ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εγκρίθηκε το Σχέδιο Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα

Θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022

Τους στόχους και τις βασικές πρόνοιες του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, δήλωσε μετά τη συνεδρία πως υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα που ξεκινά από σήμερα και φθάνει μέχρι το τέλος του 2022, "οπόταν αναμένεται να παραδώσουμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό πάρκο, το οποίο θα εξυπηρετεί τους σκοπούς διατήρησης της περιοχής αλλά και τον επισκέπτη".

Σημείωσε πως από σήμερα ξεκινά ο σχεδιασμός για τη βελτίωση υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων υποδομών στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα.

Επεσήμανε πως πως οι στόχοι του Σχεδίου κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις. Η πρώτη κατεύθυνση είναι η διατήρηση της σημαντικής βιοποικιλότητας που φιλοξενεί το Εθνικό Δασικό Πάρκο και η διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που συνδέεται με το Πάρκο του Ακάμα.

Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η δημιουργία συνθηκών αειφόρου ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και τις τοπικές κοινότητες και η δημιουργία ωφελειών για τις τοπικές κοινότητες, μέσα από τη λειτουργία του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα.

Η τρίτη κατεύθυνση έχει σχέση με τη βελτίωση των εμπειριών των επισκεπτών στο πάρκο. Ο κ. Καδής είπε πως «θέλουμε όσοι επισκέπτονται το πάρκο να έχουν μια ευχάριστη εμπειρία και μια ασφαλή παραμονή μέσα στο πάρκο».

Ανέφερε επίσης πως τα κεντρικά χαρακτηριστικά που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο έχουν να κάνουν με τη συνέχιση και ενδυνάμωση των δράσεων διατήρησης της βιοποικιλότητας μέσα στον Ακάμα, αξιοποιώντας τόσο εθνικά κονδύλια όσο και ευρωπαϊκούς πόρους.

Πρόσθεσε πως προωθείται επίσης η ελεγχόμενη πρόσβαση στο Πάρκο του Ακάμα μέσα από οκτώ κατ` αρχήν εισόδους που θα είναι ελεγχόμενες. Ανέφερε πως θα προσδιοριστεί την επόμενη περίοδο το τέλος εισόδου για όσους θα πληρώνουν, σημειώνοντας πως κάποιες κατηγορίες θα εξαιρούνται. Είπε πως τα ποσά που θα εξασφαλίζονται θα προορίζονται τόσο για τη διαχείριση του πάρκου όσο και για δραστηριότητες προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων.

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ακόμη πως βελτιώνονται οι δρόμοι, οι οποίοι προσδιορίζονται μέσα από το σχέδιο με μήκος συνολικά 85 χλμ, με φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές και αφού προηγηθούν οι απαραίτητες μελέτες.

Σημείωσε πως επίσης δημιουργείται σειρά οικοδομών προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών, και πιο συγκεκριμένα 14 κόμβοι διευκολύνσεων που μπορεί να περιλαμβάνουν χώρους στάθμευσης, αναψυκτήρια και άλλα.

Εξάλλου καθορίζεται σύστημα διαχείρισης του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, δημιουργείται συμβουλευτική επιτροπή με τη συμμετοχή αρμοδίων τμημάτων και υπηρεσιών της Κυβέρνησης και η Επαρχιακής Διοίκηση καθώς και διευρυμένη συμβουλευτική επιτροπή στην οποίαν προστίθενται οργανωμένα σύνολα, οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών, οικονομικοί φορείς και άλλοι παράγοντες που συνδέονται με τη διαχείριση του πάρκου, πρόσθεσε.

Προβλέπονται, ανέφερε, τα απαραίτητα κονδύλια για υλοποίηση όλων αυτών στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου και το Σχέδιο για το πάρκο θα οριστικοποιηθεί στη λεπτομέρεια του και θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο μαζί με το τοπικό σχέδιο της περιοχής η εκπόνηση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη για την πλήρη εναρμόνιση των δύο και για να διευκρινιστούν συγκεκριμένες πρόνοιες.

Ο κ. Καδής επεσήμανε πως το Σχέδιο αναπτύχθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία περιλάμβανε εκπροσώπους πανεπιστημίων και ξένους εμπειρογνώμονες, κάποιοι εκ των οποίων υπηρετούν σε υψηλές θέσεις της Διεθνούς ‘Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και έχουν εξειδίκευση στη διαχείριση εθνικών πάρκων.

Είπε ακόμη πως η πρόταση εμβολιάστηκε και από τη διαδικασία διαβούλευσης που ακολούθησε και εντατικοποιήθηκε την τελευταία περίοδο, η οποία έγινε με τις τοπικές κοινότητες, φορείς της περιοχής, οργανωμένα σύνολα, περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλους ενδιαφερόμενους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X