ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εκδίδεται στην Αίγυπτο, τελικά, ο αεροπειρατής

Το Ανώτατο απέρριψε την έφεσή του

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε σήμερα την έφεση που καταχώρησε ο εκζητούμενος από τις αιγυπτιακές αρχές, Σεϊφ Ελτιν Μουσταφά κατά της απόφασης του πρωτόδικου Δικαστηρίου για έκδοση του στην Αίγυπτο ώστε να δικαστεί σε σχέση με τη διενέργεια της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών στις 29 Μαρτίου 2016.

Η Πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου, υπό πενταμελή σύνθεση, με την ομόφωνη απόφαση της επικύρωσε ουσιαστικά την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ημερομηνίας 30 Σεπτεμβρίου του 2016, το οποίο είχε αποφασίσει ότι ο εκζητούμενος δεν εκζητείται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις ή τοποθετήσεις αλλά για το ποινικό αδίκημα της αεροπειρατείας που παραδέχθηκε ότι διέπραξε.
Το πρωτόδικο Δικαστήριο είχε δεχθεί επίσης τις διαβεβαιώσεις από τις αιγυπτιακές αρχές ότι ο εκζητούμενος θα τύχει δίκαιης δίκης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της υπεράσπισης του ότι εφόσον επιστρέψει στην Αίγυπτο τότε διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να υποστεί βασανιστήρια, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση και ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη.

Ένας από τους λόγους έφεσης που ήγειρε ο εκζητούμενος μέσω της δικηγόρου του, Ν. Χαραλαμπίδου, ήταν ότι λανθασμένα το πρωτόδικο δικαστήριο αποφάσισε ότι ορθά το Επαρχιακό Δικαστήριο αποδέχθηκε ότι οι διπλωματικές εγγυήσεις και διαβεβαιώσεις των Αιγυπτιακών Αρχών από μόνες τους είναι ικανές να αποδείξουν την απουσία πραγματικού κινδύνου να υποστεί ο εφεσείων παραβιάσεις των δικαιωμάτων του στη βάση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ.

Όπως εσφαλμένα, κατά τον ισχυρισμό της υπεράσπισης, το Δικαστήριο απέρριψε αίτημα για προσκόμιση πρόσθετης μαρτυρίας από μέρους του εφεσείοντα.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου αποφάσισε ομόφωνα ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο εξέτασε όλα τα επιχειρήματα του εφεσείοντα που προβλήθηκαν πρωτόδικα και με αναφορά σε νομολογία «κατέληξε σε μια καθόλα τεκμηριωμένη διαπίστωση ότι δεν τίθεται θέμα βασανιστηρίων ή ότι ο εφεσείων δεν θα τύχει δίκαιης δίκης, που επιβεβαιώνεται εξάλλου και από το φάκελο της πρωτόδικης διαδικασίας, στην οποία στήριξε και την απορριπτική του απόφαση».

Η Ολομέλεια δεν έκρινε επίσης την εισήγηση του πρωτόδικου Δικαστηρίου ότι η αεροπειρατεία από μέρους του εφεσείοντα δεν ενείχε πολιτική χροιά «καθ’ οιονδήποτε τρόπο τρωτή», σημειώνοντας ότι ο ίδιος ο εφεσείων στη γραπτή του κατάθεση στην Αστυνομία, που είναι τεκμήριο στο φάκελο της πρωτόδικης διαδικασίας, αναφέρει καθαρά ότι ήταν για προσωπικούς οικογενειακούς του λόγους που προέβη στην αεροπειρατεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, αναφέρει ότι τα τελευταία 24 χρόνια περίπου δεν είδε ούτε είχε επικοινωνία με την οικογένεια του, γι’ αυτό εδώ και χρόνια σκεφτόταν τρόπους να έλθει στην Κύπρο να τη δει. Σε άλλο σημείο δε, συνεχίζει η απόφαση, αναφέρει ότι ο μόνος λόγος που έγραψε το σημείωμα που απευθύνετο στη σύζυγο του με αίτημα την απελευθέρωση γυναικών που κρατούντο παράνομα στην Αίγυπτο για πολιτικούς λόγους ήταν για να του φέρουν να δει τη σύζυγο του και να μιλήσει μαζί της.

