ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Δεν εντοπίστηκε κανένα λάθος μέχρι στιγμής»

Κατά τον επανέλεγχο των 334 υποθέσεων αγνοουμένων

Καμία λανθασμένη ταυτοποίηση δεν έχει εντοπίσει μέχρι στιγμής η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) κατά τον επανέλεγχο των 334 υποθέσεων αγνοουμένων που είχαν ταυτοποιηθεί από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) την περίοδο 2007-2012, ανέφερε ο Εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος.

Η ανάγκη για επανέλεγχο είχε προκύψει μετά από την παράδοση λανθασμένων οστών στην περίπτωση του αγνοούμενου Μιχάλη Κατσούρη, κάτι για το οποίο η οικογένειά του είχε ενημερωθεί στις αρχές του 2017. Για το θέμα ενημερώθηκε σχετικά την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Νέστορος «το λάθος [στην περίπτωση Κατσούρη] εντοπιζόταν στο ότι δεν υπήρχε στατιστικός συσχετισμός και ως εκ τούτου αποφασίσαμε να κάνουμε επανέλεγχο αυτών των υποθέσεων».

Τα δείγματα είχαν αποσταλεί πέρυσι στο αμερικανικό ινστιτούτο BODE. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος 246 υποθέσεων και συνεχίζεται για τις υπόλοιπες υποθέσεις, ενώ όπως δήλωσε ο κ. Νέστορος, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα λάθος.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι η ΔΕΑ είχε μετακαλέσει τότε ξένους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι μαζί με επιστήμονες της Διερευνητικής Επιτροπής είχαν αποφασίσει ότι θα ακολουθούν συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Πέραν του επανελέγχου του γενετικού υλικού, προβλεπόταν επίσης επανέλεγχος τους ερευνητικού πεδίου, αλλά και επανέλεγχος των ανθρωπολογικών εξετάσεων, συμπλήρωσε.

Σκοπός, είπε, είναι τα στοιχεία αυτά να συμπεριληφθούν στους φακέλους των αγνοουμένων, ώστε να μπορεί να ανατρέξει κανείς σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X