ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Άδεια για καταχώρηση αίτησης certiorari σε Μπουλούτα και Φόρο

Aπό το Ανώτατο

Το Ανώτατο Δικαστήριο παραχώρησε άδεια στους δύο κατηγορουμένους στην ποινική υπόθεση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, Ευθύμιο Μπουλούτα και Μάρκο Φόρο, για την καταχώρηση αίτησης certiorari με σκοπό την ακύρωση της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ημερ. 15.2.2016 με την οποία εκδόθηκαν εναντίον τους εντάλματα σύλληψης.

Ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Ευθύμιος Μπουλούτας και το εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Μάρκος Φόρος, επικαλούμενοι απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, αρνούνταν μέχρι τις 28/11/2016 να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για σκοπούς παραπομπής και των τεσσάρων κατηγορουμένων στην υπόθεση σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Όταν στη συνέχεια το Δικαστήριο στο Παρίσι αναθεώρησε την απόφαση του, μετά από σχετικό αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα, οι δύο παρουσιάστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου δηλώνοντας ότι η εμφάνιση τους αποσκοπούσε στην αμφισβήτηση της επίδοσης του κατηγορητηρίου.

Με απόφαση του ημερ. 15.2.2016, το Επαρχιακό Δικαστήριο έκρινε σύννομη την επίδοση και κατ’ ακολουθίαν της απόφασης του εξέδωσε ένταλμα σύλληψης των κατηγορουμένων και στις 28/11/2016 κατέστη τελικά δυνατόν η υπόθεση να παραπεμφθεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Ακολούθως, οι δύο κατηγορούμενοι καταχώρησαν αίτηση στο Μονομελές Εφετείο, ζητώντας όπως τους παραχωρηθεί άδεια για την καταχώρηση αίτησης certiorari για ακύρωση της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι είχε εκδοθεί καθ’ υπέρβαση εξουσίας και/ή προφανούς λάθους και/ή υπό συνθήκες καταστρατήγησης της φυσικής δικαιοσύνης.

Το Εφετείο απέρριψε την αίτηση τους και στη συνέχεια άσκησαν έφεση κατά της απόφασης αυτής η οποία και εξετάστηκε από τη Πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου, υπό πενταμελή σύνθεση.

Η ολομέλεια του Ανωτάτου αποδέχτηκε ένα από τους τέσσερις λόγους έφεσης παρέχοντας άδεια για καταχώριση αίτησης Certiorari, η οποία και να καταχωριστεί εντός 15 ημερών.

Στο μεταξύ, το Ανώτατο αποφάσισε όπως ανασταλεί η εκτέλεση των επιδίκων ενταλμάτων σύλληψης μέχρι την εκπνοή του χρόνου που έχει ορισθεί για την υποβολή της αίτησης και εφόσον υποβληθεί, μέχρι της αποπεράτωσης της εκδίκασής της.

Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο τότε Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος Παναγιώτης Κουννής και ο μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Νεοκλής Λυσάνδρου.

Οι Λυσάνδρου και Κουννής παρουσιάζονταν από την αρχή κανονικά στο δικαστήριο μαζί με τους δικηγόρους τους.

Και οι τέσσερις κατηγορούμενοι δήλωσαν στις 12/10/2017 ενώπιον του Κακουργιοδικείου μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Οι Κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν από κοινού δύο κατηγορίες, η πρώτη για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και η δεύτερη για το αδίκημα των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών ή απόκρυψης.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι με την με την Marfin Popular Bank, μεταξύ 29 Νοεμβρίου του 2011 και 28 Φεβρουαρίου του 2012, στη Λευκωσία, χειραγώγησαν την αγορά. Δηλαδή, ενώ ήταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, διέδωσαν πληροφορίες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο κοινό που έδιναν παραπλανητικές ενδείξεις. Δηλαδή, ενώ γνώριζαν ότι υπήρξε απομείωση σημαντικού μέρους της υπεραξίας των εργασιών της τράπεζας στην Ελλάδα (Marfin Egnatia Bank), η οποία ανερχόταν στα €330 εκ. τουλάχιστον, παρέλειψαν να το συμπεριλάβουν στη συνοπτική ενδιάμεση ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για την εννεάμηνη περίοδο που είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011 και η οποία δημοσιεύθηκε στις 29/11/2011.

Κατηγορούνται, επίσης, ότι με την με την Marfin Popular Bank, μεταξύ 29 Νοεμβρίου του 2011 και 28 Φεβρουαρίου του 2012, στη Λευκωσία, και ενώ ήταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, προέβησαν σε παραπλανητική ανακοίνωση. Δηλαδή, στις 29/11/11 δημοσιοποίησαν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου τη συνοπτική ενδιάμεση ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για την εννεάμηνη περίοδο που είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011, αποκρύβοντας την απομείωση σημαντικού μέρους της υπεραξίας των εργασιών της εταιρείας στην Ελλάδα, η οποία ανερχόταν στα €330 εκ τουλάχιστον.

Το Κακουργιοδικείο έχει ορίσει τις ημερομηνίες 21,23,27,28 και 30 Νοεμβρίου και 4,6,7,11,13 και 14 Δεκεμβρίου για ακρόαση της υπόθεσης με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν, όπως αναφέρθηκε κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία.

Για τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας από το δικαστήριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X