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η προδικαστική παραπομπή νομικού ερωτήματος στο ΔΕΕ για ερμηνεία διατάξεων του ευρωπαϊκού δικαίου που αφορούν στην έκδοση αιτητών ασύλου δεν είναι επιτρεπτή αλλ’ ούτε και απαραίτητη για την έκδοση της δικής του κρίσης.

Ο Αιγύπτιος εκζητείται για να δικαστεί για τα αδικήματα της αεροπειρατείας και αντίστασης κατά των αρχών και κράτησης ομήρων, για πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια αεροσκάφους και για ενέργειες κατά παράβαση των άρθρων 22 και 24 του Νόμου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας.

Ο Αιγύπτιος είχε επίσης υποβάλει αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για την έκδοση εντάλματος habeas corpus, προσβάλλοντας τη νομιμότητα της κράτησης του η οποία και απορρίφθηκε.

Η έκδοση του Σεϊφ Ελτιν Μουσταφά στη χώρα του είναι πλέον θέμα χρόνου με τον τελικό λόγο να ανήκει πλέον στον Υπουργό Δικαιοσύνης,ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά, εάν και εφόσον κρίνει ότι υπάρχουν λόγοι που να δικαιολογούν κάτι τέτοιο.

Η υπεράσπιση του πάντως αναμένεται να καταχωρήσει εντός της ημέρας προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στη βάση του άρθρο 39 του Κανονισμού, σε μια ύστατη προσπάθεια να ν` ανασταλεί η απέλαση του στην Αίγυπτο από τη στιγμή που έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα.

Σημειώνεται επίσης ότι εκκρεμεί και η προσφυγή του στο Διοικητικό Δικαστήριο κατά της απόρριψης από την Υπηρεσία Ασύλου της αίτησης του για παραχώρηση πολιτικό άσυλο.

Ένας από τους λόγους έφεσης του ήταν ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο εσφαλμένα αποφάσισε ότι δεν εμποδίζει την έκδοση του στην Αίγυπτο το γεγονός ότι είναι αιτητής ασύλου και δεν έχει ακόμη αποφασιστεί τελεσίδικα η αίτηση του.

Η Υπηρεσία Ασύλου, σύμφωνα με τη απόφαση, αν και διαπίστωσε ότι υπό οποιεσδήποτε άλλες περιστάσεις θα μπορούσε να αναγνωριστεί στον εφεσείοντα η ιδιότητα του πρόσφυγα τον απέκλεισε από το καθεστώς του πρόσφυγα λόγω της πράξης της αεροπειρατείας.

Η υπεράσπιση του εφεσείοντα προέβαλε την εισήγηση ότι μόνο μετά την έκδοση τελικής απόφασης επί του αιτήματος του για άσυλο, που είναι η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, το κράτος είναι σε θέση να πειστεί ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος παραβίασης της αρχής της επαναπροώθησης.

Την υπόθεση, εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα, χειρίστηκε η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ελένη Λοιζίδου.

Παρέμβαση ΚΙΣΑ

Η ΚΙΣΑ, με σημερινή ανακοίνωση της, καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης να μην προχωρήσει στην εξουσιοδότηση της έκδοσης του Σεϊφ Ελτιν Μουσταφά μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης του αιτήματός του για άσυλο η οποία εκκρεμεί ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου, «η οποία είναι η μόνη διαδικασία η οποία προσφέρεται για να διαπιστωθεί τελεσίδικα το βάσιμο του φόβου δίωξής του και κατά πόσο υπάρχει πράγματι σοβαρός κίνδυνος αυτός να υποβληθεί σε βασανιστήρια, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση».

Η ΚΙΣΑ θεωρεί, τέλος, ότι η έκδοση του στην Αίγυπτο, την χώρα από την οποία ισχυρίζεται δίωξη, και ενόσω αυτός εξακολουθεί να είναι αιτητής ασύλου «συνιστά από κάθε άποψη απαγορευμένη επαναπροώθηση η οποία αντίκεται στο διεθνές εθιμικό δίκαιο, στο ευρωπαϊκό δίκαιο, στη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X