ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εισάγουν επικίνδυνους σκύλους με λανθασμένη εγγραφή

Επικίνδυνες ράτσες εγγράφονται ως μή επικίνδυνες

Πρόβλημα, το οποίο πιθανόν να έγκειται στη λανθασμένη εγγραφή σκύλων αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο προϊστάμενος της υγειονομικής υπηρεσίας και της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Λατσιών Αντώνης Γαβριήλ.

Οι πρόνοιες της νομοθεσίας η οποία ψηφίστηκε και τέθηκε σε ισχύ το 2002 προνοεί για τέσσερις επικίνδυνες φυλές σκύλων με χαρακτηριστικά του μαχητή ή που εκτρέφονται με σκοπό την ανάπτυξη τέτοιων χαρακτηριστικών. Πρόκειται για τη φυλή Pit Bull Terrier ή American Pit Bull, την Japanese Tossa, Dogo Argentino και Fila Brazileiro.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ, οι ιδιοκτήτες των τεσσάρων αυτών φυλών από το 2002 είχαν υποχρέωση να στειρώσουν τους σκύλους τους, να καταβάλλουν €170 το χρόνο στην τοπική τους αρχή ενώ δεν θα έπρεπε επίσης να επιτρέπεται η εισαγωγή τους στην Κύπρο.

Ωστόσο, αυτό στην πράξη είναι δύσκολο να εφαρμοστεί και όπως εκτίμησε ο κ. Γαβριήλ στην Κύπρο υπάρχουν πολλοί σκύλοι οι οποίοι ενώ ανήκουν στην φυλή Pit Bull εντούτοις έχουν εγγραφεί ότι ανήκουν σε διαφορετική φυλή.

Υπόθεση Ροτβάιλερ: Εξετάζονται από Ιατροδικαστή οι δύο γυναίκες

Από την στιγμή που κάποιος κτηνίατρος δίνει ένα πιστοποιητικό σήμανσης στο οποίο παρουσιάζεται ως φυλή του σκύλου, μια παραπλήσια ράτσα όπως είναι η Staffordshire Terrier, η οποία δεν θεωρείται επικίνδυνη, η Τοπική Αρχή δεν έχει άλλη επιλογή από το να το αποδεχθεί, εξηγεί.

Σε ερώτηση αν δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός ελέγχου ο κ. Γαβριήλ απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι «οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεν μπορούν να γνωματεύσουν γιατί θα πρέπει να γίνει εξέταση DNA, κάτι που είναι δύσκολο».

Γι αυτό, πρόσθεσε, «και διαιωνίζεται το θέμα να υπάρχουν επικίνδυνες φυλές στην Κύπρο».

«Έτυχε φορές που διαπίστωσα ότι είναι Pit Bull ενώ στο πιστοποιητικό έγραφε άλλη ράτσα», είπε. Αλλά, εξήγησε, «δεν μπορούσα να μην δεχθώ το πιστοποιητικό που έδωσαν γιατί δεν είμαι κτηνίατρος και ακόμη και ένας κτηνίατρος δεν μπορεί καν να πει με βεβαιότητα ότι είναι λάθος η ράτσα που έγραψε ο συνάδελφος του».

Σε ερώτηση πως ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει επίλυση του θέματος απάντησε ότι «δεν έχω καταλήξει σε κάτι, αλλά μιλώντας με κτηνιάτρους, είπαν ότι δεν έπρεπε να υπάρχει αυτή η πρόνοια». Διότι, πρόσθεσε, «δεν μπορεί να ελεγχθεί τόσο εύκολα». «Να θεωρούνται όλοι οι σκύλοι το ίδιο, να μην υπάρχει αυτή η διάκριση», είπε.

Τουλάχιστον, σημείωσε ο ίδιος, οι σκύλοι αυτών των φυλών που εισάγονται στην Κύπρο θα πρέπει να ελέγχεται ότι είναι στειρωμένοι ή να στειρώνονται με την είσοδό τους.

Σε ερώτηση αν ίσως θα έπρεπε η νομοθεσία να επιβάλει την χρήση φίμωτρου σε ορισμένες ράτσες, ο κ Γαβριήλ εντοπίζει τον ίδιο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα με την πιστοποίηση ότι δεν πρόκειται για επικίνδυνη ράτσα.

«Για να υποχρεώσω κάποιον να βάλει φίμωτρο πρέπει να έχω αποδεδειγμένα στοιχεία ότι είναι επικίνδυνη ράτσα», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X