ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δυνατότητα αίτησης για ΕΕΕ σε χαμηλοσυνταξιούχους

Τι προνοεί και ποιους αφορά η νέα νομοθεσία

Με 38 ψήφους υπέρ, 4 αποχές (Οικολόγοι και ΕΛΑΜ) και μια εναντίον (Παύλος Μυλωνάς) η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο για επαναφορά των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων και ωφελημάτων αφυπηρέτησης των υπαλλήλων της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ ομόφωνα ήρε τον χρονικό περιορισμό υποβολής αίτησης για πρόσθετο επίδομα μέσω του ΕΕΕ για τους χαμηλοσυνταξιούχους μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε πρόσωπο που είναι χαμηλοσυνταξιούχο και το οποίο δεν υπέβαλε αίτηση για παροχή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος εντός της προθεσμίας που ορίζεται στο άρθρο 35 του βασικού νόμου για το ΕΕΕ, αλλά ούτε και βάσει των διατάξεων του ίδιου νόμου, όπως αυτός τροποποιήθηκε μεταγενέστερα, με τις οποίες παραχωρείται, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, δικαίωμα υποβολής αίτησης, ανεξάρτητα από την πιο πάνω προθεσμία

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι δεν μπορεί να τιμωρούνται οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας και οι απόμαχοι της δουλειάς επειδή λόγω άγνοιας ή αδυναμίας δεν αιτήθηκαν στις προθεσμίες του νόμου συμπλήρωμα στη χαμηλή σύνταξη τους από το ΕΕΕ, ενώ τους απεκόπη το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου.

Πρόσθεσε ότι ο νόμος αφορά χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους και ανέφερε πως παρά τις διευκρινίσεις της Επιτροπής Εργασίας στο αρμόδιο Υπουργείο ότι θα περιληφθούν στην πρόταση νόμου ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε οι αιτήσεις να αφορούν τα οικονομικά τους δεδομένα κατά την περίοδο που εισήχθη η νομοθεσία για το ΕΕΕ και ότι δεν θα ανοίξει παράθυρο σε αυτούς που αποξένωσαν περιουσιακά στοιχεία, ήταν αρνητικό.

Ο κ. Περδίκης επαναλαμβάνοντας την τοποθέτηση του για αδικίες, παρατήρησε ότι η ευαισθησία στους υπαλλήλους της Κεντρικής Τράπεζας, συναντά την άρνηση της Κυβέρνησης να δώσει την ευκαιρία σε αυτούς που δεν μπόρεσαν να αιτηθούν για εξαιρετικούς λόγους, να μπορέσουν με ΕΕΕ να συμπληρώσουν τη χαμηλή σύνταξη τους.

Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα ότι το ΕΕΕ είναι γεμάτο τρύπες και εξέφρασε την άποψη ότι η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει και άλλους νόμους για να διορθώσει και άλλες αδικίες σε βάρος αυτών που στήριξαν με τα πάθη τους το οικονομικό θαύμα.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου είπε ότι η Κυβέρνηση έδειξε και δείχνει την ευαισθησία, για αυτό και ο ΔΗΣΥ θα ψηφίσει την πρόταση νόμου. Πρόσθεσε πως είμαστε όλοι ευαίσθητοι με τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι λύνεται μια αδικία, προσθέτοντας ότι διαφωνεί με τις προσεγγίσεις του Υπουργού ότι με το νόμο «θα επιβραβεύαμε την παρανομία».

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι το ΔΗΚΟ θα ψηφίσει την πρόταση νόμου, παρά το γεγονός ότι όλοι είμαστε στα λόγια υπέρ της στοχευμένης και νούσιμης πολιτικής, διαμερισμού επιδομάτων εν μέσω προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος είπε: Αλλοίμονο αν η Αλληλεγγύη δεν είναι αλληλέγγυα και δεν τείνει χείρα βοηθείας σε όσους έχουν ανάγκη.

