ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανατριχίλα προκαλούν οι φωτογραφίες από το «φάντασμα» αεροδρόμιο στη Λευκωσία (pics)

«Το αεροδρόμιο όπου οι πτήσεις έχουν καθυστέρηση ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ»

Εκτενές φωτορεπορτάζ για το εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο εντός της νεκρής ζώνης, στη Λευκωσία, φιλοξενεί η ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Ο ενδεικτικός τίτλος του δημοσιεύματος είναι «Το αεροδρόμιο όπου οι πτήσεις έχουν καθυστέρηση ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ: Τα αεροπλάνα στέκονται παγωμένα στο χρόνο στο διάδρομο απογείωσης του κυπριακού αεροδρομίου που είναι εγκαταλελειμμένο 44 χρόνια μετά από την τουρκική εισβολή».

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, το αεροδρόμιο έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο για αεροπλάνα, κατάσταση που πόρρω απέχει από τις ημέρες που υποδεχόταν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που ήθελαν να απολαύσουν τον κυπριακό ήλιο.



«Το Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας, πάλαι ποτέ το κύριο αεροδρόμιο για την Κύπρο, έχει προσλάβει μία εμφάνιση σαν φάντασμα», προστίθεται.

Στην περιγραφή της η εφημερίδα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι αντί για επιβάτες στα καθίσματα του τερματικού σταθμού συναντά κανείς κουτσουλιές πουλιών, ενώ οι καρέκλες που είχαν ριχτεί στο πάτωμα δεν έχουν έκτοτε ξανασηκωθεί.

Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ φιλοξενούνται 35 φωτογραφίες, οι περισσότερες από τους χώρους του αεροδρομίου και από ένα παρατημένο αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών τύπου Trident. Στο τέλος του δημοσιεύματος υπάρχει και φωτογραφική αναφορά στη «χρονιά που άλλαξε το νησί», το 1974. Οι λεζάντες των φωτογραφιών εξηγούν στους αναγνώστες τα περί της εισβολής και της προσφυγιάς.

Μία στις τρεις από τις συνολικά 35 φωτογραφίες είναι του γνωστού φωτογράφου και κινηματογραφιστή του ΡΙΚ Δώρου Παρτασίδη, που ζει στο Λονδίνο.



Οι φωτογραφίες του αεροσκάφους το δείχνουν υπό κατάρρευση, με τις λεζάντες να εξηγούν ότι μέχρι το 1974 διασημότητες όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ σύχναζαν στα πολυτελή ξενοδοχεία του νησιού με τις «χρυσές αμμουδιές» και τις εμπορικές συνοικίες. Όπως σημειώνεται, το αεροδρόμιο της Λευκωσίας ήταν η πύλη εισόδου στις ηλιόλουστες διακοπές που πρόσφερε η Κύπρος.

Απεικονίζονται μεταξύ άλλων ο εγκαταλελειμμένος πύργος ελέγχου, το εντευκτήριο, η αίθουσα αναμονής και ο χώρος αφίξεων, τα γκισέ ελέγχου διαβατηρίων, οι χώροι αναμονής αποσκευών, ένα κατάστημα αδασμολόγητων ειδών και εξωτερικοί χώροι που έχουν καταληφθεί από άγρια βλάστηση ή συρματοπλέγματα, όλα εγκαταλελειμμένα.

Η δεύτερη δέσμη φωτογραφιών απεικονίζει εκρήξεις στον ορίζοντα κατά τη διάρκεια της εισβολής την 20ή Ιουλίου 1974, βομβαρδισμένα κτίρια, κρατήρες από τις εκρήξεις, απανθρακωμένα αυτοκίνητα, άρματα μάχης στους δρόμους, τα δάκρυα και την αγωνία συγγενών αγνοουμένων, πρόσφυγες και Βρετανούς στρατιώτες να τους μοιράζουν φαγητό, Τούρκους στρατιώτες με την τουρκική σημαία.



Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο είχε ανοίξει στις 27 Μαρτίου 1968, είχε χωρητικότητα 800 επιβατών και χώρο στάθμευσης 11 αεροσκαφών ανά πάσα στιγμή. Τώρα, αναφέρεται, τα παρατημένα αεροσκάφη συνιστούν ένα «θλιβερό θέαμα» και κάποιες φορές μπορεί κανείς να δει βοσκούς να μετακινούν τα κοπάδια τους μέσα από το διάδρομο προσγείωσης.

Οι λεζάντες αναφέρονται και στον κυβερνήτη των Κυπριακών Αερογραμμών Αδάμο Μαρνιέρο, ο οποίος έχει περιγράψει πώς έβλεπε να εξελίσσεται η εισβολή την ώρα που έπρεπε να προσγειώσει το αεροσκάφος του στη Λευκωσία, με τουρκικά πολεμικά πλοία να πλησιάζουν στο νησί. Μετά από την προσγείωση ο 27χρονος τότε κυβερνήτης ήταν από τους τελευταίους που έφυγαν από το αεροδρόμιο, βλέποντας από το αυτοκίνητό του τους Τούρκους αλεξιπτωτιστές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση