ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό οι Κανονισμοί για τους προσωπικούς γιατρούς

Κάθε δικαιούχος θα μπορεί να αλλάξει προσωπικό γιατρό κάθε 6 μήνες αν δεν είναι ικανοποιημένος

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τους Κανονισμούς για τους προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς. Οι προσωπικοί γιατροί θα αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής των ασθενών με το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), τους οποίους θα παραπέμπουν ακολούθως σε κάποιον ειδικό γιατρό, εφόσον χρειάζεται.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, οι Κανονισμοί καθορίζουν το περιεχόμενο και το πλαίσιο παροχής των προσφερόμενων υπηρεσιών των προσωπικών και ειδικών γιατρών στο ΓεΣΥ, τις αμοιβές τους, αλλά και τον τρόπο που θα συμβληθούν με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Διαβάστε επίσης Φονικό Μαραθάσας: «Μεν με θωρείς εμένα, θώρε μπροστά σου»

Οι Κανονισμοί θα υποβληθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς συζήτηση και ψήφιση και ακολούθως ο ΟΑΥ θα καλέσει τους γιατρούς να συμβληθούν με τον οργανισμό.

Όπως εξήγησε ο κ. Ιωάννου, οι προσωπικοί γιατροί αφορούν παιδίατρους για ανήλικους μέχρι 18 ετών και παθολόγους ή γιατρούς γενικής ιατρικής για ενήλικες. Θα δημοσιεύονται τα ονόματα όσων γιατρών συμβληθούν με τον ΟΑΥ και ακολούθως ο καθένας θα μπορεί να επιλέξει τον προσωπικό γιατρό της επιλογής του.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, κάθε δικαιούχος θα μπορεί να αλλάξει προσωπικό γιατρό κάθε 6 μήνες αν δεν είναι ικανοποιημένος, ενώ τα παιδιά μέχρι 2 ετών θα μπορούν αλλάξουν παιδίατρο ανά πάσα στιγμή.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε επίσης ότι κάθε προσωπικός γιατρός θα μπορεί να εγγράψει μέχρι 2.500 ασθενείς, ενώ η επιλογή των γιατρών θα γίνεται από τους ασθενείς μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΟΑΥ. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, ενώ για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, θα υπάρχει πρόνοια για προσωπική εξυπηρέτηση, είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι η διαδικασία για ένταξη των γιατρών δεν έχει χρονικό ορίζοντα, ενώ ο ΟΑΥ έχει δικαίωμα ανά πάσα στιγμή να αποφασίσει να μην εγγράψει περισσότερους ιατρούς, αν ικανοποιούνται οι ανάγκες.

Ο Υπουργός ρωτήθηκε εξάλλου και για τη γραπτή απάντηση που απέστειλε στους γιατρούς, σε σχέση με τις προϋποθέσεις που θέτουν για ένταξή τους στο ΓεΣΥ. Για κάτι που έχει συζητηθεί διεξοδικά τα τελευταία 17 χρόνια «να ερχόμαστε στο παρά πέντε να ζητάμε ουσιαστικές αλλαγές, αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους», είπε ο κ. Ιωάννου.

Ανέφερε ωστόσο ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για να διαπραγματευτεί αρκετά από τα θέματα που θέτουν οι γιατροί είναι ο ΟΑΥ, ενώ το Υπουργείο Υγείας έχει δηλώσει επανειλημμένα τη βούλησή του να βοηθήσει στον διάλογο. «Με καλή θέληση μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις σε κάποια από τα θέματα», είπε.

Ανέφερε εξάλλου ότι οι θέσεις του Υπουργείου Υγείας στο αίτημα των γιατρών ήταν από την πρώτη μέρα ξεκάθαρες, καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημα για αύξηση του προϋπολογισμού.

Ο προϋπολογισμός «βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα, στις πραγματικές δαπάνες στον τομέα της υγείας» στη βάση μελετών που έχουν επιβεβαιωθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και τη Eurostat, ενώ δεν υπάρχει μελέτη που να αποδεικνύει το αντίθετο, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X