ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ένας υπόκοσμος με αμύθητα πλούτη – Έντονος ο Αρχηγός

Το μήνυμα του στους διεφθαρμένους

Δημήτρης Λουκά

Την άποψη ότι το έγκλημα σε σχέση με το παρελθόν έχει μειωθεί εξέφρασε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ενώ αναφέρθηκε και στον ανενόχλητο υπόκοσμο. Παράλληλα, υπήρξε έντονος με όσους επικρίνουν την Αστυνομία και το έργο της.

Συνεχής ο πόλεμος κατά του οργανωμένου εγκλήματος

Το οργανωμένο έγκλημα μπήκε πιο έντονα στο στόχαστρο της αστυνομίας μετά και τη δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών. Στυγερές δολοφονίες, απόπειρες φόνου και ναρκωτικά είναι το κυρίαρχο «μενού» του εγκλήματος στο νησί.

Διαβάστε επίσης 13ος μισθός - Τι αναφέρει το Υπουργείο για την καταβολή του

Ωστόσο, ο Αρχηγός της Αστυνομίας υποστηρίζει πως το σοβαρό έγκλημα στην Κύπρο έχει μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το σοβαρό έγκλημα στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί» προσθέτοντας ότι «η εκτελεστική διευθύντρια της Europol, Catherine De Bolle, κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο, ανέφερε ότι η χώρα μας έχει χαμηλότερο δείκτη εγκληματικότητας από τα άλλα κράτη στην Ευρώπη». Ο κύριος Χρυσοστόμου, όμως, τονίζει πως η Αστυνομία Κύπρου δεν εφησυχάζει με το γεγονός ότι το έγκλημα έχει μειωθεί. Αντίθετα, ο αγώνας των αρχών κατά του οργανωμένου εγκλήματος είναι συνεχής.

Διαβάστε επίσης Τον μυρίστηκαν...κυριολεκτικά ότι ήταν μεθυσμένος

Η αύξηση επιχειρησιακού προσωπικού που δραστηριοποιείται κατά του οργανωμένου εγκλήματος είναι ένα σημαντικό μέτρο που έχουν πάρει οι αρχές της Αστυνομίας. Ο αγώνας εναντίον του εγκλήματος και η έντονη δραστηριότητα της Αστυνομίας τους τελευταίους μήνες επέφεραν σημαντική μείωση συγκριτικά με την περσινή περίοδο σε διάφορα σοβαρά εγκλήματα όπως οι διαρρήξεις, οι κλοπές, οι ληστείες, οι απόπειρες καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες και οι εμπρησμοί.

 Ο αμύθητος πλούτος του υποκόσμου 

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, σε σχέση με τις δολοφονίες που έγιναν κατά τις δεκαετίες του 1990 και 2000, ο τρόπος δράσης των εγκληματικών στοιχείων έχει αλλάξει, κάτι που δείχνουν και τα τελευταία χτυπήματα σε Αγία Νάπα, Λεμεσό και Λευκωσία. Μιλώντας για τους ανθρώπους του υποκόσμου, είπε πως αφέθηκαν ανενόχλητοι και απολαμβάνουν εδώ και χρόνια αμύθητο πλούτο επειδή μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια ξέπλυναν ή νομιμοποίησαν τα χρήματα που έβγαλαν μέσα από παράνομες ενέργειες. Ευθύνες γι’ αυτό, ο Αρχηγός ρίχνει σε όλους τους αρμοδίους, μη εξαιρουμένης και της Αστυνομίας.

Παλεύει μόνη της η Αστυνομία

Στο ερώτημα αν η Αστυνομία απευθύνθηκε σε άλλα κράτη για να πολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα, ο Αρχηγός απαντά ότι αφέθηκε μόνη της και ότι δεν υποστηρίχθηκε. «Παρά τις προσπάθειες που καταβάλαμε στο παρελθόν, η Αστυνομία Κύπρου ουσιαστικά έχει αφεθεί μόνη της».

Διαφθορά και συλλήψεις

Ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου μίλησε και για τη διαφθορά μέσα στο σώμα και δεν δίστασε να πει ότι στην Αστυνομία Κύπρου υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Αστυνομίας συμβάλλει τα μέγιστα στην πάταξη της αστυνομικής διαφθοράς. «Κάποιοι έχουν συλληφθεί και εναντίον τους ασκήθηκαν ποινικές ή και πειθαρχικές διώξεις». Ο κύριος Χρυσοστόμου τόνισε, όμως, ότι η πλειονότητα των μελών της αστυνομικής δύναμης είναι έντιμη και εργάζεται με αφοσίωση για το καλό της κοινωνίας και του τόπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X