ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έκρηξη στα Δικαστήρια: Άγνωστα τα αίτια

Δεν έχουν εντοπιστεί εμφανή ίχνη κακόβουλης ενέργειας

Άγνωστα εξακολουθούν να παραμένουν τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά και την έκρηξη στο κτήριο 4 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας τα ξημερώματα της 26ης Φεβρουαρίου προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση αλλά και σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι από τις εξετάσεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν είχαν εντοπιστεί εμφανή ίχνη κακόβουλης ενέργειας, ενώ φως στα ακριβή αίτια αναμένετο να ρίξουν τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων του Κρατικού Χημείου επί των τεκμηρίων που παρελήφθησαν από τη σκηνή.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών βρίσκονται στα χέρια της Αστυνομίας εδώ και μια εβδομάδα, η οποία ωστόσο δεν έχει μέχρι στιγμής προβεί σε δημοσιοποίηση τους. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, κατά τις εξετάσεις του Κρατικού Χημείου δεν εντοπίστηκε εκρηκτική παρά μόνο εύφλεκτη ύλη και συγκεκριμένα ίχνη βενζίνης από πλαστικά μπιτόνια.

Αναπάντητο ωστόσο παραμένει το ερώτημα κατά πόσο τα μπιτόνια με τη βενζίνη βρισκόταν ανάμεσα στα τεκμήρια ή βρέθηκαν εκεί κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες.

Η Αστυνομία πάντως διέψευσε την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό και όχι σε ένα τυχαίο γεγονός. «Από το ανακριτικό έργο που έγινε μέχρι σήμερα αλλά και από τα επιστημονικά ευρήματα δεν φαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια», είχε αναφέρει με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης.

Έγκυρη πηγή από το χώρο των δικαστηρίων δήλωσε σήμεραότι ο κατάλογος των τεκμηρίων έχει ήδη ετοιμαστεί και παραδοθεί, υπό μορφή επιστολής, «εκεί που έπρεπε να παραδοθεί». Σε ερώτηση εάν γνωρίζουν επακριβώς τι υπήρχε μέσα στα τεκμήρια, η ίδια πηγή απάντησε «φυσικά και ξέρουμε» αποφεύγοντας ωστόσο να πει περισσότερα κι αν τα συγκεκριμένα μπιτόνια βρίσκονταν ανάμεσα στα τεκμήρια.

Από την άλλη, έγκυρη αστυνομική πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η Αστυνομία ειδοποιήθηκε σήμερα από το Δικαστήριο για να παραλάβει κάποιον κατάλογο χωρίς ωστόσο να ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει εάν πρόκειται για τον κατάλογο των τεκμηρίων. Ανέφερε επίσης ότι οι εξετάσεις της Αστυνομίας συνεχίζονται και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ακόμη ανοικτά.

Την ίδια ώρα οι επιδιορθωτικές εργασίες στο κτήριο συνεχίζονται κανονικά. Ως γνωστό έχει ήδη παραδοθεί το ισόγειο και μέρος του πρώτου ορόφου που περιλαμβάνει τα κρατητήρια και την μια από τις δύο αίθουσες του Κακουργιοδικείο. Εκκρεμεί η παράδοση της άλλης αίθουσας του Κακουργιοδικείου και της αίθουσας των τεκμηρίων που υπέστησαν και τις μεγαλύτερες ζημιές από την πυρκαγιά και ως εκ τούτου η αποκατάσταση τους θα πάρει περισσότερο χρόνο, όπως μας αναφέρθηκε.

Επίσης, όπως πληροφορείται το ΚΥΠ,Ε μέχρι την Παρασκευή θα παραδοθεί και ο δεύτερος όροφος του κτηρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση