ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εκλογές: Τα SMS είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο

Αρκετές οι καταγγελίες στην Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων

Μεμονωμένα ήταν τα περιστατικά παραβίασης της οδηγίας για προστασία προσωπικών δεδομένων στα εκλογικά κέντρα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κύπρος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι σε ό,τι αφορά την αποστολή μηνυμάτων θα πρέπει να εξευρεθούν πιο αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου μετά τις εκλογές. Αναφορικά με την διαδικασία της ψηφοφορίας εξέφρασε τη θέση ότι «είναι κοινή διαπίστωση ότι οι εκλογές έγιναν άψογα, χωρίς προβλήματα ή παρατράγουδα».

Από την πλευρά της η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η σημερινή σύσκεψη με τον κ. Κυπριανού είχε ως σκοπό να ελαχιστοποιηθούν οποιαδήποτε προβλήματα κατά την εκλογική διαδικασία της Κυριακής καθώς και ότι διερευνά τα παράπονα που έχει λάβει από πολίτες σχετικά με την λήψη μηνυμάτων από συγκεκριμένο εκλογικό επιτελείο.

«Με την Επίτροπο συζητήσαμε καταγγελίες που έχουν υποβληθεί στην ίδια και που αφορούν κυρίως την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε πολίτες», ανέφερε ο Γενικός Έφορος Εκλογών σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ. Η Επίτροπος, είπε, «μας ενημέρωσε ότι προχωρά σε διερεύνηση αυτών των καταγγελιών».

Ανέφερε ακόμη ότι «ενημερώσαμε κι εμείς για τις καταγγελίες που είχαμε πάρει εμείς και αύριο θα μας στείλει και μια σχετική επιστολή».
Σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «έχουμε πάρει αρκετές καταγγελίες από άτομα τα οποία διαμαρτύρονταν ότι έχουν λάβει στο κινητό τους μήνυμα προτρέποντας τους να ψηφίσουν τους υποψήφιους».

«Ο δικός μας τρόπος διερεύνησης είναι να προτρέπουμε τους πολίτες να απευθυνθούν στην Αστυνομία, αλλά επικοινωνούμε και εμείς με την Αστυνομία εκεί που η καταγγελία είναι κάπως τεκμηριωμένη», είπε, προσθέτοντας ότι «δύο – τρεις περιπτώσεις που διαβιβάσαμε εμείς στην Αστυνομία, ήδη τις έχει διερευνήσει αλλά δεν έχει προκύψει κάτι μέχρι στιγμής, τουλάχιστον απ’ ότι έχουμε υπόψη μας».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε επίσης ότι κατά τη χθεσινή εκλογική διαδικασία ομάδα λειτουργών της Επιτρόπου είχε επισκεφθεί περίπου 50 εκλογικά κέντρα. «Στο πλαίσιο αυτής της παρακολούθησης είχαν παρατηρήσει σε δύο ότι είχε γίνει εκφώνηση του αριθμού ταυτότητας, αντί του αριθμού του εκλογικού βιβλιαρίου».

«Έχουμε σημειώσει τα κέντρα για να κάνουμε τις σχετικές συστάσεις», διαβεβαίωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών. Βέβαια, πρόσθεσε, «να πω ότι τις προηγούμενες ημέρες και οι Έπαρχοι κατά τις ενημερωτικές συναντήσεις που είχαμε με τους προεδρεύοντες και το προσωπικό όσο και εγώ είχαμε τονίσει ιδιαίτερα αυτό το σημείο να είμαστε προσεχτικοί και βεβαίως θα το ξανατονίσουμε για την δεύτερη Κυριακή».

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι «για να μην δίνεται και λάθος εικόνα, υπήρξαν κάποια πολύ μεμονωμένα περιστατικά, αλλά γενικότερα υπήρξε σχεδόν πλήρης εφαρμογή της οδηγίας της Επιτρόπου».

«Αναφορικά με την διαδικασία της ψηφοφορίας νομίζω ότι είναι κοινή διαπίστωση ότι οι εκλογές έγιναν άψογα, χωρίς προβλήματα ή παρατράγουδα», είπε.

