ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αστακός σήμερα η Λευκωσία: Αποκοπές δρόμων και αυξημένη αστυνόμευση

Έρχονται Τσίπρας και Hussein για την Τριμερή

Πραγματοποιείται σήμερα η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής, Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II Ibn Hussein, να κατέρχονται στο νησί μας, με αποτέλεσμα διάφορα σημεία και κυρίως η Λευκωσία, να καταστούν «αστακός», λόγω της αστυνόμευσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, για το λόγο αυτό θα υπάρξουν κατά διαστήματα αποκοπές δρόμων τόσο στην επαρχία Λάρνακας όσο και στην επαρχία Λευκωσίας.

Παρακαλείται το κοινό όπως ακολουθεί τις οδηγίες των μελών της Αστυνομίας που θα βρίσκονται καθήκον στα διάφορα σημεία και επιδείξει τη δέουσα υπομονή.

Τα θέματα της ατζέντας

Στην ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής θα βρεθούν ζητήματα όπως το Κυπριακό αλλά και θέματα που αφορούν το μέλλον της περιοχής όπως το συριακό ζήτημα και το προσφυγικό, το Παλαιστινιακό και οι εξελίξεις στο Ιράκ.

Παράλληλα, οι τρεις αρχηγοί θα συζητήσουν σχετικά με τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία και την ανάγκη στήριξης της τελευταίας, λόγω του μεγάλου βάρους που επωμίζεται από το προσφυγικό.

Τέλος, θα συζητηθούν διμερείς οικονομικές, ενεργειακές και μορφωτικές σχέσεις της Ελλάδας με την Ιορδανία. Στην ελληνική κυβέρνηση σημειώνουν, μάλιστα ότι επιφανή στελέχη της ιορδανικής ελίτ – με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου- έχουν φοιτήσει στην Ελλάδα και είναι ελληνόφωνοι. Η ελληνική πλευρά, σημειώνει ότι στηρίζει και θέλει να συνεχιστεί αυτή η σχέση.

Κατά τη διάρκεια της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής θα υπογραφούν τρεις συμφωνίες:

1. Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
2. Συμφωνία για προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
3. Διακρατικές συμφωνίες αναγνώρισης ναυτικής ικανότητας μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας και μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας (Ελλάδα και Κύπρος λόγω συμμετοχής του σε ΕΕ δεν χρειάζεται να υπογράψουν τη συμφωνία αυτή μεταξύ τους).

Ιδιαίτερη η σημασία της Τριμερούς, λέει η Αθήνα

Η Αθήνα θεωρεί τη Σύνοδο μέρος της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που επιχειρεί να εγκαινιάσει και συνέχεια της πρωτοβουλίας για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου και τη δημιουργία τριμερών σχημάτων Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη. Από την ελληνική κυβέρνηση, μάλιστα, τονίζουν ότι η Ιορδανία είναι «χώρα-κλειδί» για την περιοχή καθώς είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες σταθερότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X