ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Αψιού και Βίκλα-Κλωνάρι (Χάρτης)

Παραμένουν δυνάμεις πυρόσβεσης

Υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στις περιοχές Αψιού, στην ορεινή Λεμεσό, και στην περιοχή Βίκλα-Κλωνάρι.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, και στις δύο περιοχές θα παραμείνουν δυνάμεις πυρόσβεσης για προληπτικούς λόγους, με την Αψιού να λαμβάνει την μερίδα του λέοντος, από τον χρόνο παραμονής.

Όπως μας ανέφερε, τα αίτια της πυρκαγιάς στην Αψιού θα διερευνηθούν σε συνεργασία με την Αστυνομία, ωστόσο οι από τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται πως ξέσπασε από σκουπίδια. Στην περιοχή Βίκλα-Κλωνάρι, πρόσθεσε, φαίνεται πως η πυρκαγιά ξέσπασε μετά από εργασίες κοπής χόρτων.

Νωρίτερα

Συνεχίζεται το έργο της πυρόσβεσης στην περιοχή της κοινότητας Αψιού, την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν για αντιμετώπιση νέας πυρκαγιάς στις κοινότητες Βίκλα και Κλωνάρι, την οποίαν κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο σε περίοδο μιας περίπου ώρας.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, από τα οκτώ πτητικά μέσα που επιχειρούσαν στην Αψιού, τα τέσσερα κλήθηκαν για την κατάσβεση φωτιάς στην περιοχή Βίκλα - Κλωνάρι, που ξέσπασε γύρω στις 13:30.

Λόγω της άμεσης επέμβασης των πτητικών μέσων, αλλά και επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης, η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο μέχρι τις 14:40, ενώ τέσσερα πτητικά μέσα παραμένουν στην περιοχή της κοινότητας Αψιού, όπου συνεχίζεται το έργο πυρόσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 10 το πρωί.

Θετικά μηνύματα από Αψιού

Ο κ. Κεττής διευκρίνισε πως, αν και διαχειρίσιμη η κατάσταση στην Αψιού, λόγω του δύσβατου της περιοχής και των συνεχών αναζωπυρώσεων, δεν μπορεί να αναφερθεί πως η φωτιά βρίσκεται υπό έλεγχο, όπως είχε μεταδοθεί από ΜΜΕ.

Η φωτιά στην Αψιού κατέκαυσε, μέχρι στιγμής, τέσσερα εκτάρια άγριας πυκνής ψηλής βλάστησης, ενώ στην Βίκλα και Κλωνάρι, έξι δεκάρια άγριας βλάστησης.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, συμπλήρωσε, φαίνεται πως η φωτιά σε Βίκλα - Κλωνάρι, ξεκίνησε από εργασίες που γίνονταν από συνεργείο της Επαρχιακής Διοίκησης.

Στον Κεντρικό Πυροσβεστικό Σταθμό Λεμεσού βρίσκεται από την πρώτη στιγμή ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας, για συντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες για έλεγχο της φωτιάς στην Αψιού

Θετικά είναι τα μηνύματα από τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 10 το πρωί σε περιοχή της κοινότητας Αψιού, της Επαρχίας Λεμεσού, δηλώνει ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής.

Όπως ανέφερε ο κ.Κεττής, για την κατάσβεση της φωτιάς τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο "Ίκαρος" λόγω του δύσβατου της περιοχής και κινητοποιήθηκαν οκτώ συνολικά εναέρια μέσα, τα δυο εκμισθωμένα ελικόπτερα της Δημοκρατίας, ένα της Αστυνομίας, δυο των Βρετανικών Βάσεων, ένα της Εθνικής Φρουράς (για συντονισμό), καθώς και τα δυο αεροσκάφη του Τμήματος Δασών.

Την ίδια ώρα, συνέχισε, με τη βοήθεια καδενοφόρων οχημάτων, ανοίχθηκαν δίοδοι για τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τα μικρά πύρινα μέτωπα, που καίνε πυκνή άγρια βλάστηση.

Τι είναι το σχέδιο Ίκαρος;

Το Σχέδιο «Ίκαρος» αφορά τον τρόπο συντονισμού και χρήσης εναέριων μέσων σε περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές περιοχές στις οποίες επιχειρούν πέραν των έξι πτητικών μέσων.

Συγκεκριμένα αφορά τον τρόπο πυρόσβεσης από αέρα και έδαφος με τον συντονισμό της Εθνικής Φρουράς.

Νωρίτερα: 

Σε κινητοποίηση βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση φωτιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 10 το πρωί σε περιοχή της κοινότητας Αψιού, της Επαρχίας Λεμεσού.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά βρίσκεται σε βουνοκορφή και η προσέγγιση της από επίγεια μέσα καθίσταται δύσκολη.

Ήδη, συνέχισε, πέντε πυροσβεστικά πτητικά μέσα κλήθηκαν στην περιοχή και συγκεκριμένα τα δυο εκμισθωμένα ελικόπτερα της Δημοκρατίας, ένα της Αστυνομίας, καθώς και τα δυο αεροσκάφη του Τμήματος Δασών.

Λόγω του δύσβατου της περιοχής, η Πυροσβεστική ενεργοποίησε το σχέδιο Ίκαρος. Οι δυνάμεις ενισχύονται με δυο πτητικά μέσα των Βρετανικών Βάσεων και συντονιστικό ρόλο αναλαμβάνει μαζί με την Πυροσβεστική και η Εθνική Φρουρά.

Την ίδια στιγμή καδενοφόρα οχήματα δίνουν μάχη προκειμένου να διανοίξουν μονοπάτια για να ευκολύνουν το έργο των επίγειων δυνάμεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X