ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δικαστήριο Λευκωσίας: «Ναι» στη συνεργασία Κύπρου – Ρωσίας για Μπράουντερ

Η αίτηση δεν πληροί και τις 3 προϋποθέσεις

Η Κύπρος μπορεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ρωσικές αρχές στην υπόθεση του Βρετανού επιχειρηματία Μπίλ Μπράουντερ, αποφάσισε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, απορρίπτοντας την αίτηση που καταχώρησε ο κ. Μπράουντερ με την οποία επεδίωκε τη διακοπή της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε ό,τι αφορά στη διερεύνηση της υπόθεση αυτής.

Συγκεκριμένα, με την αίτηση του, την οποία καταχώρησε ο δικηγόρος του στην Κύπρο, ο κ. Μπράουντερ ζητούσε την έκδοση προσωρινού διατάγματος το οποίο να απαγορεύει στον Υπουργό Δικαιοσύνης την εκτέλεση αιτήματος δικαστικής συνδρομής της Ρωσίας που να σχετίζεται με τις δραστηριότητες του στην Κύπρο, μέχρι την αποπεράτωση της αγωγής που κατέθεσε εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την αγωγή του, η εκδίκαση της οποίας εκκρεμεί ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου, ο κ. Μπράουντερ διεκδικεί αποζημιώσεις για κατ΄ ισχυρισμό παραβίαση των συνταγματικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

Το Δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ότι η αίτηση δεν πληροί και τις 3 προϋποθέσεις που τίθενται από τη σχετική νομοθεσία για την έκδοση του αιτούμενου προσωρινού διατάγματος. Συγκεκριμένα, ενώ δέχθηκε ότι πληρούνται οι 2 προϋποθέσεις, απέρριψε ωστόσο την 3η προϋπόθεση, η οποία έκρινε και την τελική έκβαση της αίτησης.

Στην πολυσέλιδη απόφαση του, την οποία ανέγνωσε κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο Δικαστής Ι. Ιωαννίδης σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε σχέση με την 3η προϋπόθεση ότι «δεν έχει φανεί πως σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία εκτελέσει το συγκεκριμένο αίτημα δικαστικής συνδρομής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι ενάγοντες θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη. Ούτε βεβαίως έχουν ισχυριστεί ότι έχουν υποστεί τέτοια από την εκτέλεση προηγούμενων αιτημάτων».
Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, το δικαστήριο έκρινε ότι δικαιολογημένα η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα Θεανώ Μαυρομουστάκη «διερωτήθηκε ποια είναι αυτή η ανεπανόρθωτη βλάβη που οι ενάγοντες έχουν υποστεί από την εκτέλεση προηγούμενων αιτημάτων, την οποία δεν θέλουν να υποστούν και στο μέλλον". χαρακτηρίζοντας ως βάσιμους τους λόγους ένστασης που ήγειρε η πλευρά του Γ. Εισαγγελέα όσον αφορά στην 3η προϋπόθεση η οποία οδήγησε στην απόρριψη της αίτησης.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X