ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βραδιά εγκαινίων για την έκθεση, ύμνο στην Κυπρίδα θεά, «Παράδοξη Αφροδίτη» από τη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η βραδιά εγκαινίων της έκθεσης «Παράδοξη Αφροδίτη» την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017, στις 19:00, στην Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων της Λεβεντείου Πινακοθήκης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η βραδιά εγκαινίων της έκθεσης «Παράδοξη Αφροδίτη» την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017, στις 19:00, στην Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων της Λεβεντείου Πινακοθήκης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό και πολιτιστικό χώρο, καθώς και πρέσβεις ξένων χωρών και αντιπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο αξιότιμος κος Paul Dujardin, Διευθυντής του BOZAR, Βρυξελλών και μέλος της Επίτιμης Επιτροπής της Λεβεντείου Πινακοθήκης, που εκθείασε τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία που αποτελεί ορόσημο για τα πολιτιστικά δρώμενα, αφού παρουσιάζει έργα από 19 μουσεία, πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές από την Ευρώπη και την Αμερική, ανάμεσά τους το Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης, η National Gallery και το British Museum του Λονδίνου, το Musée du Louvre του Παρισιού, και το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ.

Ο κος Paul Dujardin αναφέρθηκε στον αξιοθαύμαστο ζήλο και τον επαγγελματισμό που επέδειξε το προσωπικό της Πινακοθήκης, για τις ανάγκες πραγματοποίησης  αυτού του απαιτητικού εγχειρήματος που από τις 28 Σεπτεμβρίου είναι διαθέσιμο ‘προς τέρψιν’ του κυπριακού φιλότεχνου κοινού. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η έκθεση δεν αφορά μόνο την Κυπριακή κοινωνία αλλά και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή οικογένεια αφού τονίζει την Ευρωπαϊκή διάσταση και διάδραση της Κύπριδας Αφροδίτης στην Ευρωπαϊκή τέχνη και παράδοση θέμα το οποίο πραγματεύεται για πρώτη φορά και θεωρείται Παγκόσμια πρεμιέρα ενός θέματος που επηρέασε και επηρεάζει ακόμα καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο.    

Ο κος Α. Π. Λεβέντης, στην ομιλία του ανέφερε ότι η εν λόγω έκθεση τονίζει τη διεθνή παρουσία της Λεβεντείου Πινακοθήκης, καθώς και τη δέσμευσή της να φέρνει στη Λευκωσία ιστορικούς θησαυρούς και καλλιτεχνικά αριστουργήματα που εμπλουτίζουν την πολιτιστική εμπειρία. Επίσης, απηύθυνε θερμά συγχαρητήρια στους επιμελητές της έκθεσης, Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Μυρτώ Χατζάκη και Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου, για την επιτυχία στο να προσφέρουν αυτό που έχει ονομαστεί σωστά ως ‘Παράδοξη Αφροδίτη’ αλλά και για την επιμέλεια του καταλόγου που συνοδεύει την έκθεση. Επιπλέον, ευχαρίστησε ιδιαίτερα και τον Διευθυντή της BOZAR στις Βρυξέλλες, κο Paul Dujardin, ο οποίος ταξίδεψε στη Λευκωσία για να εγκαινιάσει αυτό το πολιτιστικό γεγονός ‘στην καρδιά του νησιού της Αφροδίτης.’

