ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αρχαίες εγκαταστάσεις βιοτεχνίας μπύρας ανακαλύφθηκαν στην Κισσόνεργα

Μεγάλης ιστορικής σημασίας τα νέα αρχαιολογική ευρήματα

Το Κ.Σ. Κισσόνεργας θεωρεί πολύ σημαντικά τα ευρήματα στον χώρο ανασκαφής στην περιοχή «Σκαλιά».

Το νέο σημαντικό εύρημα είναι ένα μοναδικό στο είδος του σπάνιο ειδώλιο, αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση του ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Κισσόνεργας Γιώργος Στυλιανού.

Το συγκεκριμένο εύρημα συνέχισε, εντοπίστηκε στον ίδιο χώρο της ανασκαφής στην περιοχή Σκαλιά όπου το 2016 είχαν εντοπιστεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του τμήματος αρχαιοτήτων, οικισμός περίπου 1100 τ.μ. στον οποίο υπήρχαν βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, όπως εγκαταστάσεις παρασκευής μπύρας, μεγάλες εστίες μαγειρέματος, εγκαταστάσεις κλώσιμο υφαντικών ινών και εγκαταστάσεις επεξεργασίας σιτηρών.

Το Κ.Σ. Κισσόνεργας θεωρεί, ότι τα πιο πάνω ευρήματα είναι πολύ σημαντικά για την Κισσόνεργα, και προγραμματίζει να τα αναδείξει με την συμπερίληψη τους στον χάρτη με τα σημεία ενδιαφέροντος της κοινότητας.

Το θέμα θα τεθεί, σημείωσε επίσης σε ειδική συνεδρία του συμβουλίου όπου και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τον χειρισμό και ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών χώρων της κοινότητας όπως τα μοναδικά αρχαία πηγάδια ηλικίας 9,500 χρόνων, τον αρχαίο οικισμό Μοσφίλια και την περιοχή Σκαλιά στο οποίο βρίσκεται μεταξύ άλλων και το παρασκευαστήριο Μπύρας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον απολογισμό που έχει κάνει το τμήμα αρχαιοτήτων με την λήξη των ανασκαφών για το 2017, που γίνονται στην Κισσόνεργα στην περιοχή Σκαλιά από το πανεπιστήμιο του Manchester, έχουν εντοπιστεί σημαντικά ευρήματα τα οποία κατατάσσουν την περιοχή σαν τον μακροβιότερο μέχρι στιγμής οικισμό της Εποχής του Χαλκού στην Κύπρο (2500 π.χ μέχρι 1600 π.χ.).

Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι το κοινοτικό συμβούλιο Κισσονεργας φιλοξενεί κάθε χρόνο την αρχαιολογική αποστολή του πανεπιστήμιου Μάντσεστερ, παρέχοντας τους δωρεάν διαμονή και άλλες διευκολύνσεις που χρειάζονται.

Οι ανασκαφές οι οποίες είναι κάτω από την διεύθυνση της Dr.Lindy Crewe, αρχίζουν κάθε χρόνο στα μέσα του Ιουνίου και τελειώνουν στις αρχές Αυγούστου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X