ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Επίσημη τοποθέτηση Επ. Διοικήσεως για τον δημόσιο θηλασμό

Δεν είναι αρκετή η νομοθεσία σύμφωνα με την κ. Λοττίδη η νομοθεσία

Επίσημη τοποθέτηση έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη 25/5, η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού - Λοττίδη σχετικά με την τροποποίηση του ποινικού κώδικα και της νομοθεσίας που καθιστά ποινικό αδίκημα την προσβολή της οποιασδήποτε γυναίκας θηλάζει δημόσια το παιδί της, σημειώνοντας πως «δεν είναι αρκετή για να προστατεύσει τις γυναίκες και να τις ενθαρρύνει παράλληλα στον μητρικό θηλασμό».

Όπως σημειώνει η κ. Λοττίδη «οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει παράλληλα να λάβουν τα μέτρα τους και να προχωρήσουν σε μια σειρά από ενέργειες οι οποίες θα διασφαλίσουν πρώτα το δικαίωμα της γυναίκας και θα ενθαρρύνουν ταυτόχρονα τις γυναίκες να προχωρούν σε καταγγελίες όταν δέχονται παρενόχληση κατά τη διάρκεια του δημόσιου θηλασμού του παιδιού τους».

«Με την παρούσα τοποθέτηση υπό την ιδιότητα της Εθνικής Ανεξάρτητης Αρχής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θέλω αφενός να χαιρετίσω την ψήφιση από το νομοθετικό σώμα της σχετικής ποινικής διάταξης, και αφετέρου να υπογραμμίσω την ανάγκη η διάταξη αυτή να πλαισιωθεί από σειρά μέτρων, που θα ενδυναμώνουν τις γυναίκες στην απόφασή τους για θηλασμό και θα αναδεικνύουν ότι η επιλογή αυτή αποτελεί άσκηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέεται και με την υποχρέωση σεβασμού και προώθησης της ισότητας των φύλων» αναφέρει η Επίτροπος και προσθέτει ότι «το δικαίωμα κάθε μητέρας να θηλάζει δημόσια συνδέεται με το δικαίωμα κάθε γυναίκας να συμμετέχει στη δημόσια ζωή, συμπεριλαμβανομένης και της εργασίας χωρίς να ντρέπεται ή να τυγχάνει διακρίσεων εξαιτίας μιας επιλογής της συνυφασμένης με τη μητρότητα με την αυτοδιάθεση του σώματός της και κατ’ επέκταση με το φύλο της».

«Για να εμπεδωθεί και να προαχθεί η θέση αυτή», σύμφωνα με την κ. Λοττίδη, «απαιτείται πρωτίστως να καταπολεμηθούν τα έμφυλα και σεξιστικά στερεότυπα από τα οποία εκπηγάζει η αποστροφή προς τη γυναίκα που θηλάζει δημόσια το παιδί της».

Καταλήγοντας, η Επίτροπος τονίζει πως «πέραν της διαδικασίας προώθησης της εφαρμογής της νομοθεσίας, απαιτείται και η εμπεριστατωμένη ενημέρωση των γυναικών και ενθάρρυνσή τους να καταγγέλλουν οποιεσδήποτε παρενοχλητικές συμπεριφορές αντιμετωπίσουν». Είναι επίσης σημαντικό «όπως ειδικότερη ενημέρωση απευθυνθεί προς τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι εξυπηρετούν ή έρχονται σε επαφή με το κοινό, καθώς επίσης και προς άλλους φορείς ή οργανωμένα σύνολα όπως είναι οι συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις».

 

Πηγή: kathimerini.com.cy

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X