ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Διευκρινίσεις ΑΑΔΙΠΑ για Έκθεση Γενικού Ελεγκτή

Η Αρχή τονίζει ότι ανεξαρτήτως των πιο πάνω και προς οριστική επίλυση του θέματος έχει προ πολλού εισηγηθεί σειρά μέτρων

Σε σειρά διευκρινήσεων προβαίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (Α.Α.Δ.Ι.Π.Α.) με αφορμή τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, σχετικά με τους λογαριασμούς της Νομικής Υπηρεσίας για το 2016 αλλά και δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα.

Η Α.Α.Δ.Ι.Π.Α σημειώνει ότι σύμφωνα με το άρθρο 22, του Νόμου 9(Ι)/2006, που διέπει τη λειτουργία της, τα έξοδά της περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό της Νομικής Υπηρεσίας, με ξεχωριστό τίτλο (item), κάτω από το κεφάλαιο προϋπολογισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Για το λόγο αυτό, στην υπό αναφορά έκθεση, όπως και σε κάθε έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που αφορά τη Νομική Υπηρεσία, συμπεριλαμβάνεται και ανάλυση των εξόδων της Α.Α.Δ.Ι.Π.Α, η οποία στην έκθεση του 2016 γίνεται στην παράγραφο 10 (σελίδα 16).

Σημειώνει επίσης ότι στην παράγραφο 4 (σελίδα 11) με τίτλο: «Νομικά Έξοδα Κρατικών Αγωγών και Υποθέσεων» αναφέρεται ότι, μέχρι τις 31/12/2016, δαπανήθηκε συνολικά ποσό ύψους €158.152,00, το οποίο αφορούσε σε αποζημίωση σε οχτώ πρώην Αξιωματικούς της Αστυνομίας και ενός πρώην Δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου και Πρόεδρου της Α.Α.Δ.Ι.Π.Α. οι οποίοι διορίστηκαν ως ποινικοί ανακριτές από το Γενικό Εισαγγελέα.

«Επιθυμούμε να διευκρινίσουμε ότι, το πιο πάνω ποσό δεν αφορά την Α.Α.Δ.Ι.Π.Α. αλλά πρόκειται αποκλειστικά για κονδύλι της Νομικής Υπηρεσίας, εφόσον ο διορισμός των ανακριτών έγινε από το Γενικό Εισαγγελέα για αριθμό υποθέσεων που ο ίδιος αποφάσισε να διερευνήσει, στα πλαίσια των δικών του εξουσιών» υποδεικνύει η Α.Α.Δ.Ι.Π.Α.

Σε ό,τι αφορά στη διαπίστωση του Γενικού Ελεγκτή ότι δεν μπορεί να γίνει επιβεβαίωση της ορθότητας των εργάσιμων ωρών που δηλώνονται από τα Μέλη και τους Ανακριτές της Α.Α.Δ.Ι.Π.Α., η Αρχή αναφέρει ότι έχει εντοπίσει προ πολλού τη δυσκολία στον έλεγχο των εν λόγω ωρών, «η οποία προκύπτει από το γεγονός ότι τόσο τα Μέλη, όσο και οι ανακριτές, δεν αποτελούν μόνιμο προσωπικό της Α.Α.Δ.Ι.Π.Α. Αποζημιώνονται ανάλογα με τον αριθμό των ωρών που εργάζονται για την μελέτη και/ή εξέταση υποθέσεων, ενώ δύνανται να εργαστούν είτε στα Γραφεία της Αρχής, είτε οπουδήποτε αλλού απαιτείται για σκοπούς διεκπεραίωσης της εργασίας τους».

Και εξηγεί πως για το λόγο αυτό και στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας για εξοικονόμηση πόρων, έχει δώσει οδηγίες στους ανακριτές, για όσο το δυνατό συντομότερη ολοκλήρωση των εξετάσεων που διεξάγουν για τη διερεύνηση παραπόνων, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνά τους 3 μήνες. Και επίσης πως έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στους ανακριτές, έτσι ώστε, να αποφεύγεται η διενέργεια αχρείαστων εξετάσεων στις περιπτώσεις που κρίνεται ότι το παράπονο είναι προδήλως αβάσιμο.

Η Αρχή τονίζει ότι ανεξαρτήτως των πιο πάνω και προς οριστική επίλυση του θέματος έχει προ πολλού εισηγηθεί σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλουν καθοριστικά στον καταρτισμό ορθολογιστικότερου προϋπολογισμού και στην αμεσότερη ανταπόκριση στη διερεύνηση των παραπόνων. Υποδεικνύει δε πως κάποια από τα μέτρα αυτά, όπως π.χ. στελέχωση της με ομάδα μόνιμων ποινικών ανακριτών, οι οποίοι να αμείβονται με πάγιο μισθό, απαιτείται και από διεθνείς οργανισμούς.

Σημειώνεται επίσης ότι η αμοιβή των Μελών και των ανακριτών, προνοείται από το Νόμο 9(Ι)/2006 και η μείωση της θα δημιουργήσει την παραδοξότητα κατά την οποία, χαμηλότερα αμειβόμενοι θα ελέγχουν τρίτους σε ψηλότερη κλίμακα.

Εν πάση περιπτώσει, συμπληρώνεται, οι απόψεις της Α.Α.Δ.Ι.Π.Α επί της συγκεκριμένης πτυχής του θέματος, έχουν ήδη συζητηθεί με το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, στον οποίο θα κοινοποιηθούν και γραπτώς, εφόσον ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο Ελέγχων Λειτουργός των εξόδων της Α.Α.Δ.Ι.Π.Α.

Η Αρχή σημειώνει τέλος ότι ο θεσμός της Α.Α.Δ.Ι.Π.Α. πρέπει να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί, ούτως ώστε να μπορεί να επιτελεί με μεγαλύτερη επάρκεια το σημαντικό έργο το οποίο έχει αναλάβει.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X