Ο Ζαχαρίας Ζαχαριού του ΔΗΣΥ, παρατήρησε ότι ήδη δόθηκαν 3 παρατάσεις, αλλά κάποιοι τους φόβισαν για αυτό και δεν υπέβαλαν αίτηση.

Ο Βουλευτής του ιδίου κόμματος Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι σε κάθε αλλαγή που επιχειρείται κάποιοι βιάζονται να φοβερίσουν και ενσπείρουν φόβο και τρόμο στον επηρεαζόμενο κόσμο.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε κάποιοι τους συμπλήρωναν και τις αιτήσεις, αλλά ανέφερε ακόμα και αν φοβέριζαν, αποστερώντας τους το δικαίωμα ποιους τιμωρούν;

H Αννα Θεολόγου είπε ότι η Συμμαχία θα στηρίξει την πρόταση νόμου, αναφέροντας ότι παρουσιάζουμε το ΕΕΕ ως μεγάλο επίτευγμα. Πρόσθεσε πως πρέπει να φέρουμε κριτήρια που θα βοηθούν και τους υπόλοιπους που έχουν δάνεια, άτομα που είναι στις διαδικασίες διαζυγίου και μονογονιούς.

Ωφελήματα σε υπαλλήλους της Κεντρικής Τράπεζας

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου για τα ωφελήματα των υπαλλήλων της Κεντρικής Τράπεζας, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως είναι προσβλητικό, παρά την εικόνα παραμυθούπολης, που παρουσίασε στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών, να έρχονται οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι και να διεκδικούν επαναφορά μισθών και δικαιωμάτων, στο προ της κρίσεως ύψος.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων ανέφερε ότι είναι προσβλητικό για τους πολεμιστές του 1974, που υπηρέτησαν τρία χρόνια, να αποκόπτεται το 12% όταν πάρουν πρόωρη σύνταξη, αλλά να επιστρέφονται ωφελήματα και μισθοί σε αυτούς που από τον λόφο της Αγίας Παρασκευής παρακολουθούσαν άπραγοι την καταστροφή της οικονομίας και που είχαν κατά ένα τρόπο ευθύνη για τα όσα συνέβαιναν.

Αντί να άρουμε την αδικία σε αυτούς που αγωνίστηκαν, αίρουμε την αδικία σε αυτούς που κάθονταν στην Κεντρική Τράπεζα και έβλεπαν να συμβαίνουν όσα συνέβησαν, είπε και πρόσθεσε ότι είχαν ευθύνη για όσα συνέβησαν, ενώ για αυτούς που έπαθαν, το κράτος τελεί υπό αναλγησία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού είπε πως η οικονομία της αγοράς, θέτει αξιωματούχους του κράτους στη θέση να αμφισβητούν εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ πολιτεύεται υπό τη θέση αρχής ότι όπου κουτσουρεύτηκαν εργασιακά δικαιώματα, αυτά να αποκατασταθούν. Ανέφερε περαιτέρω ότι η τοποθέτηση του κ. Περδίκης αδικεί κόσμο και στην Κεντρική Τράπεζα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου παίρνοντας τον λόγο, είπε ότι δεν είναι ανακόλουθος, για αυτό και όποιος μιλά για ανακολουθία του θα πρέπει να την τεκμηριώσει.

Πρόσθεσε πως για κάποιες στρεβλώσεις μίλησε πρώτος, όταν κανείς άλλος είχε εντοπίσει. Είπε πως η Επιτροπή Οικονομικών έχει κοινωνική ευαισθησία για αυτό και από το Μάη ήγειρε θέμα ενίσχυσης του επιδόματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Παρέθεσε περαιτέρω τις αποφάσεις του Υπουργικού για το επίδομα μάνας, για τους φοιτητές και τους συνταξιούχους.
Δήλωσε περαιτέρω πως για να ψηφίσει σήμερα υπέρ του νομοσχεδίου, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας βέβαιος ότι εντός των επομένων ημερών θα λυθεί το θέμα με τους στρατεύσιμους του 1974.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X