ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

EBRD: Αναβάθμιση των προβλέψεων για την κυπριακή οικονομία

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).

Στην έκθεση της με τίτλο Περιφερειακές Οικονομικές Προοπτικές, η ΕΤΑΑ εκτιμά ότι το κυπριακό ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2018 και 2019 κατά 3,9% και 3,5% αντίστοιχα, διευρύνοντας τον ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,7% και 0,5% σε σύγκριση με τις προβλέψεις του περασμένου Μαΐου. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, η κυπριακή οικονομία αναμένεται να τρέξει κατά 3,9%, σύμφωνα με την ΕΤΑΑ.

Πρόκειται για τη δεύτερη αναβάθμιση των προβλέψεων της ΕΤΑΑ, αφού και τον Μάιο είχε αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του Νοεμβρίου του 2017.

«Η Κύπρος συνεχίζει την ισχυρή ανάκαμψη μετά την κρίση», σημειώνει η ΕΤΑΑ.

Με βάση τις εκτιμήσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας παραμένει αμετάβλητος στο 2,2% και 2,3%.

Για την νοτιοανατολική Ευρώπη, η ΕΤΑΑ σημειώνει ότι η περιοχή παρουσιάζει σθεναρή ανάπτυξη με ήπια ανάκαμψη για την ΠΓΔΜ, τη Σερβία να παρουσιάζει τον πιο ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης εδώ για αρκετά χρόνια, ενώ η εμπιστοσύνη και οι επενδύσεις επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Για την ευρύτερη περιοχή της νότιας και ανατολικής Ευρώπης, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 4,4% το 2018 και 4,7% το 2019 λόγω αυξημένων τουριστικών αφίξεων, βελτιωμένη εξωτερική ανταγωνιστικότητα ύστερα από τις υποτιμήσεις των νομισμάτων στην Αίγυπτο και Τυνησία.

Όπως εκτιμά η ΕΤΑΑ, διατηρείται η οικονομική ανάκαμψη στις χώρες όπου δραστηριοποιείται η Τράπεζα με την προοπτική στις χώρες και περιοχές να παραμένει σταθερή. Ωστόσο, τονίζει ότι οι κίνδυνοι παραμένουν λόγω των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων, της συνεχιζόμενης πολιτικής αστάθειας και του υψηλού χρέους των εταιρειών.

Μόνη εξαίρεση οι οικονομικές προβλέψεις για την Τουρκία, όπου η οικονομική ανάπτυξη υποβαθμίστηκε σημαντικά, στο 3,6% το 2018 και 1,0% το 2019, παρουσιάζοντας μείωση 0,8% για το 2018 και βουτιά 3,2% για το 2019, λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας, η οποία με τη σειρά της επιβαρύνει την επενδυτική εμπιστοσύνη και τα επιτόκια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση