ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ακριβά θα πληρώσει ο Δήμος Λεμεσού την μή ανέγερση μνημείου στον Γρίβα

«Βαριές» θα είναι οι αποζημιώσεις

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού δεν είχε άλλη επιλογή από τη συμμόρφωση με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση του ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την έγκριση της Πολεοδομικής Άδεια για την ανέγερση μνημείου στον τάφο του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, τυχόν απόρριψη της αίτησης, θα άφηνε το Δήμο εκτεθειμένο σε νέες δικαστικές διαδικασίες και καταβολή τεράστιων αποζημιώσεων.

Συγκεκριμένα, όπως υπενθυμίζει ο Δήμαρχος Λεμεσού, το 2008, το τότε Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού απέρριψε, για πολιτικούς λόγους, αίτηση για παραχώρηση Πολεοδομικής Άδειας για ανέγερση εκθεσιακού χώρου, τύμβου, χώρου πλοιαρίου και πλατείας, σε ιδιωτικό τεμάχιο, με τους αιτητές να προσφεύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το Ανώτατο ακύρωσε τη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με το δικαιολογητικό ότι η αίτηση για πολεοδομική άδεια δεν κρίθηκε στη βάση των κριτηρίων αξιολόγησης μιας πολεοδομικής άδειας που αναφέρονται στη Νομοθεσία, αλλά στη βάση πολιτικών κριτηρίων.

Όταν ο Δήμος καταχώρησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αυτό επαναβεβαίωσε την πρωτόδικη απόφαση, σημειώνοντας ότι οι πολιτικοί λόγοι δεν εμπίπτουν στο άρθρο 26 (1) του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου 90/72 και ότι δεν είναι παράγοντες συναφείς με το σχέδιο ανάπτυξης και τα εν γένει πολεοδομικά θέματα που αφορούν την προτεινόμενη ανάπτυξη.

Όταν το θέμα επανήλθε ενώπιον του νυν Δημοτικού Συμβουλίου για νέα απόφαση, σημειώνει ο Νίκος Νικολαΐδης, "δεν είχε άλλη επιλογή από τη συμμόρφωση με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου" και υποδεικνύει πως "τυχόν απόρριψη της αίτησης, πάλι για πολιτικούς λόγους, θα άφηνε το Δήμο εκτεθειμένο σε νέες δικαστικές διαδικασίες και καταβολή τεράστιων αποζημιώσεων".

"Αυτή την πραγματικότητα την αναγνώριζαν όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανεξάρτητα από τη θέση που τελικά πήραν", συμπληρώνει και αναφέρει πως ένα θεσμικό όργανο όπως το Δημοτικό Συμβούλιο που ασκεί δημόσια διοίκηση, "έχει υποχρέωση να κινείται μέσα στα πλαίσια του συντάγματος και της νομοθεσίας και να σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις των θεσμών του κράτους, ιδιαίτερα ενός κορυφαίου θεσμού όπως το Ανώτατο Δικαστήριο".

Δηλώνει επίσης πως, η κάθε αίτηση για παραχώρηση πολεοδομικής άδειας πρέπει να αξιολογείται στη βάση των κριτηρίων που αναφέρονται στη σχετική νομοθεσία, έχοντας υπόψη ότι σε κάθε περίπτωση είναι η αίτηση που κρίνεται και όχι οι αιτητές.

Ο Δήμαρχος, ως φέρων την κατ’ εξοχή ευθύνη για την ορθότητα και νομιμότητα των πράξεων του Δήμου, οφείλει πάντα να κινείται μέσα στα πιο πάνω πλαίσια, προσθέτει στην ανακοίνωση του ο κ.Νικολαϊδης και εξηγεί πως η απόφαση του να τηρήσει αποχή από τη ψηφοφορία, "είχε στόχο την αποφυγή περαιτέρω ενίσχυσης ενός διχαστικού κλίματος για ένα θέμα έντονης πολιτικής φόρτισης".

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση λήφθηκε με 13 ψήφους υπέρ, από τις δημοτικές ομάδες, ΔΗΣΥ, Αλληλεγγύη, Συμμαχία Πολιτών και ΕΛΑΜ και 10 ψήφους εναντίον, από τις δημοτικές ομάδες ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Κίνηση Πολιτών Πράσινη Λεμεσός.

Με αφορμή την απόφαση, το ΑΚΕΛ Λεμεσού οργανώνει σήμερα, στις 18:00, εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Πλατεία Διοικητηρίου.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X