ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ένταση ανάμεσα σε εκπαιδευτικές οργανώσεις και γονείς

«Δεν είναι κάτι που αφορά τους γονείς»

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα ο εντατικός διάλογος, ο κύκλος του οποίου άνοιξε χθες , ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, για τον οικονομικό και εκπαιδευτικό εξορθολογισμό, με στόχο να υπάρξει μια θετική κατάληξη.

Οι σημερινές συναντήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων θα είναι με τις Διευθύνσεις των Τμημάτων του Υπουργείου Παιδείας, με στόχο ο κύκλος των επαφών τους να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Σήμερα, η ΠΟΕΔ θα συναντηθεί στις 10:30 με τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, ενώ όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αυτή την ώρα η ΟΕΛΜΕΚ συναντάται με τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης.

Όσα έγιναν την Τετάρτη 01/08: 

Ο διάλογος του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ξεκίνησε μετ’ εμποδίων λίγο μετά τις 13:00 και ολοκληρώθηκε γύρω στις 20:00, στην παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Παιδείας, Οικονομικών και Εργασίας. Ζήτημα προέκυψε λόγω της παρουσίας των οργανωμένων γονιών Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης κατά τις συναντήσεις, γεγονός που οδήγησε στην αντίδραση και των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Εντονη συζήτηση ανάμεσα σε εκπαιδευτικές οργανώσεις και γονείς, λόγω της διαφωνίας των οργανώσεων να είναι παρόντες οι γονείς κατά τη συζήτηση που αφορούσε τα εργασιακά τους θέματα, μεταφέρθηκε και εκτός της αίθουσας των συναντήσεων. Ως αποτέλεσμα, η προκαθορισμένη ώρα συνάντησης της ΠΟΕΔ με τον Υπουργό δεν τηρήθηκε λόγω της παρουσίας των γονέων. Η συνάντηση, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση με την ΟΛΤΕΚ και σε αυτήν παρευρέθηκαν για λίγο και οι γονείς οι οποίοι όταν ενημερώθηκαν ότι θα συζητηθούν εργασιακά ζητήματα, αποχώρησαν και η συνάντηση διεξήχθηκε κανονικά.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των διαδοχικών συναντήσεων με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη παραδώσει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις στοιχεία σχετικά με την προσπάθεια εξορθολογισμού.

«Είμαστε πανέτοιμοι για να συνεχίσουμε αύριο τον διάλογο και ευελπιστούμε στη συνεργασία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των γονέων. Καταλήγοντας, μέσα από συναίνεση, σε αποφάσεις που θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε καλύτερα τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, δημιουργούμε και τις προϋποθέσεις για να πάρουμε αποφάσεις σχετικά με άλλες ανάγκες που υπάρχουν στο σχολείο και τις οποίες η Κυβέρνηση έχει την πρόθεση να αντιμετωπίσει, όπως είχε διευκρινίσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι συναντήσεις αύριο θα είναι με τους Διευθυντές των Τμημάτων και πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν τον κύκλο επαφών μέχρι την Παρασκευή και αν χρειαστεί θα βρεθούν και το Σαββατοκύριακο.

«Αύριο θα έρθουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις να ενημερωθούν, να δώσουν τις απόψεις τους, να συζητήσουν με τις διευθύνσεις των τμημάτων και μετά θα έρθουν οι γονείς να ενημερωθούν. Τα στοιχεία που πρέπει να δοθούν θα δοθούν, εκείνα που δεν πρέπει να δοθούν και αποτελούν κατά την κρίση μας προσωπικά δεδομένα ή στοιχεία που αφορούν αυτή καθαυτή την εργασία του Υπουργείου Παιδείας και έχουν να κάνουν με τη στελέχωση δεν θα δοθούν», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χαμπιαούρης ευχαρίστησε τις συνδικαλιστές οργανώσεις των εκπαιδευτικών και τους οργανωμένους γονείς που προσήλθαν σήμερα στο Υπουργείο για να ξεκινήσουν τον διάλογο, όπως από κοινού αποφάσισαν στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την περασμένη Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018.

«Στη σύσκεψη εκείνη είχαμε συναποφασίσει μετά από πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνει άμεσα διάλογος με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και με τη συμμετοχή των οργανωμένων γονιών ως άμεσα επηρεαζόμενων. Θέλω να ευχαριστήσω τους οργανωμένους γονείς, οι οποίοι στη σημερινή συνάντηση έδειξαν κάθε καλή θέληση μπροστά στις αντιρρήσεις που προέβαλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη συμμετοχή τους στον διάλογο», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε η ηγεσία της οργάνωσης με τον Υπουργό Παιδείας, είπε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν απόρροια της απόφασης που λήφθηκε στο Προεδρικό την περασμένη εβδομάδα για έναρξη εντατικού διαλόγου.

«Σήμερα, λοιπόν, ξεκίνησε αυτός ο κύκλος, ο οποίος ευελπιστούμε ότι θα κλείσει με τον καλύτερο τρόπο για το καλό της εκπαίδευσης. Υπό την προεδρία του Υπουργού Παιδείας σήμερα έγινε μια πρώτη συζήτηση για να μπει το πλαίσιο του διαλόγου, ο οποίος θα είναι εντατικός. Ενδεχομένως, αύριο να υπάρξει καινούργια συζήτηση. Έχουμε ζητήσει από τον Υπουργό κάποια συγκεκριμένα στοιχεία, που είναι πολύ σημαντικά για να βοηθήσουν την όλη συζήτηση που θα γίνει για το θέμα της στελέχωσης της νέας σχολικής χρονιάς, γιατί αυτό είναι που συζητάμε αυτή τη στιγμή. Δηλαδή, το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε τη στελέχωση των σχολείων μας, ούτως ώστε να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά. Άρα, αυτό είναι το ζητούμενο. Εδώ θα εστιάσουμε και ο διάλογος, λοιπόν, από αύριο το πιο πιθανόν είναι να συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Θα περιμένουν, συνέχισε ο κ. Σωκράτους, να τους δοθούν από το Υπουργείο κάποια πρόσθετα στοιχεία και έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια με στόχο να καταλήξουν στο τέλος στο καλύτερο για την παιδεία, για την εκπαίδευση, για όλους.

Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος μετά τη σημερινή τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι θεωρεί ότι πρέπει πάντα να είναι αισιόδοξοι.

«Εμείς έχουμε βούληση και θέληση πραγματικά να συνδράμουμε στο μέτρο του δυνατού για να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα. Απ’ εκεί και πέρα τα στοιχεία που έχουμε ζητήσει αφορούν τις ανάγκες της νέας σχολικής χρονιάς. Δηλαδή, υπάρχει μια παράμετρος ότι υπάρχουν φέτος περισσότερες ανάγκες από πέρσι. Θα θέλαμε, λοιπόν, να ξέρουμε από πού προκύπτουν αυτές οι ανάγκες. ΄Άρα, αυτό είναι μια παράμετρος πολύ συγκεκριμένη και σημαντική που ζητήσαμε από τον Υπουργό. Θέλουμε να ξέρουμε αυτές οι έξτρα θέσεις που είναι αυξημένες από πέρσι, ακριβώς από πού απορρέουν», συμπλήρωσε.

Άρα, λοιπόν, πρόσθεσε, «θα περιμένουμε από τον Υπουργό, ο οποίος επέδειξε καλή θέληση να δει τα στοιχεία και απ΄ εκεί και πέρα θα μας ενημερώσει ακριβώς τι μπορεί να προσκομίσει στον διάλογο από άποψη στοιχείων, τι ενδεχομένως δεν μπορεί ο ίδιος και εμείς στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε τα στοιχεία και εδώ είμαστε για να συνεχίσουμε την προσπάθεια».

Σε παρατήρηση ότι δεν δέχθηκαν να είναι οι οργανωμένοι γονείς στη συνάντηση, ο κ. Σωκράτους είπε ότι δεν είναι θέμα ότι δεν δέχονται και πρόσθεσε ότι οι γονείς είναι βασική παράμετρος της ευρύτερης διαδικασίας του δημόσιου διαλόγου που γίνεται και πρέπει να γίνεται για τα θέματα της παιδείας.

«Η πρόσκληση που είχαμε πάρει, αναφερόταν αποκλειστικά στην ΟΕΛΜΕΚ και να πω ότι αιφνιδιαστήκαμε από το γεγονός ότι ήταν εδώ οι οργανωμένοι γονείς. Εμείς δεν αποκλείουμε από τα εκπαιδευτικά ζητήματα και δεν έχουμε το δικαίωμα να αποκλείσουμε τους γονείς. Είμαστε και εμείς γονείς και οι γονείς ασφαλώς για τις εκπαιδευτικές πολιτικές πρέπει να έχουν άποψη. Απ’ εκεί και πέρα, για εργασιακά ζητήματα αυτό δεν αφορά τους γονείς. Αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε με τον εργοδότη μας. Δεν είναι κάτι που αφορά τους γονείς», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι γονείς θεωρούν πως οι οργανώσεις θέτουν ζητήματα που επηρεάζουν την ποιότητα της μάθησης, ο κ. Σωκράτους είπε ότι θα ήθελε να ακούσει αυτά τα ζητήματα και, βεβαίως, με τεκμηρίωση να απαντήσει ποια είναι αυτά τα θέματα, τα οποία επηρεάζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης.

«Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση, ακριβώς, για την ποιότητα της εκπαίδευσης, γιατί αυτή τη στιγμή το αν θα κοπεί μια ώρα δεξιά και αριστερά, πιστέψτε με -και είναι πραγματικότητα- δεν αφορά την ποιότητα της εκπαίδευσης, μπορεί να αφορά άλλα ζητήματα που είναι η περικοπή δαπανών, κ.λπ. Όμως, ποιότητα της εκπαίδευσης σημαίνει να δούμε τι γίνεται μέσα στην τάξη, πώς αναβαθμίζουμε αυτό που γίνεται μέσα στην τάξη, να δούμε ζητήματα όπως είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, να δούμε ζητήματα όπως είναι ο αριθμός των μαθητών στα εργαστήρια, να δούμε ζητήματα ευρύτερα που αφορούν θέματα ασφάλειας και υγείας των μαθητών. Αυτά είναι που βελτιώνουν γενικότερα την ποιότητα στο σχολείο», σημείωσε.

Είναι εδώ, επιστήμονες, συνέχισε ο κ. Σωκράτους, και έχουν απόψεις επιστημονικές, όχι συνδικαλιστές, γιατί είναι άλλο ζητούμενο αυτό.

«Η ΟΕΛΜΕΚ είναι και εκπαιδευτική οργάνωση. Είναι ένας σύνδεσμος πεντέμισι χιλιάδων επιστημόνων και έχουμε, λοιπόν, και την εμπειρία και την κατάρτιση για να δώσουμε, ακριβώς, τα φώτα μας στο βαθμό και τα όρια που προσδιορίζουν. Ασφαλώς, δεν θα χαράξουμε εμείς εκπαιδευτική πολιτική. Αυτό που λέμε, όμως, είναι ότι πρέπει να ακουστεί και η άποψη η επιστημονική, η δική μας», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχουν θέσει κάποιο χρονοδιάγραμμα, ο κ. Σωκράτους είπε ότι είναι έτοιμοι να έρθουν και το Σάββατο και την Κυριακή αν χρειαστεί. «Ελπίζω και η άλλη πλευρά να είναι ακριβώς με την ίδια βούληση και θέληση για να λυθούν τα προβλήματα», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου, σε δηλώσεις του μετά την ενημέρωση που έτυχε από τον Υπουργό Παιδείας για τη συνάντηση με τον ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι φαίνεται καθαρά μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχαν από τον Υπουργό Παιδείας ότι τα θέματα που συζητούνται δεν είναι απλά συνδικαλιστικού περιεχομένου θέματα, όπως δηλώνει η ΟΕΛΜΕΚ, αλλά έχουν τεθεί θέματα και για στελέχωση των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης.

«Ζητήσαμε από τον Υπουργό ότι πλέον πρέπει να είμαστε και εμείς σε αυτό τον διάλογο του εξορθολογισμού γιατί το μέλλον των παιδιών μας δεν μπορεί να το καθορίσει κανένας, ούτε συνδικαλιστικές οργανώσεις ούτε οποιοσδήποτε άλλος χωρίς τη δική μας συμμετοχή. Νοιώθουμε αρκετά πικραμένοι σήμερα από τη στάση των φίλων εκπαιδευτικών και θα πρέπει να καταλάβουν και αυτοί ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τους γονείς α λα καρτ και κατά την κρίση τους και αν νοιώθουν ότι κάποτε δεν θέλουν τους γονείς να τους διώχνουν», δήλωσε.

Συνεχίζοντας είπε ότι «μιλάμε για το μέλλον των παιδιών μας, μιλούμε για τα παιδιά μας και για το δημόσιο σχολείο το οποίο πρέπει να στηρίξουμε και διατυμπανίζουμε όλοι και τέτοιου είδους ενέργειες, νομίζω προσβάλουν πρωτίστως αυτούς που τις κάνουν και μετά δημιουργούν και σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των δημοσίων σχολείων».

Σημείωσε ότι δεν θέλουν να εμπλακούν στα συνδικαλιστικά δικαιώματα ή τα εργατικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και δεν πρόκειται να μπουν σε μια τέτοια συζήτηση.

«Όμως, επειδή μέσα στον διάλογο μπαίνουν θέσεις, οι οποίες επηρεάζουν την ποιότητα μάθησης των παιδιών, όπως είναι η αύξηση μαθητών με τις συνδιδασκαλίες ή μη δημιουργία τμημάτων σε κάποια σχολεία, προστίθεται τώρα και τα ΚΙΕ, αυτά δεν αποτελούν συνδικαλιστικό δικαίωμα των εκπαιδευτικών αλλά αποτελούν την εκπαίδευση των παιδιών μας και για αυτά έχουν δικαίωμα, υποχρέωση και λόγο να είμαστε παρών», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης με τον Υπουργό, είπε ότι έγινε ένας ειλικρινής διάλογος μεταξύ της ΟΛΤΕΚ και του Υπουργείου Παιδείας.

