ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έκρηξη στο Ζύγι - Σοβαρά εγκαύματα για δύο τραυματίες (pics)

Με σοβαρά εγκαύματα νοσηλεύονται δύο τραυματίες

Με εγκαύματα 30% και 70% νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, δύο Ινδοί, μέλη του πληρώματος του πετρελαιοφόρου πλοίοu «Athlos» στο οποίο σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου έκρηξη και προσάραξε τελικά ένα ναυτικό μίλι ανατολικά πό το αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου.

Σε δηλώσεις του ο Διοικητής του ΚΣΕΔ Πλωτάρχης Ανδρέας Χαραλαμπίδης ανέφερε ότι «γύρω στις 09.30 το πρωί το ΚΣΕΔ Λάρνακας δέχθηκε επείγουσα κλήση από το υπό σημαία Μάλτας πετρελαιοφόρο πλοίο «Athlos» σύμφωνα με την οποία ξέσπασε πυρκαγιά και σημειώθηκε δυνατή έκρηξη στο μεσόστεγο του πλοίου».

Πρόσθεσε ότι «άμεσα το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε το Εθνικό Σχέδιο Ερευνας και Διάσωσης «Νέαρχος» με σκοπό την διάσωση των ανθρώπων που κινδύνευαν. Στη περιοχή έσπευσαν διασωστικά μέσα της Δημοκρατίας, από το Πολεμικό Λιμενικό Ναυτικό και την Λιμενική Αστυνομία μέσω της ΕΜΑΚ αλλά και πυροσβεστικά ρυμουλκά της εταιρείας VTS την οποία ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση της».

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη «παραπλέοντα σκάφη που έσπευσαν στη σκηνή κατάφεραν να διασώσουν πέντε άτομα τα οποία βρίσκονταν στη θάλασσα. Από τους πέντε διασωθέντες οι δύο είναι σοβαρά τραυματίες με εγκαύματα 30 και 70% και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ενώ οι άλλοι τρεις είχαν απλά συμπτώματα υποθερμίας και μεταφέρθηκαν προληπτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού».


Έκρηξη στο Ζύγι: Στο νοσοκομείο με εγκαύματα μέλη του πληρώματος (vid)


Οσον αφορά το πλήρωμα του πλοίου είπε ότι «ήταν  7 Ελληνες, 9 Ινδοί και ένας Γεωργιανός. Από τους τραυματίες οι δύο με εγκαύματα είναι Ινδοί και οι άλλοι τρεις που είχαν ελαφρά τραύματα και απολύθηκαν ήδη από το Νοσοκομείο Λεμεσού, είναι Ελληνες».

Όπως εξήγησε «το πλοίο είχε αναχωρήσει σήμερα (γύρω στις 03.30) τα ξημερώματα από το λιμάνι της Λάρνακας με προορισμό τον Ασπρόπυργο, είχε αποπλεύσει χωρίς φορτίο και το μοναδικό φορτίο που είχε το πλοίο ήταν τα ίδια του τα καύσιμα (γύρω στους 100 τόνους)».

Ο κ. Χαραλαμπίδης είπε ακόμα ότι «στο σημείο κλήθηκε ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας με στόχο να δίνει εικόνα στο Κέντρο σε περίπτωση που υπάρχει διαρροή καυσίμων στη θάλασσα. Εντοπίστηκε μικρή διαρροή (καυσίμων) και γι’αυτό ειδοποιήθηκε το Τμήμα Αλιείας το οποίο είναι το υπεύθυνο τμήμα του κράτους για να ενεργοποιήσει το αντίστοιχο Σχέδιο Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης «Ορφέας» σε περίπτωση που απαιτηθεί».

Σημείωσε ακόμα ότι «τελικά το πλοίο προσάραξε ένα ναυτικό μίλι ανατολικά από το αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου και σε απόσταση 200 μέτρα από την ακτή. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο μετά από προσπάθειες τόσο των ρυμουλκών της εταιρείας VTS αλλά και του πληρώματος και έχει ασφαλιστεί στο σημείο».

Ανέφερε επίσης ότι «δώδεκα περίπου μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν για λόγους ασφαλείας στο πλοίο, η Επιχείρηση Ερευνας και Διάσωσης ολοκληρώνεται και η επιχείρηση παραδίδεται στο Τμήμα Αλιείας για ενεργοποίηση του Ειδικού Σχεδίου «Ορφέας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χαραλαμπίδης είπε πως «το πλοίο θα παραμείνει στο σημείο μέχρι νεωτέρας, ενώ ήδη η Επιτροπή Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων που είναι υπεύθυνη θα διεξάγει έρευνα και θα προσπαθήσει να διευκρινίσει από πού προήλθε η πυρκαγιά και η έκρηξη και πόσο ασφαλές είναι να μετακινηθεί το πλοίο».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει κίνδυνος για βύθιση του πλοίου το οποίο έχει πάρει κλίση, ο κ. Χαραλαμπίδης απάντησε αρνητικά προσθέτοντας πως «αυτή τη στιγμή το πλοίο είναι ασφαλισμένο στην ακτή. Ωστόσο όλα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και από διάφορους άλλους παράγοντες».

Κληθείς να αναφέρει το λόγο που το πλοίο πήρε κλίση, ο Διοικητής του ΚΣΕΔ είπε πως «πιθανόν λόγω της έκρηξης να έχει πάρει νερό. Ωστόσο αυτές είναι λεπτομέρειες οι οποίες θα διευκρινιστούν από την Επιτροπή Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων».

Εξάλλου ο Γιάννος Λακκοτρύπης, Εκτελεστικός Διευθυντής της VTS (Vasiliko Terminal Services), ανέφερε ενωρίτερα το πρωί στο χώρο όπου προσάραξε το πλοίο ότι «είχαμε κληθεί από τον ιδιοκτήτη του πλοίου, πως πολύ νωρίς το πρωί υπήρχε σ’αυτό πυρκαγιά. Με τα ρυμουλκά της εταιρείας ξεκινήσαμε για να προσπαθήσουμε να σβήσουμε τη πυρκαγιά, ωστόσο λόγω της ταχύτητας που είχε το πλοίο το οποίο ήταν ακυβέρνητο, δεν μπορούσαμε να πλησιάσουμε, μέχρι που αυτό προσάραξε στην ακτή».

Πρόσθεσε ότι «ήμασταν σε ετοιμότητα να προσπαθήσουμε να σβήσουμε την πυρκαγιά με τον εξοπλισμό που διαθέτουν τα ρυμουλκά μας". Ωστόσο, είπε, η πυρκαγιά κατασβήστηκε από το πλήρωμα του πλοίου και «τα σκάφη της VTS άρχισαν τη διαδικασία να απλώσουν φράγματα γύρω από το πλοίο για τυχόν διαρροή πετρελαίου».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπήρξε διαρροή πετρελαίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως «ακόμα δεν μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας, υπάρχει όμως ενδεχόμενο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X