ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έντονο το ενδιαφέρον του κοινού στη «Ναυτιλιακή Ημερίδα του Πανεπιστημίου Frederick»

Υπό την αιγίδα της Υφυπουργού Ναυτιλίας

Με ιδιαίτερη επιτυχία και αυξημένη συμμετοχή ολοκληρώθηκε στη Λεμεσό, η 5η ετήσια Ναυτιλιακή Ημερίδα του Πανεπιστημίου Frederick με θέμα: «Η Γαλάζια Ανάπτυξη και η σημασία της για την Κυπριακή Οικονομία».

Τη Ναυτιλιακή Ημερίδα διοργάνωσε το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστήμιου και διεξήχθη υπό την αιγίδα της Υφυπουργού Ναυτιλίας, κυρίας Νατάσσας Πηλείδου, με την παρουσία του Δημάρχου Λεμεσού κ. Νίκου Νικολαΐδη.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότεροι από 200 σύνεδροι, προερχόμενοι από την ευρύτερη ναυτιλιακή κοινότητα της Λεμεσού, επισκέπτες από την Ελλάδα, τη Γερμανία και άλλες χώρες, καθώς και αρκετοί φοιτητές και νέοι με έντονο ενδιαφέρον για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Την Ημερίδα συντόνισε ο εφοπλιστής, τέως πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου και επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου Frederick, Capt. Eugen Adami.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο λόγω της συνεχιζόμενης και σημαντικής συνεισφοράς της Ναυτιλίας και του διεθνούς Εμπορίου στην Κυπριακή οικονομία καθώς και των ευοίωνων προοπτικών που παρουσιάζονται στο προσεχές μέλλον. Η «Γαλάζια Ανάπτυξη και Οικονομία» αποτελεί Ευρωπαϊκή στρατηγική για τη στήριξη μιας συνεχιζόμενης και σταθερής ανάπτυξης του θαλάσσιου και ναυτιλιακού τομέα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επισήμως αναγνωρίζει ότι οι θάλασσές μας είναι δυναμικοί μοχλοί καινοτομίας και ανάπτυξης. Σε σχετική μελέτη της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ) προβλέπεται ότι οι ανάγκες απασχόλησης σε επαγγέλματα με συμμετοχή στη Γαλάζια Οικονομία για την περίοδο 2016-2026 θα εμφανίσουν ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις, με έναν στους δέκα Κύπριους εργαζόμενους να δραστηριοποιούνται στους τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας.

Χαιρετισμό στην Ημερίδα απηύθυνε ο Γραμματέας του Υφυπουργείου Ναυτιλίας κ. Κώστας Ιακώβου, ο οποίος παρουσίασε τους στρατηγικούς στόχους του Υφυπουργείου. Παράλληλα ο κ. Ιακώβου επικρότησε την προσφορά του Πανεπιστημίου στη δημιουργία και ανάπτυξη της ναυτιλιακής εκπαίδευσης του τόπου. Χαιρετισμούς επίσης απηύθυνε ο Δρ Χριστόφορος Χαραλάμπους, Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομιών του Πανεπιστημίου Frederick ο οποίος εστιάστηκε στις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τη Γαλάζια Ανάπτυξη και την ανάγκη συνεργασίας και επικοινωνίας των πανεπιστημίων με τους παραγωγικούς φορείς για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική εκπαίδευση. Η Καθηγήτρια Ελένη Χατζηκωνσταντίνου, Κοσμήτορας της Σχολής Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων στη δική της ομιλία τόνισε με έμφαση το όραμα του Πανεπιστημίου για εδραίωσή του ως σημαντικού κέντρου ναυτιλιακής εκπαίδευσης, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αναφορά έγινε στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα της Σχολής και ειδικότερα στη Ναυτιλιακή Διοίκηση, στο Ναυτικό Δίκαιο, στο ΜΒΑ, στη Διοίκηση Ναυτικής Μηχανικής και στο Δίπλωμα Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας απονεμήθηκε βραβείο στον Άγγλο καθηγητή και Μηχανικό Εμπορικού Ναυτικού, Mr Rod Beams, για τη σημαντική προσφορά του στη δημιουργία της «Κυπριακής Ναυτιλιακής Τεχνολογικής Ακαδημίας (CyMarTA) του Πανεπιστημίου Frederick» με έδρα τη Λεμεσό. Παράλληλα ανακοινώθηκαν τα ονόματα των δύο πρώτων Κυπρίων «Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού», οι οποίοι ολοκλήρωσαν επιτυχώς την εκπαίδευσή τους στη νεοσύστατη «Κυπριακή Ναυτιλιακή Ακαδημία – CyMarTA».

Επίσης στο πλαίσιο της Ημερίδας υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Frederick και του διεθνούς Νηογνώμονα DNV GL σε θέματα έρευνας, ναυτιλιακής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ο DNV GL προσφέρει υπηρεσίες ταξινόμησης και τεχνικής διασφάλισης, καθώς και υπηρεσίες λογισμικού και ανεξάρτητες υπηρεσίες εμπειρογνωμοσύνης στους κλάδους ναυτιλίας, πετρελαίου, φυσικού αερίου και ενέργειας. Ο DNV GL προσφέρει επιπρόσθετα υπηρεσίες πιστοποίησης σε ένα ευρύ φάσμα πελατών και βιομηχανιών. Η συμφωνία αυτή επισφραγίζει την τρέχουσα συνεργασία των δύο Οργανισμών.

Η Ημερίδα πλαισιώθηκε από τις σημαντικές τοποθετήσεις που απηύθυναν ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης, ο βοηθός Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτικού Επιμελητηρίου και Πρέσβης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) σε θέματα εκπαίδευσης κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο Ανώτερος Επιθεωρητής Πλοίων του Υφυπουργείου Ναυτιλίας κ. Κώστας Κωσταράς, ο Λέκτορας Ναυτιλιακής Οικονομικής του Πανεπιστημίου Frederick Δρ Εμμανουήλ Νικολαΐδης και ο Δρ Λοΐζος Ησαΐας, Διευθυντής του Maritime Service Centre & Advisory του DNV GL.

Ο Δήμαρχος στην ομιλία του επισήμανε ότι η Λεμεσός αποτελεί ένα ώριμο διεθνές ναυτιλιακό και εμπορικό κέντρο, κάνοντας ειδική αναφορά σε έρευνα του 2017 η οποία εκπονήθηκε από τους Οργανισμούς DNV GL και MENON και αφορά τα 30 μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα, σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία κατατάσσει επισήμως την πόλη της Λεμεσού στην κορυφαία θέση από άποψη ελκυστικότητας/ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας.

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο παρουσίασαν τις τρέχουσες δραστηριότητες και τους σχεδιασμούς τους που αποσκοπούν στην ολοκλήρωση της ενιαίας ναυτιλιακής πολιτικής για την Κύπρο. Στρατηγικός στόχος της προσπάθειας αυτής είναι μεγιστοποίηση των ωφελημάτων από τη Γαλάζια Ανάπτυξη και κυρίως η απορρόφηση των νέων επιστημόνων και στελεχών που χρειάζονται προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Οι αυξανόμενες τεχνολογικές και άλλες εξειδικευμένες ανάγκες της βιομηχανίας απαιτούν την παραγωγή επιστημόνων υψηλών δεξιοτήτων, γεγονός που προέτρεψε το Πανεπιστήμιο Frederick και τον DNV GL να ενώσουν δυνάμεις προς επίτευξη του στόχου αυτού. Ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Frederick Δρ Εμμ. Νικολαΐδης καθώς επίσης και ο Δρ Λ. Ησαΐας του DNV GL τόνισαν την ιδιαίτερη σημασία της Διά Βίου Εκπαίδευσης προκειμένου τόσο οι φοιτητές, όσο και τα στελέχη της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον ταχέως θεσμικά και τεχνολογικά εξελισσόμενο κλάδο, εξειδικεύοντας τις γνώσεις τους και ενισχύοντας την θέση τους έναντι του ανταγωνισμού.

Στην τελική σύνοψη των συμπερασμάτων της μακράς συζήτησης που ακολούθησε των τοποθετήσεων, όπως αυτά εκτέθηκαν από τον Δρ Άγγελο Μενελάου, Πρόεδρο του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Frederick, τονίστηκε ο ρόλος των νέων επιστημόνων προς την επίτευξη της περαιτέρω ανάπτυξης της Κύπρου ως ναυτιλιακού και εμπορικού κέντρου, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην Κυπριακή Ναυτιλιακή αγορά με την αυξημένη απορρόφηση (μηδενική σχεδόν ανεργία) μεταξύ των αποφοίτων που έχουν σπουδάσει τα αντικείμενα της Γαλάζιας Οικονομίας.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση