ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Από τους 41 νεκρούς φέτος σε θανατηφόρα, οι 13 ήταν κάτω των 25 ετών

Αυτά τα στοιχεία έδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου

Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα ποσοστό γύρω στο 32% των νεκρών σε οδικές συγκρούσεις ήταν νέοι ηλικίας μέχρι 25 ετών. Από τους 41 νεκρούς σε σύνολο 37 θανατηφόρων συγκρούσεων, οι 13 ήταν νέα παιδιά με όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Από τα στατιστικά της Αστυνομίας προκύπτει ότι οι περισσότερες απώλειες στην άσφαλτο γίνονται κατά τις πρώτες πρωϊνές ώρες, συνεπεία υπερβολικής ταχύτητας και απρόσεκτης οδήγησης.

Αυτά τα στοιχεία έδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου κηρύσσοντας την έναρξη της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας "Η Οδική Ασφάλεια είναι Πολιτισμός" από τις 16 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου που τελεί υπό την αιγίδα του. Η Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας διοργανώνεται για 18 συνεχόμενη χρονιά από το Τμήμα Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας Κύπρου και την CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ.

Κηρύσσοντας την έναρξη της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας από τις 16-22 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως αυτή είναι αφιερωμένη στους τέσσερις φοιτητές που έχασαν φέτος τη ζωή τους σε τροχαίες οδικές συγκρούσεις δηλώνοντας πως «ως Πολιτεία, κηρύσσουμε ένα αγώνα καλλιέργειας οδική συνείδησης, γιατί η οδική ασφάλεια πρέπει εμπεδωθεί ως μέρος του πολιτισμού μας».

Η δημοσιογραφική διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Κτήριο Συμβουλίου – Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» του Πανεπιστημίου Κύπρου. Κατά την έναρξη της δημοσιογραφικής διάσκεψης έγινε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των τεσσάρων φοιτητών που έχασαν πρόσφατα την ζωή τους σε θανατηφόρα δυστυχήματα αλλά και σε όλα γενικά τα θύματα της ασφάλτου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε την ανάγκη για διαμόρφωση μιας νέας επικοινωνιακής στρατηγικής που να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και να μπορεί μέσα από τη στόχευση να λειτουργήσει αποδοτικότερα στοχεύοντας στη καλλιέργεια οδικής συνείδησης.

Ο κ. Νικολάου έκανε ιδιαίτερη μνεία σε μελέτη που ολοκληρώθηκε για τις ανάγκες της νέας επικοινωνιακής στρατηγικής για θέματα της Οδικής Ασφάλειας μέσω της οποίας σκιαγραφήθηκε το προφίλ του Κύπριου Οδηγού. Σύμφωνα με τη μελέτη ανάφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Κύπριος οδηγός «παρουσιάζεται ως βιαστικός, ανυπόμονος, απρόσεκτος, που παραβλέπει τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας εντός Κύπρου και δεν σέβεται τους υπόλοιπους χρήστες του Οδικού δικτύου. Αντιθέτως, ο Κύπριος οδηγός φαίνεται να παρουσιάζει υποδειγματική οδική συμπεριφορά και να τηρεί τους κανόνες κατά γράμμα, όταν βρίσκεται στο εξωτερικό».

Τα στοιχεία που αναδεικνύονται μέσα από την έρευνα επιτρέπουν το καταρτισμό μιας αποδοτικότερης και πιο στοχευόμενης επικοινωνιακής στρατηγικής με στόχο την διαφώτιση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και κυρίως των νέων οδηγών. «Στόχος μας, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των πολιτικών – όπως προέκυψαν μέσα από τη σχετική έρευνα - είναι να δώσουμε νέα κατεύθυνση στον τρόπο επικοινωνίας με τις διάφορες ομάδες οδηγών και στην αντιμετώπιση ζητημάτων οδικής ασφάλειας», είπε ο Υπουργός.

Πρώτιστος στόχος, δήλωσε ο κ. Νικολάου, είναι η επιμόρφωση και ενημέρωση των υφιστάμενων, κυρίως των νέων, αλλά και των μελλοντικών χρηστών του οδικού δικτύου. Στα πλαίσια αυτά, έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο η σύσταση Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών, στην οποία θα μπορούν να παραπέμπονται από το Δικαστήριο ή την Αστυνομία άτομα που χρήζουν επανεκπαίδευσης ή επιμόρφωσης, στα πλαίσια εκτέλεσης της ποινής τους ή ακόμη και υπό τη μορφή εναλλακτικής ποινής. Ταυτόχρονα εντατικοποιείται η προσπάθεια για καλλιέργεια οδικής συνείδησης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, Δημοτικού και Λυκείου, με ένταξη του μαθήματος Κυκλοφοριακής Αγωγής στα λύκεια.

Επιπρόσθετα, σημείωσε, προωθούνται μέτρα, όπως η σύσταση Επιστημονικού Κέντρου Οδικής Ασφάλειας, η αύξηση της αστυνόμευσης με τη χρήση των οχημάτων έξυπνης αστυνόμευσης και η εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης, όπως και η αύξηση των ποινών για όλες τις παραβάσεις του ΚΟΚ ενώ αναμένεται επίσης, η εφαρμογή του νάρκοτεστ κατά τους ελέγχους που διεξάγει η Αστυνομία.