«Επαναλάβαμε τις θέσεις μας ότι οι όλες οι ενέργειες έγιναν μονομερώς και αυτό μας ενοχλεί ιδιαίτερα. Όμως, είπαμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε στο να λυθεί αυτή η κρίση, όπως και οι άλλες δύο εκπαιδευτικές οργανώσεις, γι’ αυτό προσερχόμαστε σε αυτό τον διάλογο τώρα, έτσι ώστε να βρούμε λύσεις, να γίνει η στελέχωση τον Σεπτέμβρη, να ανοίξουν και να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία. Ζητήσαμε κάποια επιπρόσθετα στοιχεία, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο και να κάνουμε κάποιες προτάσεις. Βασικά θα επανέλθουμε αύριο ή μεθαύριο στον διάλογο», πρόσθεσε.

Για το θέμα που δημιουργήθηκε με τους γονείς, ο κ. Λυσάνδρου είπε ότι οι γονείς θα μπορούν να βλέπουν τον Υπουργό ξεχωριστά, να συζητούν και να θέτουν οποιαδήποτε θέματα θέλουν.

«Πρέπει να δείξουν και σε εμάς σεβασμό. Εργασιακά μας θέματα δεν μπορεί να συζητούνται με τους γονείς. Εμείς ευχόμαστε και ζητούμε και θέλουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση για το καλό του δημόσιου σχολείου», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης με τον Υπουργό είπε ότι θα ασχοληθούν μόνο με την ουσία και η ουσία είναι ότι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν κάποιες σκέψεις, απόψεις για να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος, ο οποίος είναι πολύ κρίσιμος προκειμένου να οδηγηθούμε στο κοινό σκοπό που δεν είναι άλλος από την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

«Διεξάγεται ένας διάλογος. Είχαμε την υπομονή και ήταν πολύ καλά που παραμείναμε εδώ γιατί έπρεπε να μιλήσουμε με τον Υπουργείο γι’ αυτά τα θέματα και εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια μας με όλα όσα έχουμε πει μέσα, ζητήσαμε και κάποια επιπλέον στοιχεία για να μπορέσουμε να έχουμε ένα ειλικρινή, ουσιαστικό διάλογο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπήρξε ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος, ο κ. Φυλακτού είπε ότι έχουν βάλει την βάση για να προχωρήσουν.

«Οι προσπάθειες όλων θα είναι το αποτέλεσμα να είναι θετικό. Εμείς θέλουμε να διαπραγματευόμαστε με τον εργοδότη μας. Είναι, νομίζω, πολύ σωστό αυτό που ζητούμε και απαιτούμε. Δεν αποκλείουμε οποιονδήποτε από ένα διάλογο τον οποίο θα κάνει είτε με τον Υπουργό είτε με το Υπουργείο. Ελπίζουμε να έχει θετική κατάληξη η όλη προσπάθεια», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φυλακτού είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνεται εντατικός διάλογος.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Μορφάκης Σολομωνίδη, έχοντας στο πλευρό του και τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων Κώστα Γιάγκου, σε δηλώσεις του είπε ότι προσήλθαν στη συνάντηση μετά από πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας, η οποία αφορούσε τον εξορθολογισμό στο δημόσιο σχολείο.

«Εμείς έχουμε προσέλθει κανονικά στην ώρα μας για να αρχίσει ο διάλογος. Έχει προκύψει ένα θέμα, το οποίο αφορούσε την παρουσία μας στη συνάντηση. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε τοποθετηθεί στη συνάντηση ότι τα θέματα τα οποία θα μας απασχολήσουν ως οργανωμένους γονείς θα αφορούσαν θέματα αξιολόγησης του μαθητή, αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου, θέματα ασφάλειας και υγείας, θέματα που αφορούν γενικά και έχουν άμεση σχέση με τα παιδιά μας τόσο στην προδημοτική όσο και στη δημοτική», ανέφερε.

Από πλευράς της δημοτικής, συνέχισε, έχουν τεθεί θέματα που αφορούν τις παιδικές χαρές, θέματα του γραμματειακού προσωπικού, θέματα διοικητικού χρόνου.

Ως οργανωμένοι γονείς, είπε, έχουν απόψεις και τις καταθέσαν.

«Είχαμε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔ ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν να μην αρχίσει ο διάλογος στην παρουσία των οργανωμένων γονιών όσον αφορά και τα εκπαιδευτικά, αλλά και τα εργασιακά θέματα. Ξεκαθαρίσαμε σε όλους ότι δεν θα εμπλακούμε στα εργασιακά θέματα. Εμείς θεωρούμε ότι άρχισε ο διάλογος με την παρουσία των οργανωμένων γονιών», κατέληξε.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X