ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυτή είναι η απόφαση για τα δικαιώματα των μειοψηφούντων μετόχων εταιρειών από το Ανώτατο

«Ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας υποχρεούται να διορίσει επιθεωρητή για να ερευνήσει μία εταιρεία και να υποβάλει σχετική έκθεση»

Απόφαση αναφορικά με τα δικαιώματα των μειοψηφούντων μετόχων εταιρειών εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της δικηγορικής εταιρείας, Ι.ΦΡΑΓΚΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΕΠΕ, «με την απόφαση, επιβεβαιώνεται η δυνατότητα των μετόχων να αναζητήσουν προστασία όταν υπάρχει υπόνοια για καταπίεση ή πλημμελή εκτέλεση ή κακή διαγωγή ή απάτη εις βάρος τους που τυχόν υφίστανται από τα πρόσωπα που διαχειρίζονται τις εταιρείες με ένα μηχανισμό που δεν είναι ευρέως γνωστός, αλλά μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμος».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας δύναται ή υποχρεούται (λ.χ. σε περίπτωση που διαταχθεί από το Δικαστήριο) να διορίσει επιθεωρητή για να ερευνήσει μία εταιρεία και να υποβάλει σχετική έκθεση».

Προστίθεται ότι αυτή η μέθοδος διαφέρει από τις συνήθεις μεθόδους προστασίας, αφού μέσω της έρευνας, επιδιώκεται η αναζήτηση πληροφοριών, επί των οποίων οι μέτοχοι ή ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας μπορούν να βασιστούν για να διεκδικήσουν τις ανάλογες θεραπείες λ.χ. για να υποβάλουν αίτηση για εκκαθάριση της εταιρείας ή αγωγή για αποζημιώσεις.

Αναφέρεται επίσης ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο τόνισε ότι δεν συνιστά κριτήριο για τον διορισμό επιθεωρητή η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, όμως το δημόσιο συμφέρον υπεισέρχεται στο βαθμό που μέσω της έρευνας συλλέγεται μαρτυρία, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης από τον Γενικό Εισαγγελέα».

Πρωτοδίκως, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Δικαστήριο, κατόπιν αιτήματος μίας μειοψηφούσας μετόχου, δήλωσε ότι οι υποθέσεις της Εταιρείας πρέπει να ερευνηθούν από επιθεωρητή διορισμένο από το Υπουργικό Συμβούλιο (του οποίου οι εξουσίες εκχωρήθηκαν στον Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας), με αποτέλεσμα ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Λακκοτρύπης, να προβεί στον διορισμό της KPMG LTD ως επιθεωρήτριας, η οποία περάτωσε την έρευνα και εξέδωσε τελική έκθεση στις 13/11/2017.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση και απέρριψε την έφεση, προστίθεται.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X