ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ελευθεροποιούνται οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων

Με νομοσχέδιο

Ελευθεροποιούνται οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), με νομοσχέδιο που εξετάστηκε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής και προωθείται άμεσα για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής τη μεθεπόμενη Παρασκευή.

Πρόκειται για τον περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Έλεγχος Ποιότητας, Προμήθειας και Τιμών) τροποποιητικό νόμο του 2017, που προβλέπει ότι οι φαρμακοβιομηχανίες στο εξής θα καθορίζουν οι ίδιες τις τιμές χονδρικής πώλησης και θα ενημερώνουν την Επιτροπή Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων (ΕΕΤΦ).

Παράλληλα, καθορίζεται διαδικασία στη βάση της οποίας θα παρέχεται η δυνατότητα στις βιομηχανίες φαρμάκων να αιτούνται ανάκληση της τιμής των προϊόντων τους, που συνήθως απαιτείται για εμπορικούς λόγους.

Σκοπός του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι να δοθεί η δυνατότητα στον Υπουργό Υγείας να εξαιρεί από ορισμένες διατάξεις του νόμου αναφορικά με την τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων, τα φαρμακευτικά προϊόντα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή (ΜΗΣΥΦΑ), ώστε να μην είναι απαραίτητος ο εκ των προτέρων καθορισμός τιμής, με στόχο την απελευθέρωση της τιμής τους.

Το συγκεκριμένο τροποποιητικό νομοσχέδιο επιδιώκει την απελευθέρωση του καθορισμού αύξησης ή μείωσης της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ, η οποία είχε αποφασιστεί και εφαρμοζόταν στα πλαίσια Υπουργικής Γνωστοποίησης, η οποία αναφέρει ότι «στην περίπτωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ο καθορισμός ή/και η αύξηση της ανώτατης χονδρικής τιμής, καθορίζεται σε αυτή που δηλώνει στη σχετική αίτηση του ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας, χωρίς την ανάγκη υποβολής άλλων στοιχειών».

Σημειώνεται ότι πριν προταθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απαιτείτο η υποβολή αιτήματος για καθορισμό της τιμής, αξιολόγησης και υποβολή εισήγησης προς τον Υπουργό Υγείας από την Επιτροπή Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων και τελική απόφαση από τον Υπουργό.

Το νομικό αποτέλεσμα της προτεινόμενης ρύθμισης είναι η απλούστευση της διαδικασίας και η ουσιαστική απελευθέρωση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ, ώστε να καθίσταται μη αναγκαία η πιο πάνω διαδικασία.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Κωνσταντίνου είπε ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση απλουστεύεται η διαδικασία και ουσιαστικά απελευθερώνεται η τιμή των ΜΗΣΥΦΑ.

Επίσης, ανέφερε ότι στόχος του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η εισαγωγή διάταξης με την οποία δίδεται η εξουσία στον Υπουργό Υγείας να δύναται να ανακαλεί τον καθορισμό της μέγιστης λιανικής και χονδρικής τιμής φαρμακευτικού προϊόντος, κατόπιν αιτήματος του κατόχου άδειας κυκλοφορίας.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, σημειώνεται ότι είχε παρατηρηθεί νομικό κενό και με βάση γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας θα έπρεπε να ρυθμιστεί νομικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X