ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έφθασε στα 1000 μέτρα το τρυπάνι στο βυθό του τεμαχίου 6

Στο 1/3 του τελικού βάθους η γεώτρηση στο στόχο «Καλυψώ» - χωρίς προβλήματα οι εργασίες

Πολύ καλύτερα απ’ ότι υπολογιζόταν, κυλούν οι εργασίες του γεωτρύπανου Saipem 12000 στο σημείο γεώτρησης του τεμαχίου 6 της ΑΟΖ.

Ένατη μέρα, από τότε που ξεκίνησε η κάθοδος του γεωτρύπανου και η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή της γεώτρησης παραπέμπει σε απόλυτη ηρεμία. Πηγές με γνώση της καθημερινής δραστηριότητας, πάνω και πέριξ του γεωτρύπανου της κοινοπραξίας ENI-TOTAL, μας περιέγραφαν μια κατάσταση που το μόνο στοιχείο που ενδεχομένως μπορεί να την διαφοροποιήσει είναι οι καιρικές συνθήκες.

Κατά τη χθεσινή μέρα σε απόσταση πέντε μιλίων δεν παρατηρήθηκε η παραμικρή δραστηριότητα πλωτών μέσων, εμπορικών ή πολεμικών. Οι ίδιες πηγές μας έλεγαν πως η τουρκική παρουσία στην περιοχή της γεώτρησης είναι μειωμένη σε βαθμό τέτοιο ακόμα, και πέραν της συνηθισμένης δραστηριότητας σε περίοδο όπου δεν υπάρχουν ερευνητικές δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ. Από την ημερομηνία έναρξης της γεώτρησης κατά διαστήματα παρατηρείται απλή διέλευση πολεμικών μέσων της Τουρκίας, εκτός της ζώνης επιτήρησης της γεώτρησης που είναι τα πέντε ναυτικά μίλια.

Μέσα στο κλίμα αυτό πηγές μας έλεγαν πως το γεωτρύπανο Saipem 12000 συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο του στο βυθό της γεώτρησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που υπάρχουν το γεωτρύπανο έχει φθάσει σε βάθος, από το βυθό της θάλασσας, περίπου 1000 μέτρων απόσταση που ισοδυναμεί στο 1/3 του συνολικού βάθους που θα φθάσει στο τρυπάνι και είναι τα 3657 μέτρα.

24ωρη παρακολούθηση

Σε επίπεδο μέτρων ασφάλειας, πέρα από τη συχνή περιπολία μέσων της Δημοκρατίας, κυρίως από αέρος η πλατφόρμα του γεωτρύπανου παρακολουθείται και με άλλα μέσα, όπως ηλεκτρονικά με την αποστολή εικόνας από την πλατφόρμα σε πραγματικό χρόνο, στο κέντρο επιχειρήσεων του ΚΣΕΔ «Ζήνων» στη Λάρνακα. Επιπλέον όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ασκήσεις προσαρμογής με το περιβάλλον της πλατφόρμας έχουν κάνει κατά τις πρώτες μέρες έλευσης του γεωτρύπανου στην περιοχή, ομάδες και αρμόδια τμήματα της Δημοκρατίας.

Η καθημερινή κίνηση προς, πάνω και από την πλατφόρμα, μας έλεγαν αρμόδιες πηγές, είναι η απολύτως αναγκαία, κυρίως από πλευράς προσωπικού. Εκτός από το προσωπικό των υπηρεσιών υποστήριξης των εργασιών της πλατφόρμας κατά διαστήματα το παρών τους δίνουν, μόνο πρόσωπα από αρμόδια κρατικά τμήματα όπως την Υπηρεσία Ενέργειας ή το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα

Με βάση την εικόνα που δίνεται προς τα έξω, δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξει παρέκκλιση από το αρχικό πρόγραμμα της γεώτρησης που αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου. Αμέσως μετά το γεωτρύπανο Saipem 12000 θα μετακινηθεί στο τεμάχιο 3 της Ιταλικής ΕΝΙ όπου είναι προγραμματισμένη η δεύτερη ερευνητική γεώτρηση εντός της ΑΟΖ, για το 2018.

Πηγή: kathimerini.com.cy

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X