ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βρέθηκε λύση για τους εγκλωβισμένους εγγυητές και καταθέτες

Δείτε τι λέει ο Σύνδεσμος Τραπεζών

Ένα πρόβλημα πέντε χρόνων, που αφορά τους εγγυητές και τους εγκλωβισμένους αγοραστές, δεσμεύτηκε να επιλύσει ο Σύνδεσμος Κυπριακών Τραπεζών, μεταφέροντας την προφορική του διαβεβαίωση ότι δεν θα εγείρει νομικά κωλύματα στη διευθέτηση των δυο προβλημάτων.

Οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Χριστάκη Πατσαλίδη, στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Η απαίτηση της επιτροπής τέθηκε ως αντιστάθμισμα της ψήφισης των κυβερνητικών νομοσχεδίων για επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).

«Αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που κάνει ο τόπος και η Βουλή και εμείς πρέπει με τη σειρά μας να συνεισφέρουμε», ανέφερε ο κ. Πατσαλίδης μιλώντας στην Επιτροπή, προσθέτοντας ότι το ΔΣ του Συνδέσμου τον εξουσιοδότησε να μεταφέρει τη δέσμευση αυτή.

Πρόκειται για δύο προβλήματα για τα οποία στο παρελθόν έγιναν προσπάθειες να επιλυθούν, αλλά προσέκρουαν στο άρθρο 26 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα του συμβάλλεσθαι.

Πρώτον, οι τράπεζες θα δίνουν τη συγκατάθεσή τους στους δανειολήπτες που ξόφλησαν την οικία τους, παρόλο που υπάρχει δέσμευση λόγω χρεών του ντιβέλοπερ που τους το είχε πωλήσει το σπίτι, και έτσι θα μπορούν να αποκτούν τίτλο ιδιοκτησίας.

Στο θέμα των εγγυητών, οι τράπεζες δεσμεύτηκαν ότι αν ένας από τους εγγυητές είτε αποβιώσει είτε κηρύξει πτώχευση, οι τράπεζες θα επιμερίζουν την απαίτηση στους υπόλοιπους εγγυητές, αφού αφαιρέσουν το μερίδιο του εγγυητή, που για τους δύο αυτούς λόγους κωλύεται να συνεισφέρει.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου χαιρέτισε τη δέσμευση του Συνδέσμου Τραπεζών, λέγοντας ότι αυτή αντιμετωπίζει μια δέσμευση που είχε η Κύπρος στο πλαίσιο του μνημονίου, αλλά και την κακή φήμη της Κύπρου, αφού το πρόβλημα επηρέαζε και ξένους αγοραστές.

«Αυτό που για πέντε χρόνια ήταν γόρδιος δεσμός, ναι, σήμερα έχουμε λύση και χαιρετίζω την απόφαση του Συνδέσμου Τραπεζών. Αν καλοπροαίρετα, όπως προβλέπει ο νόμος, κάποιος αγοραστής έχει ξοφλήσει πλήρως το διαμέρισμά του, ανεξάρτητα αν ο ντιβέλοπερ συνεχίζει να χρωστά τις τράπεζες, οι τράπεζες θα σταματήσουν τις ενστάσεις, τις εφέσεις και τις δικαστικές διαδικασίες και θα δίδουν τη συγκατάθεσή τους σε αυτούς τους ιδιοκτήτες».

Όπως είπε, σήμερα είναι μια πάρα πολύ σημαντική ημέρα για χιλιάδες Κυπρίων συμπολιτών μας και εκατοντάδες ή χιλιάδες ξένων αγοραστών ότι με αυτή την τοποθέτηση θα μπορούν, αν η πράξη τους είναι καλοπροαίρετη και δεν περικλείει τον δόλο ή την απάτη, να πάρουν επιτέλους τον τίτλο ιδιοκτησίας.

Σημείωσε πως η λύση αυτή θα αποτελέσει κίνητρο σε δανειολήπτες που δεν αποπλήρωναν τα δάνειά τους, αφού γνώριζαν ότι ακόμη και αν το ξοφλούσαν δεν θα έπαιρναν τίτλο ιδιοκτησίας.

Το θέμα αυτό λόγω του κωλύματος τους Συντάγματος δεν μπορεί να περιληφθεί σε νόμο, άρα πρόκειται για μια συμφωνία κυρίων. Μέλη της Επιτροπής ωστόσο εξέφρασαν επιφυλάξεις για το κατά πόσον οι τράπεζες θα τηρήσουν την προφορική αυτή δέσμευση.

«Δεν είδε κανείς την οργή του Αβέρωφ, ας τολμήσουν κατά ένα νι να αθετήσουν τις δεσμεύσεις και η οργή δεν θα περιοριστεί σε ουρλιαχτά, αλλά σε κυρώσεις», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε ικανοποίηση για την εξέλιξη στο θέμα των εγγυητών και των εγκλωβισμένων αγοραστών, προσθέτοντας πως ο ίδιος έλαβε δέσμευση για το ταμείο αλληλεγγύης για τους κουρεμένους καταθέτες και όσους υπέστησαν ζημιές από την κρίση του 2013 και την κατάθεση των πρώτων €25 εκατομμυρίων.

«Είναι θετικά στοιχεία πάνω στα οποία εμείς θα κτίσουμε στη συνέχεια», είπε.

Τη δέσμευση του Συνδέσμου Τραπεζών χαιρέτισε και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, προσθέτοντας ότι αναμένεται η δέσμευση αυτή να δοθεί και γραπτώς στην επιτροπή, συνδέοντας μάλιστα την εξέλιξη αυτή με την ψηφοφορία στο πλαίσιο της Ολομέλειας για την έγκριση του σχεδίου εγγυήσεων στην Ελληνική Τράπεζα και της βελτίωσης του πλαισίου αντιμετώπισης των ΜΕΔ.

«Αυτά είναι δύο θετικά στοιχεία, τα οποία θα ληφθούν και αυτά υπόψη στις όλες εξελίξεις που αναμένουμε να έχουμε ενώπιόν μας για να τοποθετηθούμε την Παρασκευή, ελπίζοντας θα έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και θα έχουμε εξελίξεις που θα βελτιώσουν τα πράγματα και θα κατευνάσουν και την κρίση η οποία υπάρχει στο κοινό», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X