ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Aπαντά στους δικηγόρους της Λοïζίδου η Επίτροπος

Απάντηση στα όσα της καταλογίζουν

Απάντηση στα όσα της καταλογίζουν οι δικηγόροι της Εισαγγελέως της Δημοκρατίας Ελένης Λοïζίδου περί αμεροληψίας στην υπόθεση της διαρροής των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της, δίνει με επιστολή της προς τους δικηγόρους της κ. Λοïζίδου, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου.

Η Επίτροπος αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι έστειλε σήμερα επιστολή στους δικηγόρους της κύριας Ελένης Λοïζίδου, «με την οποία απαντώ σε όλα τα νομικά σημεία που ήγειραν και σε όλα όσα μου καταλογίζουν, στην επιστολή που μου απέστειλαν και δημοσίευσαν», κοινοποιώντας την εν λόγω επιστολή της στον Γενικό Εισαγγελέα και στον Ερευνώντα Λειτουργό.
«Επέλεξα να μην εμπλακώ σε δημόσιο διάλογο με τους δικηγόρους της κυρίας Λοïζίδου, για προστασία της ίδιας και των συμφερόντων της και δεν θα δημοσιεύσω την απάντηση μου. Ωστόσο, αν η ίδια το επιθυμεί, μπορεί να δώσει την επιστολή μου στη δημοσιότητα», προσθέτει η κ. Νικολαΐδου.

«Για το θέμα της αμεροληψίας, το οποίο είμαι υποχρεωμένη να σχολιάσω, καθότι πλήττεται το κύρος του θεσμού που υπηρετώ», αναφέρει η Επίτροπος στην επιστολή της, «εξήγησα ότι, το παράπονο της πελάτισσάς τους στρέφεται εναντίον δεκάδων μέσων ενημέρωσης, στην Κύπρο και στο εξωτερικό και όχι μόνο εναντίον του ΠΟΛΙΤΗ».

«Ο ισχυρισμός τους θα ήταν καθόλα βάσιμος, αν έκρινα ότι, ο ΠΟΛΙΤΗΣ ενήργησε εντός του Νόμου και όλα τα άλλα μέσα ενημέρωσης εκτός αυτού, ή αν εξέδιδα Απόφαση με την οποία θα επέβαλλα την καθολική διακοπή της δημοσίευσης, σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, πλην του ΠΟΛΙΤΗ», αναφέρει η Επίτροπος.

«Για σκοπούς πλήρους διαφάνειας», συνεχίζει η ανακοίνωση της Επιτρόπου, «προσθέτω ότι, στο παρελθόν δεν εξέτασα παράπονο που είχε υποβάλει στέλεχος του ΠΟΛΙΤΗ ενώπιον μου, εναντίον Δημόσιας Υπηρεσίας, για θέμα που έτυχε ευρείας δημοσιογραφικής κάλυψης. Επίσης, πρόσφατα υποβλήθηκε παράπονο από πολίτη, εναντίον της εν λόγω εφημερίδας και εξετάζω τη βασιμότητά του».

Η κα. Νικολαΐδου, με την επιστολή της, εκφράζει στους δικηγόρους της Εισαγγελέως «τη λύπη μου για το ότι μου ζητήθηκε να μην προχωρήσω στην εξέτασή της υπόθεσης αυτής, καθότι, η οποιαδήποτε κατάληξη, θα εξυπηρετούσε τη Νομική Κοινότητα και την ευρύτερη Κυπριακή Κοινωνία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 30/11/2017 με αφορμή παράπονο που έλαβε και το οποίο εξετάζει, η Επίτροπος σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «ο νόμος δεν απαγορεύει τη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων, όταν υπάρχει υπέρτερο δημόσιο συμφέρον ενημέρωσης του κοινού».

Καλούσε επίσης τα ΜΜΕ να αποφεύγουν τη δημοσίευση πληροφοριών που αφορούν σε τρίτα πρόσωπα, κάτι που όπως εξηγούσε, «ενδέχεται να τα επηρεάσει δυσμενώς και ίσως να δημιουργεί πραγματικό κίνδυνο για κάποια από αυτά.
«Το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν είναι απόλυτο δικαίωμα», διευκρίνιζε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να εκτιμάται σε σχέση με τη λειτουργία του στην κοινωνία και να σταθμίζεται με άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας».

Ο Δικηγόρος της Εισαγγελέως Ελένης Λοιζίδου, Κωνσταντίνος Καλλής, με επιστολή του προς την Επίτροπο στις 04/12/2017, την κατηγορούσε ότι παραγνωρίζοντας τη νομολογία και τη νομοθεσία έχει «δώσει υπόσταση στο υποκλαπέν υλικό κατ’ επίκληση του δημοσίου συμφέροντος» και έχει «ηθελημένα και σκόπιμα συμβάλει στην συνέχιση τη διαπόμπευσης και διασυρμού» της πελάτιδας του.

Στην επιστολή του, ο κ. Καλλής έγραφε επίσης ότι η προκαταρκτική της απόφαση της για την υπόθεση αυτή «είναι μολυσμένη με το μικρόβιο της μεροληψίας και της προκατάληψης», υποστηρίζοντας επίσης ότι η κατ’ επίκληση του δημοσίου συμφέροντος «είναι νομικώς ανυπόστατη και στερείται οποιασδήποτε πειστικότητας και εγκυρότητας».

Ο δικηγόρος της Εισαγγελέως στην επιστολή του προς την Επίτροπο έγραφε επίσης ότι «υπάρχει ακόμη μια σημαντική παράμετρος η οποία καθιστά την όλη εμπλοκή σας όχι μόνο παράνομη, ως παραβιάζουσα τις αρχές της αμεροληψίας, αλλά ταυτόχρονα και τραγική».

«Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες», όπως ισχυρίζετο, « ο σύζυγος σας είναι Οικονομικός Διευθυντής της Εφημερίδας ‘Πολίτης’. Επομένως η καταγγελία της πελάτιδας μας κατά της εν λόγω εφημερίδας έπρεπε να είχε εξετασθεί από κάποιο υφιστάμενο σας και εσείς έπρεπε ευλαβικά να αποφύγετε οποιαδήποτε ανάμιξη ή εμπλοκή», κατέληγε ο κ. Καλλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X