ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δίκη Λευτέρη Εμπεδοκλή - «Δεν ξέρω ποιος ξεγέλασε ποιον, αλλά ουδέποτε με επισκέφθηκε στο γραφείο μου»

Η απάντηση του για τις 35 χιλιάδες

Συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας - Αμμοχώστου η ακροαματική διαδικασία υπόθεσης για την οποία ο Δημοτικός Γραμματέας Λάρνακας Λευτέρης Εμπεδοκλής, που τελεί σε διαθεσιμότητα κατηγορείται για υποθέσεις κλοπής από δημόσιο λειτουργό, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι στις 8/9/2015 έλαβε από επιχειρηματία το ποσό των 35 χιλιάδων ευρώ για νομιμοποίηση παρανομιών στο υποστατικό του στη περιοχή Μακένζη στη Λάρνακα, χωρίς όμως, σύμφωνα με την καταγγελία, να γίνει οτιδήποτε.

Κατά τη σημερινή διαδικασία συνεχίστηκε η αντεξέταση του κατηγορούμενου από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Αντρη Κωνσταντίνου η οποία έθεσε στον κ. Εμπεδοκλή τη θέση πως ο ίδιος ήταν παρών στην συνάντηση που έγινε στο γραφείο του τότε αντιδημάρχου Λάρνακας στις 20/5/2016, η οποία αφορούσε τη νομική διαδικασία που ξεκίνησε ο Δήμος Λάρνακας για τις παρανομίες του υποστατικού του επιχειρηματία Θεοδόση Χρυσοστόμου.

Ο κατηγορούμενος απάντησε ότι δεν θυμάται να ήταν παρών γιατί όπως εξήγησε δεν είχε λόγο ο Δημοτικός Γραμματέας να κληθεί στη συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα και πως «είναι απίθανο ο Δήμαρχος να ζήτησε τη γνώμη μου γι’αυτό».

Απευθυνόμενος στον κατηγορούμενο η κα. Κωνσταντίνου του υπέβαλε πως «για μας αποτελεί δεδομένο ότι ήσασταν στη συγκεκριμένη συνάντηση και πως η συνάντηση δεν αφορούσε τεχνικά θέματα» όπως ο κ. Εμπεδοκλής υποστήριζε. Ο κατηγορούμενος απάντησε επανειλημμένως πως δεν θυμάται να ήταν παρών στη συνάντηση.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις της Κ. Α. γιατί δεν ανέφερε στο Δικαστήριο πως η συνάντηση της 20/5/2016 ήταν στο γραφείο του τότε Αντιδημάρχου και άρα συναντήθηκε με τον Θεοδόση Χρυσοστόμου, ο κατηγορούμενος απάντησε πως «δεν το σκέφτηκα», προσθέτοντας πως έκλεισε το ραντεβού με τον επιχειρηματία μέσω ενός κοινού γνωστού.

Ερωτηθείς γιατί δεν ανέφερε το συγκεκριμένο ραντεβού σε καμία κατάθεση του στην Αστυνομία, ο κ. Εμπεδοκλής απάντησε πως «δεν αναφέρω στην κατάθεση μου ότι έκλεισα ραντεβού με τον Θεοδόση Χρυσοστόμου γιατί το έκλεισα μέσω κοινού γνωστού».

Σε ερώτηση γιατί αφού ανέφερε πως οι παρανομίες στο υποστατικό του επιχειρηματία αφορούσαν τεχνικά θέματα είχε πει στον Θεοδόση Χρυσοστόμου να τον βοηθήσει, ο κατηγορούμενος απάντησε πως «αυτά ήταν διαδικαστικά θέματα» με την κα. Κωνσταντίνου να αναφέρει πως «βαφτίζουμε τα θέματα όπως μας συμφέρει».

Ερωτηθείς γιατί ο επιχειρηματίας ήθελε τον Μάιο του 2016 να συναντήσει τον ίδιο, ο κατηγορούμενος απάντησε πως «δεν μπορώ να ξέρω. Φαντάζομαι γιατί υπήρχε το διάταγμα του Δικαστηρίου για τις παρανομίες στο υποστατικό του και ήθελε να με δει προκειμένου να τον συμβουλεύσω».

Η κα. Κωνσταντίνου απευθυνόμενη στον κατηγορούμενο του είπε ότι ψεύδεται γιατί όπως εξήγησε, αν του ζητούσε ο επιχειρηματίας να αναστείλει την από τον Δήμο Λάρνακας εναντίον του ποινική υπόθεση, τότε «αυτό θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα λέγατε στην Αστυνομία».

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής υπέβαλε στον κατηγορούμενο πως όσα αναφέρει στο Δικαστήριο τα λέει για να δικαιολογηθεί και να κρύψει «πως ο επιχειρηματίας ζήτησε να δει τον ίδιο προσωπικά στις 20/5/16, προσπαθώντας να αποκρύψει το ραντεβού μαζί του. Μόνο ένας ένοχος θα προσπαθούσε να αποκρύψει κάτι τέτοιο και να συμπεριφερθεί με αυτό τον τρόπο» είπε.

Ο κατηγορούμενος απάντησε πως «δεν απέκρυψα τίποτε και ήταν το μόνο πράγμα που δεν ανέφερα στην Αστυνομία», ενώ στη επαναλαμβανόμενη θέση της κας. Κωνσταντίνου ότι η συνάντηση της 20/5/16 έγινε στην παρουσία του, ο κ. Εμπεδοκλής απαντούσε συνεχώς αρνητικά.

Ερωτηθείς που βρισκόταν στις 7/9/2015 ο κατηγορούμενος απάντησε πως δεν θυμόταν, με την κα. Κωνσταντίνου να αναφέρει τη θέση ότι τη συγκεκριμένη ημέρα βρισκόταν στο γραφείο του όπου τον επισκέφθηκε ο επιχειρηματίας χωρίς ραντεβού. «Όχι δεν με επισκέφτηκε ο κ. Χρυσοστόμου στο γραφείο μου στις 7/9/15» απάντησε ο κατηγορούμενος, προσθέτοντας πως συνάντησε τον επιχειρηματία «μόνο μια φορά το Μάιο του 2016 ».

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με την ημερομηνία 8/9/2015 κατά την οποία ο Λευτέρης Εμπεδοκλής κατηγορείται ότι πήρε από τον Θεοδόση Χρυσοστόμου το ποσό των 35 χιλιάδων ευρώ για νομιμοποίηση παρανομιών στο υποστατικό του στη περιοχή Μακένζη στη Λάρνακα, ο κατηγορούμενος είπε πως το πρωί μετέβησαν με τον τότε Δήμαρχο στη Βουλή και στη συνέχεια πήγαν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για δημοσιογραφική διάσκεψη η οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε «βρισκόταν προς το τέλος της».

Η κα. Κωνσταντίνου υπέβαλε στον κατηγορούμενο ότι η διάσκεψη δεν ξεκίνησε στις 11 όπως ήταν προγραμματισμένο αλλά γύρω στις 11.20 και πρόσθεσε ότι ο κ. Εμπεδοκλής ψεύδεται αφού ο τότε Δήμαρχος Ανδρέας Λουρουτζιάτης απηύθυνε χαιρετισμό και ο ίδιος (κατηγορούμενος) δεν ήταν μαζί του (τότε Δημάρχου).

Ανέφερε ακόμα ότι ο κατηγορούμενος δεν ρώτησε τον κ. Λουρουτζιάτη και τον οδηγό του που βρισκόταν τη συγκεκριμένη ημέρα, επειδή απλούστατα δεν ήταν στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Σε παρατήρηση της κας. Κωσνταντίνου ότι αν η Αστυνομία εξασφάλιζε μαρτυρία πως ο κατηγορούμενος δεν ήταν στο γραφείο του στις 8/9/15, πιθανότατα να μην προχωρούσε η υπόθεση εναντίον του και να μην ταλαιπωρείτο για τόσα χρόνια, ο κ. Εμπεδοκλής είπε πως ο δικηγόρος του του ανέφερε πως οι ανακριτές γνώριζαν τις κινήσεις του για τη συγκεκριμένη ημέρα, ότι θα τον καλούσαν για κατάθεση και πως σε διαφορετική περίπτωση θα έλεγε ό,τι είχε να πει στο Δικαστήριο.

Σε υποβολή της Κ. Αρχής ότι ο κατηγορούμενος ξεγέλασε τον επιχειρηματία να του δώσει τις 35 χιλιάδες ευρώ, ο κ. Εμπεδοκλής είπε πως «δεν ξέρω ποιος ξεγέλασε ποιον, αλλά ουδέποτε με επισκέφθηκε στο γραφείο μου ο κ. Χρυσοστόμου στις 7/9/15».

Η κα. Κωνσταντίνου είπε στον κατηγορούμενο ότι «πήρες τα χρήματα ξεγελώντας τον κ. Χρυσοστόμου και όταν ήρθε στο γραφείο σου στις 20/5/16 να ζητήσει εξηγήσεις γιατί, όχι μόνο δεν προχωρούσε η υπόθεση του αλλά υπήρχε και νομική υπόθεση εναντίον του, προσπάθησες να τον καθησυχάσεις για να μην προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία». Ο κατηγορούμενος απάντησε πως «ουδέποτε είχα λάβει το οποιοδήποτε ποσό από τον κ. Θεοδόση».

Σε άλλη παρατήρηση της Κ. Αρχής ότι ο επιχειρηματίας του έδωσε το ποσό των 35 χιλιάδων ευρώ σε φάκελο, λέγοντας του να μην τα μετρήσει γιατί τα είχε πάρει λίγο πριν από την Τράπεζα και ότι ο κατηγορούμενος τα πήρε χωρίς να δώσει απόδειξη, ο Λευτέρης Εμπεδοκλής απάντησε «διαφωνώ».

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε επίσης τη θέση της κας. Κωσνταντίνου ότι πήρε τα χρήματα, στην ουσία τα έκλεψε, τα πήρε για τον εαυτό του και ουδέποτε τα παρέδωσε στον Δήμο Λάρνακας.

Σε ερώτηση γιατί ο επιχειρηματίας προχώρησε σε εναντίον του καταγγελία στην Αστυνομία, ο κατηγορούμενος απάντησε πως δεν γνωρίζει, προσθέτοντας πως «ο κ. Χρυσοστόμου μπορεί να θεώρησε λανθασμένα ότι ο Εμπεδοκλής ήταν το άτομο που στεκόταν εμπόδιο στις επιχειρήσεις του στη περιοχή».

Σε άλλη παρατήρηση ότι ο επιχειρηματίας κατήγγειλε τον κατηγορούμενο επειδή τον ξεγέλασε, ο Λευτέρης Εμπεδοκλής είπε πως «έτσι θεωρεί ο ίδιος, εγώ κάνω τη δουλειά μου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X