ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Απελάθηκαν για συγκρούσεις στη Λευκωσία

Αρνούνται οι τρεις ότι έλαβαν μέρος στις ταραχές

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αναμένεται να εκδώσει την ερχόμενη Τρίτη την απόφασή του επί της προσφυγής τριών ανδρών από τη Σρι Λάνκα που απελάθηκαν τον Ιανουάριο του 2011 από την Κύπρο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τους Don Uditha Niroshana Kahadawa Arachchige, Dehiwalage Shehan Fernando και Dushan Aruna Shanthi Budda Koralage οι οποίοι στρέφονται κατά της Δημοκρατίας καθώς απελάθηκαν, αφού προηγουμένως συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν μετά από συγκρούσεις με ομοεθνείς τους στη Λευκωσία.

Οι τρεις αρνούνται ότι έλαβαν μέρος στις ταραχές. Ο πρώτος και ο τρίτος αιτητής τέθηκαν υπό κράτηση για πέντε ημέρες προτού απελαθούν, ενώ ο δεύτερος αιτητής κρατήθηκε για επτά ημέρες.

Αναφορικά με την κράτησή τους πριν από την απέλαση, οι αιτητές παραπονούνται για παραβίαση του δικαιώματος τους στην ελευθερία και στην ασφάλεια, αλλά και παραβίαση των προνοιών που προβλέπουν ότι το δικαστήριο αποφασίζει σε σύντομο χρονικό διάστημα περί της νομιμότητας της κράτησης.

Ο πρώτος αιτητής, ο οποίος απελάθηκε ενόσω η σύζυγός και το παιδί του βρισκόταν ακόμη στην Κύπρο, υποστηρίζει επίσης ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, μόνο του αλλά και σε συνδυασμό με τις πρόνοιες για το δικαίωμα σε αποτελεσματική θεραπεία.

Τέλος, ο πρώτος και ο δεύτερος αιτητής παραπονιούνται για το γεγονός ότι απελάθηκαν χωρίς να ενημερωθούν για τη σχετική απόφαση και χωρίς να υπάρχουν διαδικαστικές εγγυήσεις, παρότι ήταν νόμιμοι κάτοικοι Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X