ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της έκρηξης στο Δικαστήριο

Προβλήματα για τρίτη μέρα

Άγνωστα εξακολουθούν να παραμένουν τα ακριβή αίτια, που προκάλεσαν την πυρκαγιά και την έκρηξη στο κτήριο 4 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Δευτέρας, εν αναμονή των επιστημονικών εξετάσεων του Κρατικού Χημείου, που αναμένεται να ρίξουν περισσότερο φως ως προς το τί ακριβώς έχει συμβεί.

Από τις εξετάσεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν έχουν εντοπιστεί εμφανή ίχνη κακόβουλης ενέργειας, με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις να συνηγορούν υπέρ της πρόκλησης πυρκαγιάς από ένα τυχαίο γεγονός, κάτι ωστόσο που προκαλεί έντονο προβληματισμό τόσο ως προς τη μέρα και ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά όσο και ως προς το μέγεθος της ισχύος της έκρηξης που προκλήθηκε. Αναπάντητο παραμένει, επίσης, το ερώτημα εάν προκλήθηκε πρώτα η πυρκαγιά και μετά η έκρηξη ή το αντίστροφο.

Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι το έργο της Πυροσβεστικής στο χώρο των δικαστηρίων έχει ολοκληρωθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι συνεχίζεται η συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών.

Ο κ. Τράγκολας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε πληροφορία που να διαφοροποιεί το αποτέλεσμα του προκαταρκτικού πορίσματος περί της μη ύπαρξης εμφανών σημαδιών που να δείχνουν προς την κατεύθυνση της εγκληματικής ενέργειας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι όλα τα σενάρια παραμένουν ακόμη ανοικτά.

Στο χώρο παραμένουν μέλη του Τμήματος των Δημοσίων Έργων που μετακινούν τα μπάζα από το κατεστραμμένο κτήριο προκειμένου να αρχίσουν οι επιδιορθωτικές εργασίες, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν μήνες.

Το κτήριο 4 όπου στεγάζεται το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας εξακολουθεί να παραμένει για 3η μέρα σε πλήρη αχρησία, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ταλαιπωρία και τα πρακτικά προβλήματα, κυρίως λόγω του μικρού αριθμού διαθέσιμων δικαστικών αιθουσών για σκοπούς εκδίκασης υποθέσεων, αλλά και του γεγονότος ότι δικαστές έμειναν χωρίς γραφεία. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις δικαστές αναγκάστηκαν να στεγαστούν προσωρινά στη μικρή βιβλιοθήκη του δικαστηρίου, διεκπεραιώνοντας την εργασία τους κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες.

Σύμφωνα με έγκυρη δικαστική πηγή, οι διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες αρχές είναι ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας για το κτήριο, ενώ αναμένεται σήμερα ή το αργότερο μέχρι αύριο να εκδοθεί και σχετικό πιστοποιητικό καταλληλότητας του κτηρίου από το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Η ίδια πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι σκοπός είναι το κτήριο να αρχίσει να χρησιμοποιείται τμηματικά τις αμέσως επόμενες μέρες για να αντιμετωπιστεί σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα με την έλλειψη χώρων, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι εάν αρχίσουν άμεσα οι εργασίες επιδιόρθωσης τότε τα 2/3 του κτηρίου θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια εβδομάδα.

Εξέφρασε, επίσης, την ανάγκη έγκαιρης έγκρισης κα παραχώρησης του σχετικού κονδυλίου για τις επιδιορθωτικές εργασίες που θα πρέπει να γίνουν αλλά και την ελπίδα να μην υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Η ίδια πηγή εμφανίστηκε καθησυχαστική ως προς το κίνδυνο να «πέσουν» υποθέσεις λόγω της καταστροφής τεκμηρίων, παραδέχτηκε ωστόσο ότι ποσότητα ναρκωτικών, η οποία φυλασσόταν στην ειδική αίθουσα φύλαξης των τεκμηρίων και η οποία υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά, έχει καταστραφεί. Εξέφρασε, ωστόσο, άγνοια ως προς το ενδεχόμενο ανάμεσα στα τεκμήρια να υπήρχε και κάποια ποσότητα εκρηκτικής ύλης. Ανέφερε ακόμη ότι ο ακριβής υπολογισμός της ζημιάς των τεκμηρίων θα γίνει από τους πρωτοκολλητές.

Σημειώνεται ότι η ζημιά στην υποδομή του κτηρίου δεν έχει ακόμη υπολογιστεί, ενώ κάποιες πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημιές πέραν των 50 χιλιάδων ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X