ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Από 1η Ιουλίου 2018 θα πληρώνουμε €0,05 για κάθε πλαστική σακούλα

Το εναρμονιστικό νομοθετικό πακέτο για τις πλαστικές σακούλες ψήφισε κατά πλειοψηφία η Βουλή

Το εναρμονιστικό νομοθετικό πακέτο για τις πλαστικές σακούλες ψήφισε κατά πλειοψηφία η Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο προβλέπει ότι από την 1η Ιουλίου το 2018 οι καταναλωτές θα πληρώνουν ελάχιστο ποσό €0,05 ανά πλαστική σακούλα.

Η νομοθεσία ψηφίστηκε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην του ΕΛΑΜ.

Οι βουλευτές άσκησαν κριτική για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην κατάθεση του νομοθετικού πακέτου στη Βουλή και προειδοποίησαν ότι θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου ανέφερε η άποψη που εξέφρασε ο ίδιος ως Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν η άμεση απαγόρευση των πλαστικών σακουλών από 1/1/2018, προσθέτοντας ωστόσο ότι σ’ αυτό αντέδρασαν και η Νομική Υπηρεσία, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει σχετική μελέτη για το θέμα και το Τμήμα Περιβάλλοντος υποστηρίζοντας ότι θα ήταν «μέτρο σοκ» για την κυπριακή κοινωνία.

Εμείς, είπε, με αυτά χρήματα συμπεριλάβαμε πρόνοιες, σύμφωνα με τις οποίες τα λεφτά που εισπράττονται από τις πλαστικές σακούλες θα διοχετεύονται κατά 50% για κατασκευή ειδικών επαναχρησιμοποιήσιμων τσαντών που θα δίνονται δωρεάν στους καταναλωτές και κατά 50% σε προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, τα οποία το ίδιο το Τμήμα Περιβάλλοντος θα πρέπει να ελέγχει.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της νομοθεσίας και κατά πόσο είναι αποτελεσματική όσον αφορά το στόχο της μείωσης από 90 πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιεί το άτομο σε 40 και θα ξανασυζητήσει το θέμα αυτό.

Ανέφερε επίσης ότι σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης το μέτρο ήταν πού αποτελεσματικό.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου άσκησε επίσης κριτική για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην κατάθεση του πακέτου στο Κοινοβούλιο και εξέφρασε ανησυχία αν θα γίνει κατορθωτό να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για μείωση της χρήσης των πλαστικών σακουλών μεταφοράς.

Εξέφρασε την αναγκαστική όπως είπε θετική τοποθέτηση του Κινήματος, σημειώνοντας παράλληλα ότι αν δεν δουλέψει το σύστημα να έχουν όλοι υπόψη τους ότι τέτοια εποχή ακριβώς του χρόνου θα δούμε πρόταση για απαγόρευση εντελώς της σακούλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X