Παράλληλα με τη μεγάλη εικαστική έκθεση, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και την έκθεση ‘Παράδοξη Αφροδίτη – Σύγχρονο Εικαστικό Βλέμμα’, στο πλαίσιο της οποίας, πέντε σύγχρονοι Κύπριοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα τους και εικαστικά δρώμενα στους χώρους της Πινακοθήκης: ο Θεόδουλος Γρηγορίου, ο Νίκος Κουρούσιης, η Κυριακή Κώστα, η Λία Λαπίθη και ο Σάββας Χριστοδουλίδης.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Χάρη στην παράδοση που τη θέλει να αναδύθηκε από τους αφρούς της θάλασσας στα παράκτια της Πάφου, συνδέοντας στο διηνεκές την Αφροδίτη με τη μοίρα της Κύπρου, η θεά του έρωτα αποτελεί ίσως το πιο προβεβλημένο μυθολογικό στερεότυπο του νησιού. Με τον τίτλο Παράδοξη Αφροδίτη, τόσο η έκθεση αυτή όσο και ο τόμος που εκδόθηκε με την αφορμή της, φιλοδοξούν να υπερβούν αυτήν την κοινοτοπία και να εγκύψουν στην πιο εμβληματική μυθολογική φιγούρα της Κύπρου, με τρόπο που θα καταστήσει ανοίκεια την οικεία της μορφή. Στο επίκεντρο δεν βρίσκεται η αρχαία Αφροδίτη –η πρόσληψη, δηλαδή, της θεάς μέσα από εκείνη την έκφανσή της που την καθιστά πανταχού παρούσα, μα και πλέον αναγνωρίσιμη στην Κύπρο–, αλλά η Αφροδίτη της δυτικής παράδοσης και οι «μεταλλάξεις» της θεάς του έρωτα μέσα από τις διαφορετικές εκφράσεις της δυτικοευρωπαϊκής τέχνης, την επιφανή θέση της στην ευρύτερη καλλιτεχνική παραγωγή του δυτικού κόσμου, καθώς και μέσα από τη μεταβαλλόμενη όψη της – την πολύπλευρη και πολυδιάστατη εικόνα της Αφροδίτης όπως αυτή απεικονίζεται στη δυτική ζωγραφική από τον 15ο αιώνα έως τον 20ό. Αυτό που ανακύπτει είναι μια εικόνα που, συχνά απηχώντας τις αρχαίες παραδόσεις για τη θεά, μεταβάλλεται στο πέρασμα των αιώνων, προσλαμβάνοντας νέες αποχρώσεις. Μια πρόσληψη της θεάς –από ζωγράφους, συγγραφείς, αλλά και το κοινό– που προσδίδει στη μορφή της αλλεπάλληλες, πολλές φορές αντιθετικές προσεγγίσεις και γνωρίσματα, καθιστώντας την, εν πολλοίς, ενσάρκωση εννοιών που εκτείνονται πολύ πιο πέρα από την απλουστευμένη αντίληψη της θεάς του έρωτα. Μια εικόνα, ενίοτε αμφιλεγόμενη, συχνά παράδοξη, πάντα σαγηνευτική και ποτέ τόσο ξεκάθαρη όσο θα αναμέναμε από την παράδοση που περιβάλλει την Αφροδίτη – και ακριβώς για τους λόγους αυτούς γίνεται ακόμη πιο συναρπαστική ως αντικείμενο έρευνας και μελέτης. Η έκθεση ξεκινά με την ίδια παράδοξη εικόνα της Κύπριδας Αφροδίτης, που ταλαντεύεται ανάμεσα στον ρόλο της θνητής γυναίκας και της αθάνατης θεάς, και, όπως υπογραμμίζουν οι στίχοι του Pierre de Ronsard, μπορεί η Αφροδίτη να θεωρείται το πιο διαδεδομένο στερεότυπο της Κύπρου, μα, καθώς αποτυπώνεται στη «Δέηση στην Αφροδίτη», είναι πάντοτε επίκαιρη, πάντοτε απρόβλεπτη, πάντοτε πολυπρόσωπη, παράδοξη.

Η έκθεση αποτελεί προσφορά της Λεβεντείου Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη στο πλαίσιο του θεσμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα εκδηλώσεων, το κοινό μπορεί να επικοινωνεί στο τηλέφωνο 22668838 και στο email info@leventisgallery.org ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.leventisgallery.org, καθώς και τη σελίδα της Πινακοθήκης στο Facebook και στο Instagram. 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X