ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αναμονή δίχως τέλος για την πλατεία Ελευθερίας

Χωρίς επίσημη ενημέρωση για χρονοδιαγράμματα και πορεία εργασιών

Στις 23 Δεκεμβρίου του 2014 είχαν πέσει οι υπογραφές των συμβολαίων για το έργο της πλατείας Ελευθερίας και του περιβάλλοντα χώρου μεταξύ της εταιρείας LOIS Builders Ltd και του δήμου Λευκωσίας, ένα έργο η αξία του οποίου είχε εκτιμηθεί πέραν των 13,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις τότε ανακοινώσεις ο προγραμματισμός ήθελε το έργο να ξεκινά στις 14 Ιανουαρίου 2015 και να ολοκληρώνεται σε 64 εβδομάδες.

Σε αυτό το διάστημα θα ολοκληρώνονταν οι εργασίες για ανάπλαση της πλατείας και του περιβάλλοντα χώρου και συγκεκριμένα η κατασκευή γέφυρας-πλατείας και υποστυλωμάτων, η ανάπλαση της τάφρου και η τοπιοτέχνσή της, διορθωτικές εργασίες στα Ενετικά Τείχη, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, εγκαταστάσεις ανελκυστήρων και εργασίες φωτισμού, εξοπλισμός, κατασκευή καταστημάτων και χώρων υγιεινής. Από τότε μέχρι σήμερα τα χρονοδιαγράμματα έχουν αλλάξει και οι εργασίες συνεχίζονται, χωρίς πλέον να δίνεται συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την αποπεράτωση του πολλά υποσχόμενου έργου.

Πληροφορίες που έχει στην κατοχή της η «Καθημερινή» αναφέρουν ότι το ένα τμήμα του έργου θα πρέπει να αναμένεται μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Αυτό αφορά τις γέφυρες, το πλακόστρωτο και την ολοκλήρωση των έργων στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Μετά την ολοκλήρωση αυτών, ανοικτό παραμένει το κάτω μέρος της πλατείας.

Το συγκεκριμένο τμήμα φαίνεται ότι συγκεντρώνει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας για την ολοκλήρωσή του, ο οποίος σύμφωνα με παρατηρητές του έργου, αυξάνεται μετά από ζήτημα που έχει προκύψει μεταξύ του εργολάβου και υπεργολάβων του έργου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παρακώλυση μέρους των εργασιών και κατά συνέπεια νέα καθυστέρηση του έργου δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη. Από την άλλη δήμος Λευκωσίας και κατασκευάστρια εταιρεία επιλέγουν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης όλων των φάσεων του έργου.

Η Κωστάκη Παντελίδη

Ανοικτό παραμένει και το τι μέλλει γενέσθαι με την χρήση της οδού Κωστάκη Παντελίδη, δρόμος που βρίσκεται μπροστά από την πλατεία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου, ο δρόμος θα είναι ανοικτός για διέλευση των οχημάτων, ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα. Σε αναμονή βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και κέντρων αναψυχής της περιοχής, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεση τους για την περίπτωση ο δρόμος να χρησιμοποιηθεί για διέλευση των οχημάτων.

Σε δηλώσεις τους στην «Κ» περιγράφουν πως εδώ και δύο χρόνια, τα εργοτάξια στην πόρτα τους είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση του κύκλου εργασιών τους. Χαρακτηρίζουν παράλληλα ως στρεβλότητα το γεγονός ότι πληρώνουν κανονικά τα τέλη σκυβάλων, παρά το γεγονός ότι λόγω των εργασιών, δεν περνά σκυβαλλοφόρο από τον δρόμο τους.

Ζητούν ως αντιστάθμισμα την πεζοδρόμηση της οδού Κωστάκη Παντελίδη, κάτι που εκτιμάται ότι θα αυξήσει τον κύκλο εργασιών τους αλλά και την αξία της περιοχής. Τα αιτήματα τους τα έθεσαν ενώπιον του δήμου Λευκωσίας, με επιστολή τους πριν από περίπου δύο μήνες ζητώντας συγκεκριμένα την πεζοδρόμηση του δρόμου, για να λάβουν ασαφή απάντηση. Οι ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής και των καταστημάτων στην περιοχή είναι εξάλλου οι πρώτοι που δέχονται τις ζημιές από τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου, ωστόσο όπως δηλώνουν στην «Καθημερινή», δεν τυγχάνουν ούτε οι ίδιοι ενημέρωσης για την πορεία των εργασιών.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η τοποθέτηση πλακόστρωτου στην συγκεκριμένη οδό έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ωστόσο όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Καθημερινή», μόλις χθες, ξεκίνησαν εργασίες για νέες αλλαγές, καθώς τοποθέτησαν σε λάθος σημείο την λωρίδα για την διέλευση τυφλών.

Σε νέες προσφορές για χώρους αναψυχής

Στο μεταξύ ο δήμος Λευκωσίας προχωρεί με νέο διαγωνισμό για προσέλκυση ενδιαφέροντος για μίσθωση δύο χώρων αναψυχής στην περιοχή του έργου της Πλατείας Ελευθερίας και συγκεκριμένα στο επίπεδο της τάφρου. Πρόκειται για μία καφετέρια και ένα εσπρέσο μπαρ. Και οι δυο χώροι βρίσκονται σε κεντρικό σημείο με άμεση πρόσβαση από τις ράμπες της Πλατείας Ελευθερίας από τη λεωφόρο Ομήρου. Οι πληροφορίες που έχει στην κατοχή της η «Καθημερινή» αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί στο διάστημα των επόμενων δύο εβδομάδων.

Πρόκειται για τον δεύτερο διαγωνισμό ο οποίος πραγματοποιείται για τον ίδιο σκοπό, καθώς η πρώτη απόπειρα του δήμου Λευκωσίας δεν έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα λόγω μειωμένης συμμετοχής. Σημειώνεται ότι στην περιοχή βρίσκονται επίσης και δύο περίπτερα τα οποία ήδη έχουν δοθεί στους περιπτερούχους που βρίσκονταν στην παλιά γέφυρα της πλατείας. Στην δεύτερη απόπειρα του, ο Δήμος μετά από διευρυμένη έρευνα αγοράς θα προκηρύξει εκ νέου τους διαγωνισμούς με διαφορετικά κριτήρια, που πιστεύει θα είναι πιο ελκυστικά στους οικονομικούς φορείς και ελπίζει σε αυξημένη συμμετοχή. Από πλευράς του δήμου εκτιμάται ως πιθανός λόγος μη ύπαρξης ενδιαφέροντος από οικονομικούς φορείς, το γεγονός ότι το κοινό δεν έχει πλήρη εικόνα για την μοναδικότητα του έργου μετά την ολοκλήρωση του, ιδιαίτερα ο χώρος της τάφρου.

Είναι για αυτόν τον λόγο που στο πλαίσιο των νέων διαγωνισμών, θα δοθεί ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς να ξεναγηθούν στο εργοτάξιο, ώστε να αποκτήσουν προσωπική άποψη για τις δυνατότητες αξιοποίησης των χώρων αναψυχής, καθώς και για τα σχέδια του Δήμου, τα οποία δρομολογούνται μέσα από κατάλληλες δράσεις για να διασφαλίσει συνεχή επισκεψιμότητα στο χώρο.

 

Πηγή: kathimerini.com.cy/gr / Της Μαρίας Ηρακλέους 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X