ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Drone, ναρκωτικά και Κεντρικές Φυλακές

Τι απαντά το Τμήμα Φυλακών

Ως γενικολογίες και αοριστολογίες που επιλέγουν για τους δικούς τους λόγους να προβάλλουν μέσω των ΜΜΕ, αντί της επιλογής να ενημερώσουν υπεύθυνα τις αρμόδιες αρχές, χαρακτηρίζει με ανακοίνωση του, το Τμήμα Φυλακών τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς και χρηματισμό δεσμοφυλάκων, την χρήση κινητών τηλεφώνων και drone για μεταφορά κινητών ή ναρκωτικών ουσιών στις φυλακές

Το να εξαπολύονται κατηγορίες, οι οποίες περιορίζονται σε αόριστες ή γενικές αναφορές, σημειώνεται, δεν είναι παραγωγικό, δεν βοηθά στο έργο μας, και φαίνεται ότι μόνο σκοπούς εντυπωσιασμού εξυπηρετεί.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς και χρηματισμό δεσμοφυλάκων, διευκρινίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών εργάζεται με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, και δεν περιορίζεται στα λόγια για πάταξη της διαφθοράς, αλλά το κάνει πράξη.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται, αναφέρεται, με τη σύλληψη επισκεπτών, αλλά και κρατουμένων που έρχονται από τα δικαστήρια στις Φυλακές, καθώς και με την απόλυση, φυλάκιση ή/και διαθεσιμότητα 4 δεσμοφυλάκων για σχετικά αδικήματα – κάτι που δεν έγινε ποτέ κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης: «Κατεβάζουν» ναρκωτικά με drone στις Κεντρικές Φυλακές (Vid)

Επίσης, αναφορικά με τις αναφορές περί χρήσης κινητών τηλεφώνων και drone διευκρινίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που το διαχρονικό πρόβλημα απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων στις φυλακές οδεύει σε αποτελεσματική και οριστική αντιμετώπιση αφού η διαδικασία προσφορών για αγορά ενός εξελιγμένου συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

"Στόχος μας ήταν η επιλογή και η εξασφάλιση συστήματος που θα επιτρέπει την απενεργοποίηση των κινητών τηλεφώνων εντός των φυλακών και δεν θα επηρεάζει την χρήση της κινητής τηλεφωνίας στη γύρο ή γειτνιάζουσα περιοχή. Ατυχείς και αβάσιμοι είναι και οι ισχυρισμοί περί χρήσης drone για μεταφορά κινητών ή ναρκωτικών ουσιών στις φυλακές. Από την πρώτη στιγμή της χρήσης των drone στο τόπο μας και αξιολογώντας τους κινδύνους για την ασφάλεια των φυλακών, έχουν δοθεί οδηγίες και η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία βρίσκεται στο στάδιο μελέτης για εξασφάλιση συστήματος anti-drone για προληπτικούς σκοπούς, παρόλο ότι στο παρόν στάδιο δεν παρουσιάζεται τέτοιο πρόβλημα", προστίθεται.

Η Διεύθυνση των Φυλακών, σημειώνεται, παραμένει συγκεντρωμένη στο έργο της, όπως πράττει τα τελευταία τρία χρόνια και θα συνεχίσει να λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο, με την ίδια μεθοδικότητα, ενώ δεν έχει σκοπό να ασχοληθεί περαιτέρω με γενικολογίες και αοριστολογίες για εξυπηρέτηση σκοπών που αφορούν μόνο τη δημιουργία εντυπώσεων.

"Εάν ο σκοπός είναι κοινός, δηλαδή η συνδρομή στις προσπάθειες και ενέργειες μας για πάταξη της διαφθοράς, τότε θα έπρεπε να μας δοθούν οι ισχυριζόμενες πληροφορίες για να διερευνηθούν αρμοδίως ή και να γίνουν ανάλογες καταγγελίες στην Αστυνομία για διερεύνηση ποινικών αδικημάτων, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις", προστίθεται.

Με την παρούσα ανακοίνωση, αναφέρει το Τμήμα Φυλακών, θα θέλαμε για πολλοστή φορά να διευκρινίσουμε ότι οι έρευνες που διενεργούνται στις Φυλακές Κύπρου για πάταξη φαινομένων διαφθοράς ή μη τήρησης των νομοθεσιών, και τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε δεν μπορούν να αποτελούν κοινά ανακοινωθέντα, όπως δεν αποτελούν κοινά ανακοινωθέντα για όλες τις άλλες Φυλακές του κόσμου.

Παρόλα αυτά, όμως σημειώνεται ότι ο αριθμός των σχετικών ερευνών που έχουν διενεργηθεί εντός των Φυλακών τα τελευταία τρία χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των ερευνών που είχαν συνολικά διενεργηθεί τα προηγούμενα 12 χρόνια.

"Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι για ευνόητους λόγους, οι όποιες πληροφορίες υπάρχουν που σχετίζονται με το Τμήμα Φυλακών, δεν είναι αντικείμενο δημόσιας συζήτησης, και να καλέσουμε, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε καλέσει, οποιονδήποτε κατέχει πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσει στο έργο μας, να μας τις αναφέρει για να τις διερευνήσουμε. Αυτό έγινε και σε άλλες περιπτώσεις και έχουμε προβεί στη σύλληψη επισκεπτών (συζύγων, γονέων, κλπ), όπως και δεσμοφυλάκων. Περαιτέρω, όποιος κατέχει πληροφορίες που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Αστυνομίας, καλό θα ήταν να τις αναφέρει για διερεύνηση", καταλήγει η ανακοίνωση.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X