ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δεν επιτράπηκε η μεταφορά τροφίμων στους εγκλωβισμένους (Pics)

Μετά από μια σειρά γεγονότων, τα φορτηγά πέρασαν στα κατεχόμενα

Επιμέλεια: Γιάννος Λύτρας

Οι κατοχικές αρχές δεν επέτρεψαν, τελικά, την προμήθεια τροφίμων στους εγκλωβισμένους του Ριζοκαρπάσου, αλλά μόνο την προμήθεια φαρμάκων, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Φώτης Φωτίου, με σχόλιό του στο Twitter.

Αυτή η πληροφορία, εξάλλου, είχε δοθεί από το πρωί της Τετάρτης, ωστόσο είχε ακολουθήσει μια σειρά γεγονότων, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, μέχρι να καταστεί εφικτή η μετάβαση των οχημάτων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας.

Σε ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τονιζόταν ότι η αποστολή που μετράει 40 χρόνια, μετά τις αποφάσεις των τ/κ που τις χαρακτηρίζει ατυχείς, περιορίστηκε στην αποστολή φαρμάκων.

Η UNFICYP εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση που έλαβε η τουρκοκυπριακή κυβέρνηση, την οποία θεωρεί ότι είναι μια ατυχής εξέλιξη. Ο ρόλος της αποστολής στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις ελληνοκυπριακές και μαρωνιτικές κοινότητες στο βόρειο τμήμα του νησιού βασίζεται σε μια μακροχρόνια συμφωνία μεταξύ των πλευρών γνωστή ως Βιέννη ΙΙΙ και παρέχει σε εβδομαδιαία βάση βασικές προμήθειες σε εκατοντάδες ηλικιωμένων και άλλων ευάλωτων ατόμων.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις πλευρές να καταλήξουν σε αποδεκτή απόφαση, για τα συμφέροντα των επηρεαζόμενων κοινοτήτων, λέει μεταξύ άλλων η UNFICYP, σε ανακοίνωσή της για την επιβολή δασμών από τα κατεχόμενα, σε προμήθειες προς το Ριζοκάρπασο», ανέφερε στην συνέχεια.

Τα γεγονότα

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, ένα μικρό φορτηγό, συνοδευόμενο από ένα διπλοκάμπινο, πέρασε το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Το φορτηγό μετέφερε φάρμακα και ιατρικό υλικό, ενώ υποβλήθηκε σε ελέγχους από τους Τ/κ στο σημείο ελέγχου. Ωστόσο, τελικά, επιτεύχθηκε η μετάβαση δύο φορτηγών οχημάτων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που μετέφεραν φάρμακα.

Αντίδραση από ΠτΔ

Τα παντελώς παράνομα μέτρα που λαμβάνει το κατοχικό καθεστώς αποδεικνύουν ποιος πραγματικά είχε τη βούληση για επίλυση του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά και ποιος όχι, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφου, στο περιθώριο Ημερίδας Ποδοσφαίρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς για το θέμα απαγόρευσης από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος μεταφοράς προϊόντων προς τους εγκλωβισμένους είπε ότι «δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα που αποδεικνύει ταυτόχρονα και ποιο από τα δύο μέρη είχε την ετοιμότητα να διαπραγματευτεί πραγματικά στο Κραν Μοντανά για να εξευρεθεί λύση.

Όλα αυτά τα μέτρα, τα οποία παίρνονται και τα οποία είναι παντελώς παράνομα, αλλά και κατ’ αντίθεση με συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί είναι που δημιουργούν την επιπλέον, δυστυχώς, μόλυνση του καλού κλίματος που θέλαμε και προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε με κάθε τρόπο. Θα υπάρξουν καταγγελίες και περαιτέρω διαβήματα ή και μέτρα αν χρειαστεί».

Σε ερώτηση πώς θα το αντιμετωπίσει η Κυπριακή Κυβέρνηση το πρόβλημα που δημιουργείται στους εγκλωβισμένους από την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, κατά τρόπο όμως που δεν θα καταβάλει το νόμιμο κράτος σε ένα παράνομο καθεστώς τα οποιαδήποτε τέλη».

Ερωτηθείς αν το θέμα αυτό το είχε συζητήσει με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος απάντησε «είναι μέσα στις καταγγελίες, ναι».
Πρόσθεσε ότι «θα γίνουν, πέραν εκείνης της κατ’ ιδίαν αναφοράς προς τον ΓΓ και της καταγγελίας που είναι και γραπτή, και ανάλογες καταγγελίες και διαβήματα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και όχι μόνο».

Ερωτηθείς αν δημιουργείται μια μη αναστρέψιμη πορεία διχοτόμησης με αυτά που συμβαίνουν, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν βλέπω μη αναστρέψιμη, οπωσδήποτε όμως, χωρίς αμφιβολία, τα μέτρα που λαμβάνονται δείχνουν μια προδιαγεγραμμένη και προαποφασισμένη πορεία και συνεπώς δεν είναι τυχαία ούτε η στάση της Τουρκίας ούτε και του κ. Ακκιντζί, ο οποίος ουδεμία θέση λαμβάνει για τα όσα αδιανόητα συμβαίνουν».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «δεν διανοούμαι ότι ήταν από μόνη της απόφαση των Τουρκοκυπρίων, σίγουρα υπάρχει ενθάρρυνση και υποβολή από πλευράς Τουρκίας».

Ερωτηθείς αν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση από τον ΓΓ του ΟΗΕ στις καταγγελίες, ο Πρόεδρος διευκρίνισε ότι επιδόθηκε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ κατά την πρόσφατη συνάντηση τους στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι «η έκκληση του ΓΓ είναι να προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε ή να δημιουργήσουμε προοπτικές για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Εάν αυτό είναι ένα από τα μέτρα ας κρίνει ο καθένας. Και όχι μόνον αυτό, είναι σωρεία άλλων. Είναι η απαγόρευση (θρησκευτικής) λειτουργίας, είναι τα προσκόμματα για την εκπαίδευση των εγκλωβισμένων παιδιών, είναι η μη αποδοχή κάποιων καθηγητών, είναι σωρεία γεγονότων που καταδεικνύουν ποιοι είχαν τη βούληση, ποιοι είχαν την αποφασιστικότητα, και ποιοι όχι».

Πηγή: Πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Η Καθημερινή 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση