ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ερντογάν: Νέες απειλές για την ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο

Εάν και εφόσον η Ε/κ πλευρά συνεχίσει τις «μονομερείς ενέργειες»

Προειδοποίηση για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με το φυσικό αέριο περιλάμβανε η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Chatham House του Λονδίνου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα είναι αντιμέτωπη με μία διαρκή απειλή ασφαλείας εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει τις “μονομερείς επιχειρήσεις» ως προς την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Πρόσθεσε με έμφαση ότι πραγματικά το εννοεί όταν μιλά για απειλή για την ασφάλεια της περιοχής.

Στην ομιλία με θέμα το παγκόσμιο και περιφερειακό όραμα της Τουρκίας ο Πρόεδρος Ερντογάν επέρριψε, εξάλλου, την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών στη Διάσκεψη για την Κύπρο στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “η τ/κ πλευρά με την ισχυρή στήριξη της Τουρκίας εδώ και μισό αιώνα καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες για λύση. Η ε/κ πλευρά ωστόσο δεν πλησίασε καθόλου για να ιδρυθεί ένας συνεταιρισμός στη βάση της πολιτικής ισότητας με τους Τ/κ”. Πρόσθεσε ότι “εάν η ε/κ πλευρά επιμένει να συνεχίσει μονομερείς δραστηριότητες για τους υδρογονάνθρακες η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή θα είναι συνεχώς σε κίνδυνο. Αυτό το λέω καθαρά”.

Μεταξύ άλλων εκτίμησε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν απολέσει το διαμεσολαβητικό τους ρόλο στη Μέση Ανατολή μετά από την απόφαση μεταφοράς της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ.

Το σημερινό πρόγραμμα της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στο Λονδίνο συνεχίζεται με συναντήσεις με επιχειρηματίες και επενδυτές.

Την Τρίτη θα γίνει δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ και θα έχει συνομιλίες με την Πρωθυπουργό Μέι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση