ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυξάνονται οι ερυθροί τόνοι στην Κύπρο

Κατά 17%

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξασφάλισε αύξηση της κατανομής της ποσόστωσης του Ερυθρού τόνου κατά 17%, ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος συμμετείχε σήμερα στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Υπουργό σε συνέχεια των αποφάσεων των 28 για τις αλιευτικές δυνατότητες στο πλαίσιο της κοινής αλιευτικής πολιτικής, η Κύπρος για το 2018 κατάφερε να διπλασιάσει την αλιευτική ποσόστωση Ερυθρού τόνου από 69 μετρικούς τόνους το 2013 σε 138 μετρικούς τόνους το 2018.

Ο Υπουργός Γεωργίας χαιρέτισε την έναρξη του Συμβουλίου Αλιείας και την συμφωνία για το Κανονισμό για τις αλιευτικές ποσοστώσεις του 2018.

Σε ό,τι αφορά τις προκαταρκτικές συζητήσεις για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ (ΚΑΠ), ο Υπουργός Γεωργίας Νικόλαος Κουγιάλης, καλωσόρισε τη δημοσιοποίηση της Ανακοίνωσης της Κομισιόν για το «Μέλλον των Τροφίμων και της Γεωργίας», η οποία σηματοδοτεί την έναρξη των συζητήσεων για τη νέα ΚΑΠ μετά το 2020.

Ο Ν.Κουγιάλης στην παρέμβασή του κατά τη σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο, ανέφερε ότι απαιτείται μια μεταρρύθμιση στον αγροτικό τομέα της ΕΕ ώστε να πετύχουμε μια εκσυγχρονισμένη ΚΑΠ η οποία θα προσθέτει αξία στον γεωργικό τομέα, ενισχύοντας τα εισοδήματα των αγροτών και παρέχοντας σε αυτούς εργαλεία για αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων.

Ο Υπουργός σημείωσε απευθυνόμενος στους ομολόγους του ότι η νέα ΚΑΠ θα ενισχύει τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της υπαίθρου με τη στήριξη και τη δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προσφορά νέων θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, ο Ν. Κουγιάλης τόνισε ότι η νέα ΚΑΠ θα πρέπει να ανανεώνει τον αγροτικό πληθυσμό, παρέχοντας κίνητρα προσέλκυσης νέων γεωργών, να επιτρέπει την προσαρμογή στα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι κλιματικές αλλαγές, να διασφαλίζει αποδοτική χρήση των πόρων και να παρέχει μεγαλύτερη φροντίδα στο περιβάλλον προωθώντας παράλληλα την κυκλική οικονομία.

Τέλος, ο Υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε ότι μέσω της νέας ΚΑΠ η γεωργική παραγωγή θα καθίσταται βιώσιμη και θα μπορεί να αντιμετωπίζει τις προσδοκίες των πολιτών σε θέματα υγείας και ασφάλειας των τροφίμων.

Καταλήγοντας, ο Νικόλαος Κουγιάλης υπογράμμισε ότι η νέα ΚΑΠ πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη όσον αφορά το κόστος παραγωγής, τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις και τη διαθεσιμότητα των φυσικών πόρων.

Κατά τη συνάντηση του Συμβουλίου, συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με την Αφρικανική πανώλη των χοίρων και την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Επιπρόσθετα συζητήθηκαν τα αποτελέσματα διάσκεψης με τίτλο «Σύγχρονη Βιοτεχνολογία στη Γεωργία».

Όπως ανακοινώθηκε, ο Υπουργός Γεωργίας, Ν.Κουγιάλης, μεταβαίνει στη συνέχεια στο Παρίσι για να εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην Υψηλού Επιπέδου Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή «One Planet Summit», η οποία συγκλήθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, με αφορμή τη συμπλήρωση δυο χρόνων από την ιστορική συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X