Στην ομιλία του, ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, είπε ότι η ωμή πραγματικότητα των 41 για φέτος νεκρών, μας οδηγεί στην περαιτέρω εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για ενημέρωση, αφύπνιση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Συμβοηθός μας προς υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί, σημείωσε, αποτελεί η επιστημονική γνώση και έρευνα. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής από το γεγονός, συνέχισε, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει το Νομοσχέδιο που αφορά στη σύσταση του Επιστημονικού Κέντρου Οδικής Ασφάλειας, προωθώντας το όλο θέμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το Κέντρο αυτό θα απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς που θα παρέχουν επιστημονική υποστήριξη σχετικά με την ενδεδειγμένη στρατηγική και τις δράσεις που θα ακολουθούνται σε θέματα οδικής ασφάλειας. Την ίδια ευμενή κατάληξη έχει λάβει το θέμα της δημιουργίας Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών, όπου θα παρέχεται, στο Δικαστήριο ή στην Αστυνομία, η δυνατότητα παραπομπής των παραβατών τροχαίων αδικημάτων σε επανεκπαίδευση ή περαιτέρω επιμόρφωση, ως εναλλακτική μορφή ποινής.

Ο κ. Χρυσοστόμου τόνισε την προώθηση τροποποιητικών νομοσχεδίων σχετικά με την αύξηση των ποινών, ώστε να είναι πραγματικά αποτρεπτικές και κατασταλτικές για τους παραβάτες τροχαίας. Υπενθύμισε ότι πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι οι προβλεπόμενες, από τον Νόμο, ποινές στην Κύπρο είναι αρκετά χαμηλότερες, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκσυγχρονίζουμε, ταυτόχρονα, είπε, τον εξοπλισμό μας, στα πλαίσια εφαρμογής της έξυπνης αστυνόμευσης. "Έχουμε εφοδιαστεί με 22 αστυνομικά οχήματα, τα οποία διαθέτουν το σύγχρονο σύστημα A.N.P.R. Το σύστημα αυτό, παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης καταγραφής των αριθμών εγγραφής των οχημάτων, με σκοπό τον εύκολο εντοπισμό παραβατών σοβαρών αδικημάτων, μεταξύ αυτών και τροχαίων παραβάσεων.
Για τον έλεγχο και τη ρύθμιση της Τροχαίας κίνησης διενεργούμε αστυνόμευση σε 24ωρη βάση στους αυτοκινητόδρομους και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου, σύμφωνα με τις στατιστικές και εμπειρίες των προηγούμενων ετών, με έμφαση στα μελανά σημεία του οδικού δικτύου και άλλα σημεία που θεωρούμε επικίνδυνα. Εντατικοποιούμε, παράλληλα, τις εκστρατείες αστυνόμευσης που αφορούν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, την ταχύτητα, τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας / κράνους και τη χρήση κινητού τηλεφώνου, καθότι οι παράγοντες αυτοί αποτελούν τις κύριες αιτίες σοβαρών και θανατηφόρων οδικών τροχαίων συγκρούσεων", πρόσθεσε.

Στο έργο μας αυτό, συμπλήρωσε, σημαίνων ρόλο θα διαδραματίσουν οι 90 σταθερές και 20 κινητές συσκευές Φωτοεπισήμανσης, οι οποίες αναμένεται ότι θα εγκατασταθούν και θα τεθούν σε λειτουργία κατά τις αρχές του 2018. Σημείωσε ότι οι πρώτες συσκευές Φωτοεπισήμανσης, που τοποθετήθηκαν το 2006, σε καθορισμένα σημεία, είχαν επιφέρει, κατά το χρόνο λειτουργίας τους, αισθητή μείωση στις οδικές τροχαίες συγκρούσεις, σε ποσοστό που άγγιζε το 53%.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης αναφέροντας ότι η Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας είναι αφιερωμένη στους τέσσερις φοιτητές που έχαν την ζωή τους πρόσφατα σε τροχαία δυστυχήματα, είπε ότι το κόστος της απώλειας όταν χάνεις νέους ανθρώπους είναι τεράστιο για την χώρα. Σημείωσε ότι ο πραγματικός χρυσός είναι οι νέοι μας, κι είναι κρίμα να χάνονται στην άσφαλτο.

Ανέφερε ότι τα θανατηφόρα δυστυχήματα έχουν μειωθεί στις σύγχρονες χώρες με περιβαλλοντική συνείδηση ενώ από την Κύπρο λείπει η κουλτούρα και ο σεβασμός στους κανόνες οδικής ασφάλειας.

Ο Γενικός Διευθυντής της CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Αντρέας Κ. Στυλιανού, είπε ότι κεντρικό μήνυμα γι αυτή την χρονιά καθώς και το πλαίσιο όλων των δραστηριοτήτων περικλείεται σε μια φράση : "Η Οδική Ασφάλεια είναι Πολιτισμός!" γιατί η Οδική Ασφάλεια είναι μέρος του πολιτισμού ενός λαού και μιας κοινωνίας.

Ο Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής της CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Τάκης Φειδία είπε πως είναι βαρύ το ανθρώπινο κόστος των τροχαίων ατυχημάτων. Τα περισσότερα, σημείωσε, οφείλονται σε νοοτροπίες και συμπεριφορές που επιβάλλεται να αλλάξουν.

Οπως αναφέρθηκε, κορύφωση των εκδηλώσεων της εκστρατείας Οδικής Ασφάλειας, θα αποτελέσει η Μεγάλη Εκδήλωση Οδικής Ασφάλειας για τα παιδιά, που για πρώτη φορά θα διοργανωθεί στην Πάφο, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017, στις 21 Οκτωβρίου, στην περιοχή του Κάστρου στο Λιμανάκι. Χαιρετισμό στην δημοσιογραφική διάσκεψη απηύθυνε εκ μέρους του Δημάρχου Πάφου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Χαράλαμπος Πάζαρος.

Στην δημοσιογραφική διάσκεψη, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Φοιτητικής Ενωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου Χαράλαμπος Χριστοδούλου, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης των νέων μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην καλλιέργεια οδικής συνείδησης και κουλτούρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X