ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Επαναφέρεται ο συνδικαλιστικός χρόνος στις εκπαιδευτικές οργανώσεις

Σε εφαρμογή θα τεθεί από αύριο η απόφαση της 4ης Σεπτεμβρίου

Σε εφαρμογή μπαίνει από την Πέμπτη η απόφαση της 4ης Σεπτεμβρίου, όπου επαναφέρει τον συνδικαλιστικό χρόνο στις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων ενημερώθηκαν για τις έκτακτες αποσπάσεις των μελών της γραμματειών των ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ, πίσω στις οργανώσεις τους, για να έχουν την δυνατότητα να ασκούν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

Σημειώνεται πως η εν λόγω απόφαση επαναφέρει σε κάποιο βαθμό των συνδικαλιστικό χρόνο, ωστόσο, δεν τον επαναφέρει όπως ήταν πριν την απόφαση της 4ης Ιουλίου. Πλέον κανένας εκ των Διοικητικών Συμβουλίων των τριών οργανώσεων δε θα έχει την δυνατότητα να ασκεί τα συνδικαλιστικά του καθήκοντα, παρά μόνο όσοι συμπεριλαμβάνονται στην Γενική Γραμματεία. Επίσης οι μόνοι που θα έχουν πλήρες συνδικαλιστικό χρόνο και δε θα διδάσκουν σε κάποιο σχολείο είναι ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού και Χάρης Χαραλάμπους, αντίστοιχα.

Αυτούσιο το σημείο «ε» από την απόφαση της 4ης Σεπτεμβρίου που επαναφέρει τον συνδικαλιστικό χρόνο:

«Όπως έναντι του χρόνου που μέχρι τώρα παραχωρείται στους αξιωματικούς των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων (ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ), θα παραχωρηθεί χρόνος ίσος με δύο εκπαιδευτικούς πλήρους απασχόλησης σε κάθε οργάνωση. Συμπληρωματικά θα δοθεί αντίστοιχος συνδικαλιστικός χρόνος που να μην υπερβαίνει το ποσό των €100.000 για την ΟΛΤΕΚ, €175.000 για την ΟΕΛΜΕΚ και €175.000 για την ΠΟΕΔ, που να αφορά στο κόστος μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών στους οποίους θα παραχωρηθεί συνδικαλιστικός χρόνος».

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις κλήθηκαν να αποστείλουν επιστολή στην κυβέρνηση για το πως επιθυμούν να διανέμουν τον συνδικαλιστικό τους χρόνο με βάση το πιο πάνω σημείο, πράγμα που οι συνδικαλιστές έπραξαν εις τριπλούν. Η τελευταία επιστολή όπου οι εκπαιδευτικές οργανώσεις κατέγραφαν πως θέλουν να μοιράσουν τον συνδικαλιστικό τους χρόνο αποστάλθηκε χθες και όπως φαίνεται από αύριο η εν λόγω απόφαση μπαίνει σε εφαρμογή.

Πιο συγκεκριμένα ο συνδικαλιστικός χρόνος ανά εβδομάδα μοιράζεται ως εξής στην ΟΕΛΜΕΚ:

Γιάννος Σωκράτους: διδακτικός χρόνος 3 ώρες την βδομάδα (Λευκωσία), συνδικαλιστικός χρόνος 11 ώρες την βδομάδα.

Θέμης Πολυβίου: διδακτικός χρόνος 5 ώρες την βδομάδα (Λευκωσία), συνδικαλιστικός χρόνος 8 ώρες την βδομάδα.

Παντελής Νικολαΐδης: διδακτικός χρόνος 3 ώρες την βδομάδα (Λάρνακα), συνδικαλιστικός χρόνος 11 ώρες την βδομάδα.

Γιάννης Νικολαΐδης: διδακτικός χρόνος 6 ώρες την βδομάδα (Λεμύθου), συνδικαλιστικός χρόνος 8 ώρες την βδομάδα.

Στέλιος Κουτσίδης: διδακτικός χρόνος 9 ώρες την βδομάδα (Λευκωσία), συνδικαλιστικός χρόνος 13 ώρες την βδομάδα.

Γαβριήλ Γαβριήλ: διδακτικός χρόνος 4 ώρες την βδομάδα (Λεμεσός), συνδικαλιστικός χρόνος 18 ώρες την βδομάδα.

Μάριος Κανικλίδης: διδακτικός χρόνος 4 ώρες την βδομάδα (Λάρνακα), συνδικαλιστικός χρόνος 16 ώρες την βδομάδα.

Όσο αφορά την ΠΟΕΔ, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ο πρόεδρος, Φίλιος Φυλακτού και ο γενικός γραμματέας, Χάρης Χαραλάμπους, θα έχουν πλήρη συνδικαλιστικό χρόνο και δεν θα διδάσκουν σε κάποιο σχολείο. Ενώ τα υπόλοιπα μέλη της γενικής γραμματείας θα έχουν και συνδικαλιστικό χρόνο και διδακτικό όπως στην περίπτωση της ΟΕΛΜΕΚ.

Σχετικά με την ΟΛΤΕΚ, ο συνδικαλιστικός χρόνος έχει επαναφερθεί σε όλα τα μέλη της γενικής γραμματείας, με την ίδια φόρμουλα που έχει επαναφερθεί και στην ΟΕΛΜΕΚ. Ωστόσο η ΟΛΤΕΚ είναι η μόνη εκ των τριών οργανώσεων που επέλεξε να δώσει κάποιες μηδαμινές ώρες σε μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου, για να μπορέσουν και αυτά με κάποιο τρόπο να ασκήσουν τα συνδικαλιστικά τους καθήκοντα.

Πηγή: Η Καθημερινή 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X