«Σε ό,τι αφορά την αποστολή τηλεφωνικών μηνυμάτων ή μέσω άλλων ηλεκτρονικών μέσων εκεί παρατηρήθηκε το φαινόμενο που παρατηρείται σε κάθε εκλογική διαδικασία», ανέφερε. Είναι κάτι που πρέπει να το δούμε, είπε, «είτε αν μπορούμε τεχνικά να το ελέγξουμε, είτε μέσω νομοθεσίας να κάνουμε κάτι πιο αποτελεσματικό αλλά αυτό είναι για μετά τις εκλογές».

Στόχος καθόλου ή ελάχιστα παράπονα τη 2η Κυριακή, δηλώνει η Επίτροπος

Σε δικές της δηλώσεις στο ΚΥΠΕ και απαντώντας σε ερώτηση για την σύσκεψη με τον κ. Κυπριανού η κ. Λοϊζίδου ανέφερε ότι «ζήτησα την συνάντηση προκειμένου να αναφέρω στον Έφορο Εκλογών αυτά που έχω διαπιστώσει αφενός από τους επιτόπιους ελέγχους που έγιναν χθες από λειτουργούς του γραφείου μου και από εμένα προσωπικά, αφετέρου να του αναφέρω τα παράπονα τα οποία έλαβα χθες από πολίτες τηλεφωνικώς που πάλι αφορούσαν παραβιάσεις τόσο της εκλογικής νομοθεσίας όσο και της δική μου νομοθεσίας».

Ήταν, πρόσθεσε, «η αποστολή αφενός sms, και κατά δεύτερο σε ορισμένες περιπτώσεις η αναφώνηση της ταυτότητας πράγμα που απαγορεύεται».

Σε ερώτηση αν είχε πολλά παράπονα απάντησε ότι έφτασαν κοντά της «αρκετά παράπονα».

Ερωτηθείσα πως μπορεί να βελτιωθεί κατάσταση η κ. Λοϊζίδου είπε ότι «όσον αφορά στα θέματα της εκλογικής διαδικασίας που άπτονται και θεμάτων παραβίασης των προσωπικών δεδομένων έχουν δοθεί συγκεκριμένες πληροφορίες για τις παραβιάσεις, που αφορούν συγκεκριμένα κέντρα, με σκοπό ακριβώς στις συσκέψεις των Επάρχων και των προεδρευόντων που θα γίνουν τις αμέσως επόμενες μέρες να τεθούν για να επιλυθούν».

Οπότε, πρόσθεσε, «γι αυτό ήταν σημαντική η σημερινή συνάντηση για να επιλυθούν θέματα που προέκυψαν τις αμέσως επόμενες ημέρες με απώτερο σκοπό την ημέρα των εκλογών να έχουμε, αν όχι καθόλου, ελάχιστα παράπονα».

Σε ερώτηση για την αποστολή μηνυμάτων αναφορικά με δημοσκόπηση απάντησε ότι «το διερευνά το ΤΑΕ Αρχηγείου». Εμείς, ανέφερε, «έχουμε προωθήσει ό,τι σχετικό υπήρχε για να βοηθήσουμε το έργο της Αστυνομίας».

«Τα μαζικά μηνύματα τα οποία έχουν αποσταλεί από συγκεκριμένα επιτελεία τα διερευνούμε με τον ίδιο τρόπο που διερευνούσαμε τόσο καιρό τα μηνύματα πολιτικού περιεχομένου», είπε. Δηλαδή, διευκρίνισε, «έχουμε αποστείλει ήδη για απόψεις στα επιτελεία και στους παρόχους και αναμένουμε την απάντησή τους για να προχωρήσουμε σε έκδοση απόφασης».

Σε διευκρινιστική ερώτηση απάντησε ότι τα παράπονα αφορούν άτομα που δεν έχουν δώσει οικειοθελώς τον αριθμό του τηλεφώνου τους. «Αν πάρει επιτελείο τηλέφωνο σε κάποιον που έχει δώσει το τηλέφωνό του να του υπενθυμίσει να πάει να ψηφίσει είναι θεμιτό, δεν υπάρχει πρόβλημα», είπε.

«Τα παράπονα έχουν προκύψει από πολίτες οι οποίοι δεν ανήκουν πουθενά και οι οποίοι έχουν λάβει συγκεκριμένο πολιτικό μήνυμα στο κινητό τους», εξήγησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση