφανά, γονείς που είναι χρήστες ναρκωτικών και είναι ακατάλληλοι να αναλάβουν την φροντίδα του παιδιού τους. Οικογένειες με οικονομικά προβλήματα και όχι μόνο, αδυνατούν να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους.

Αυτά τα παιδιά βρίσκουν καταφύγιο σε στέγες ανηλίκων ή σε ανάδοχες οικογένειες που εγκρίνονται ως κατάλληλες από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Παράλληλα, όμως, έχει δημιουργηθεί έντονος προβληματισμός με τις συχνές εξαφανίσεις παιδιών από τις παιδικές στέγες, όπου φιλοξενούνται. Οι ανακοινώσεις που εκδίδει, πολύ συχνά, πλέον, η αστυνομία για ανήλικους να ελλείπουν από τον χώρο διαμονής τους, θέτουν σε κινητοποίηση τους αρμόδιους.


«Ο Σταύρος φώναζε για να μην βήξει, πονούσε πολύ τους πνεύμονές του» (Vids)


Τα παιδιά για διάφορους λόγους φεύγουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα από τον χώρο διαμονής τους. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, προκύπτουν πολλά ερωτήματα. Είναι ιδανικές οι συνθήκες της στέγης; Γιατί παιδιά πηγαίνουν σε αυτή; Πώς λειτουργούν οι στέγες; Ποιος έχει την ευθύνη για την επίβλεψη; Η κυρία Λουκία Τυλληρίδου, Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Α΄ τάξης, μας απαντά τα πιο πάνω ερωτήματα. 

Ο λόγος που μπαίνει ένα παιδί σε στέγη και οι ανάδοχες οικογένειες

Όταν ένα παιδί βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο ως προς την προστασία και φροντίδα του, τότε αναλαμβάνει η Υπηρεσία Κοινωνικής Ευημερίας. Η μετακίνηση παιδιών από το οικογενειακό τους περιβάλλον αποτελεί το τελευταίο μέτρο που λαμβάνεται, για τη διασφάλιση της προστασίας του παιδιού. Σύμφωνα με τα όσα μας έχουν λεχθεί, γίνονται προσπάθειες από όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, με στόχο το παιδί να παραμείνει με την οικογένεια του. 

Τα παιδιά υπό φροντίδα της Διευθύντριας Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας τοποθετούνται, κατά προτεραιότητα, σε ανάδοχες οικογένειες που εγκρίνονται ως κατάλληλες από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για βραχεία ή μακροπρόθεσμη φιλοξενία παιδιών. Αν η φιλοξενία σε ανάδοχη οικογένεια δεν είναι εφικτή, τότε τα παιδιά τοποθετούνται σε ιδρύματα παιδικής προστασίας, που λειτουργούν παγκύπρια.

Έτσι φροντίζουν τα παιδιά

Τα παιδιά έχουν καθημερινή επίβλεψη από τους Ιδρυματικούς Λειτουργούς καθώς και συστηματική συνεργασία με αρμόδιο Λειτουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών με στόχο την καλύτερη δυνατή διαχείριση όλων των θεμάτων που τα αφορούν.

Κατά την παραμονή ενός παιδιού υπό την φροντίδα της Διευθύντριας Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, σε δομή παιδικής προστασίας, καταρτίζεται ατομικό σχέδιο φροντίδας, προστασίας και αποκατάστασης του παιδιού και παρέχεται εξατομικευμένη στήριξη και καθοδήγηση σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, για την καλύτερη δυνατή διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού. Για την λήψη οποιασδήποτε απόφασης, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και η άποψη του παιδιού.

Σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε η κυρία Τυλληρίδου, κατά τη διάρκεια παραμονής ενός παιδιού, το οποίο έχει μετακινηθεί από τη βιολογική του οικογένεια, σε ίδρυμα παιδικής προστασίας, καταβάλλονται προσπάθειες από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, για την έγκαιρη αποκατάσταση του παιδιού σε εγκεκριμένη ανάδοχη οικογένεια, όταν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την ασφαλή επιστροφή στην βιολογική του οικογένεια.

Τα ιδρύματα παιδικής προστασίας που λειτουργούν παγκύπρια οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, είναι ανοικτού τύπου και καταβάλλεται προσπάθεια αυτά να προσομοιάζουν, όσο το δυνατό περισσότερο, με το οικογενειακό περιβάλλον.

Όπως μας έχει λεχθεί, τα παιδιά που φιλοξενούνται στις Στέγες/Ξενώνες, ακολουθούν καθημερινά πρόγραμμα δραστηριοτήτων και έχουν εξόδους ψυχαγωγίας, ανάλογα με την ηλικία και τον βαθμό ωριμότητας τους, με συμμαθητές και φίλους, τους οποίους οι Ιδρυματικοί Λειτουργοί γνωρίζουν.

Ένεκα των δύσκολων καταστάσεων που έχουν βιώσει, τα παιδιά που τίθενται υπό φροντίδα, χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση την οποία παρέχουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, σε συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες.

Οι μετακινήσεις τους

Το πρόγραμμα εξόδων των παιδιών συμφωνείται με τους Ιδρυματικούς Λειτουργούς, οι οποίοι αναλαμβάνουν τις μετακινήσεις τους, είτε προβαίνουν στις απαραίτητες διευθετήσεις. Η συνοδεία ή μη των παιδιών αποφασίζεται, ανάλογα με την ηλικία, την ωριμότητα και τις ιδιαίτερες συνθήκες του παιδιού, με επίκεντρο τη διασφάλιση της προστασίας του.

Όσον αφορά το πώς προκύπτει η φυγή των παιδιών από τις παιδικές στέγες, μας απαντήθηκε ότι είναι φαινόμενο που παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για διάφορους λόγους.

Η συνεργασία με την Αστυνομία

Σε περίπτωση που κάποιο παιδί δεν επιστρέψει την αναμενόμενη ώρα και δεν εντοπίζεται, οι Υπηρεσίες μας συνεργάζονται με την Αστυνομία ενώ παράλληλα διερευνώνται και τυγχάνουν διαχείρισης τα αίτια και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, μέσα από πολυθεματική συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς που έχουν αρμοδιότητα για τα παιδιά.

Τα παιδιά μεταβαίνουν σε στέγες για ένα καλύτερο αύριο γι' αυτούς. Ψάχνουν μέσα από τον χώρο διαμονής τους την στοργή και την αγάπη που για διάφορους λόγους δεν την είχαν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε το κάθε παιδί να νιώθει οικειότητα με τον χώρο και να αφήσει πίσω του τα προβλήματα που ίσως το ταλαιπωρούν.

Από την άλλη δεν μας αφήνει αδιάφορους το γεγονός ότι ανήλικα παιδιά φεύγουν από τον χώρο διαμονής τους. Οι αρμόδιοι επιβάλλεται να βρουν τις λύσεις άμεσα στο θέμα φυγής των παιδιών από τις στέγες. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο και μετά να επιρρίπτουμε ευθύνες ο ένας στον άλλον. Ας γίνουμε λίγο πιο ευαίσθητοι και υπεύθυνοι σε αυτό το θέμα, γιατί αυτά τα παιδιά πράγματι χρειάζονται την αγάπη και την πλήρη στήριξη του κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X