ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΑΝΑΔΑ-ΣΩΖΩ: Για ανθίσει η ελπίδα στην καμένη γη της Σολέας (pics,vid)

Φυτεύτηκαν 600 φυτά στην περιοχή

Αντρέας Γιωργαλλάς

Δενδροφύτευση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 07/12 στην περιοχή Σολέας, μεταξύ των χωριών Αγίου Θεοδώρου και Κούρδαλι, από την SPP MEDIA και τον ΟΠΑΠ Κύπρου. Η δενδροφύτευση έγινε στα πλαίσια του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης ΑΝΑΔΑ-ΣΩΖΩ, που δημιουργήθηκε από τους δύο προαναφερθέντες οργανισμούς το 2010.

Η ομάδα εθελοντών από τον ΟΠΑΠ και την SPP MEDIA στήριξε με την κίνηση της για δεύτερη χρονιά την περιοχή της Σολέας που υπέστη τεράστια καταστροφή μετά την πυρκαγιά του Ιουνίου του 2016.

Το οδοιπορικό

Η ομάδα ξεκίνησε από την Λευκωσία το πρωί της Πέμπτης φτάνοντας στην περιοχή γύρω στις 11, για να διαπιστώσει ότι τα σημάδια της καταστροφής που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα, είναι ακόμη φανερά. Κατά την διαδρομή από τον Άγιο Θεόδωρο προς το Κούρδαλι η μετάβαση από το βαθύ πράσινο του δάσους στο μουντό χρώμα της καμένης γης είναι πολύ έντονη.

 

Στο σημείο βρίσκονταν λειτουργοί του Τμήματος Δασών οι οποίοι είχαν οργανώσει τον χώρο ώστε να αρχίσει άμεσα η δενδροφύτευση. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε στην συγκεκριμένη περιοχή φυτεύονται μελισσοκομικά φυτά αφού στόχος είναι η δημιουργία μελισσοκομικού πάρκου. Όπως μας λέχθηκε από τους αρμοδίους η αναδάσωση γίνεται με πλάνο ώστε να υπάρξει ομαλή ανάπτυξη της περιοχής. Ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο στοιχείο το οποίο ανάφεραν είναι ότι άρχισαν σίγα σιγά να φυτρώνουν από μόνα τους πεύκα με αποτέλεσμα να γίνεται δενδροφύτευση και άλλων ειδών.

Η ομάδα προμηθεύτηκε τα απαραίτητα σκαπανικά εργαλεία από τα μέλη του Τμήματος Δασών και διασκορπίστηκε στον χώρο ξεκινώντας δουλειά. Με αρκετά καλή διάθεση και ομαδική δουλειά φυτεύτηκαν πέραν των 600 φυτών όπως δεντρολίβανο και λεβάντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χώρο υπήρχαν και άλλες ομάδες εθελοντών που φύτεψαν άλλα είδη φυτών, όπως τερατσιά.

Με το πέρας της δενδροφύτευσης, λειτουργός του Τμήματος Δασών μας δήλωσε: «ευχαριστούμε πολύ για την βοήθεια σας! Λόγω του ότι κάηκε η περιοχή, κάναμε αρκετή αναδάσωση, φυτεύτηκαν πάρα πολλά φυτά και φυτεύονται συνεχώς. Αυτό το κομμάτι, αποφασίσαμε να το κάνουμε μελισσοκομικό δάσος. Θα φυτέψουμε 2050 φυτά, με αρκετά μελισσοκομικά είδη, όπως χαρουπιά, δάφνη, μερσινιές, «ξυσταρκές», λαδανιές... Φυτέψαμε επίσης, μοσφιλιά κι εδώ θα μπορούν οι μελισσοκόμοι να φέρνουν τα μελίσσια τους για να παίρνουν μέλι και γύρη».

Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στην Σολέα όλοι θα θυμούνται την συγκινητική ανταπόκριση των εθελοντών που άφησαν τις παραλίες για να βοηθήσουν στο έργο της πυρόσβεσης. Σήμερα κάποιους μήνες μετά οι εθελοντές δίνουν και πάλι το παρόν τους αυτή την φορά για να δώσουν ζωή σε μια περιοχή υπέστη τεράστια ζημιά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X