ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Απεργούν οι διδακτορικοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κύπρου

Ελπίζουν σε διάλογο με την Πρυτανεία

Προσδοκώντας καθορισμό συνάντησης με τις πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου από το πρωί δεκάδες διδακτορικοί επιστήμονεςι κατέρχονται σε 48ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι για μη υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2017, μετά από διάλογο των δύο πλευρών.

Ο Λάμπρος Λαμπριανού, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συντεχνίας Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας (ΔΕΔΕ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ότι από της ιδρύσεως της συντεχνίας τους, πριν από τρία χρόνια, «υπήρχε μια συνεχής άρνηση από την Πρυτανεία να εισέλθει σε διάλογο, καταφέραμε ωστόσο με την επιμονή μας να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση τον Σεπτέμβριο του 2017».

Όπως είπε ο κ. Λαμπριανού, στην παρουσία και του ίδιου του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, «τέθηκε επί τάπητος σειρά θεμάτων τα οποία συζητήθηκαν και συμφωνήθηκε όπως υλοποιηθούν κάτι το οποίο δεν έγινε».

Εξήγησε ότι «η συμφωνία Πρυτανείας και διδακτορικών επιστημόνων «προνοούσε άρση των μειώσεων στους μισθούς μας οι οποίες έγιναν το 2013 και το 2015 στους διδακτορικούς επιστήμονες διδασκαλίας, προνοούσε αύξηση των μισθών των διδακτορικών ερευνητών και κονδύλια τα οποία έχουν οι άλλοι ακαδημαϊκοί για να λαμβάνουν μέρος σε συνέδρια και να δημοσιεύουν τις έρευνές τους».

Αυτό ωστόσο το οποίο προκαλεί ενόχληση και δυσφορία στους διδακτορικούς επιστήμονες είναι, όπως είπε ο κ. Λαμπριανού, ότι δεν τους έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα της ψήφου στις εκλογές για νέες πρυτανικές Αρχές».

«Όλοι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, φοιτητές, ακαδημαϊκοί, διοικητικοί λειτουργοί, έχουν δικαίωμα ψήφου, πλην εμάς, επειδή δεν είμαστε σε μόνιμες θέσεις και είμαστε συμβασιούχοι, αν και η καθημερινότητα και η εργασία μας επηρεάζονται από τις ενέργειες, δράσεις και αποφάσεις των πρυτανικών Αρχών», είπε ο Πρόεδρος της ΔΕΔΕ.

Ανέφερε, επίσης, ότι «υπάρχει κι ένας κανονισμός που γράφτηκε αυθαίρετα τον περασμένο χρόνο σύμφωνα με τον οποίο μετά την σύμβαση εργασίας για 30 μήνες η απασχόληση των διδακτορικών επιστημόνων διακόπτεται και μπορούν να αποταθούν ξανά για εργασία μετά από πάροδο δύο χρόνων».

Ο κ. Λαμπριανού, κατέστησε σαφές ότι δεν διεκδικούν το καθεστώς των εργαζομένων αορίστου χρόνου «γιατί τόσο οι συνθήκες εργασίας, όσο και ο χαμηλός μισθός της τάξης των 9570 ευρώ το χρόνο, αλλά και η αξιοπρέπειά μας δεν επιτρέπουν να κινήσουμε εκείνες τις διαδικασίες ώστε να καταστούμε και εργαζόμενοι αορίστου χρόνου».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε συμβάσεις εργασίες τριάμισι μηνών, δηλαδή όλο το καλοκαίρι, Χριστούγεννα και Πάσχα είμαστε άνεργοι και δεν παίρνουμε ούτε σεντ και όλοι αυτοί οι λόγοι ωθούν αρκετούς διδακτορικούς επιστήμονες να μεταναστεύουν ή ακόμα αλλάζουν και επαγγελματικό προσανατολισμό μετά από πολύχρονες σπουδές, κόπο, μόχθο».

Ο κ. Λαμπριανού εξέφρασε την απαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα οι πρυτανικές Αρχές διακηρύσσουν κατά καιρούς, ότι δηλαδή το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ανοικτό σε Κύπριους διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς επιστήμονες, ώστε να έχουν τη χώρα τους ως βάση της επιστημονικής δραστηριότητας και εξέλιξής τους.

Ελπίζουμε, συνέχισε, «να μας καλέσουν να καθίσουμε ξανά σε ένα σοβαρό διάλογο αλλά μέχρι και αυτή την ώρα κανείς από την Πρυτανεία δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μας, επομένως δεν αίρονται τα απεργιακά μέτρα και συνεχίζονται και αύριο, εκτός και εάν στην πάροδο του χρόνου διευθετηθεί κάποια συνάντηση».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΔΕΔΕ αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούν όλα να αλλάξουν εν μία νυκτί, «υπάρχουν όμως και ζητήματα που με καλή θέληση και γόνιμο διάλογο αντιμετωπίζονται άμεσα».

Ανέφερε ότι στο Πανεπιστήμιο Κύπρο δραστηριοποιούνται σήμερα 180 με 200 άτομα ως διδακτορικοί επιστήμονες οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τα 2/3 του συνόλου των διδακτορικών επιστημόνων σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Καταλήγοντας ο κ. Λαμπριανού είπε ότι «εμείς από της ιδρύσεως της συντεχνίας μας εδώ και τρία χρόνια προσπαθούμε να μπούμε σε συζήτηση με τις πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου, εκεί όπου έχουμε και τα περισσότερά μας μέλη, για να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας μας».

Η απεργία διεξάγεται στην Πανεπιστημιούπολη στην Αγλαντζιά.

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε και με το Γραφείο Τύπου της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου λαμβάνοντας απάντηση ότι δεν επιθυμεί κανείς να προβεί στην οποιαδήποτε δήλωση για την απεργία και τα αίτια πραγματοποίησής της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X