ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

500 ασθενείς με Ηπατίτιδα Γ στην Κύπρο

Εθνικό σχέδιο δράσης

Στον καταρτισμό εθνικού σχεδίου δράσης για την εκρίζωση της ηπατίτιδας Γ θα προχωρήσει η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή, τη σύσταση της οποίας ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του της 13ης Σεπτεμβρίου, έπειτα από πρόταση που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρει πως «στην Κύπρο, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 500 ασθενείς με ηπατίτιδα Γ και δεδομένου ότι η δαπάνη για την εξασφάλιση των καινοτόμων φαρμάκων είναι υψηλή, με πρωτοβουλία των Υπουργών Υγείας Κύπρου και Ελλάδας συστάθηκε Επιτροπή, η οποία θα καθορίσει το πλαίσιο διακρατικής συνεργασίας για κοινή προμήθεια καινοτόμων φαρμάκων».

Προσθέτει ότι «ως πρώτο βήμα και σε πιλοτική φάση διερευνάται η δυνατότητα όπως η Κύπρος ενταχθεί στη διαδικασία που δρομολογεί η Ελλάδα για εξασφάλιση φαρμάκων για εκρίζωση της ηπατίτιδας Γ».

Επιπρόσθετα, «στο πλαίσιο σειράς ενεργειών που λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας για την ανάδειξη της σπουδαιότητας της ηπατίτιδας Γ ως πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Κύπρο, κρίθηκε ωφέλιμο όπως καταρτιστεί εθνικό σχέδιο δράσης για την εξάλειψή της».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «κύριοι πυλώνες του σχεδίου δράσης θα είναι, μεταξύ άλλων, η πρωτογενής πρόληψη, η δευτερογενής πρόληψη, με έμφαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση και ανάλυση των δεδομένων για τη χάραξη ορθολογικής πολιτικής και η αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών, με στόχευση στην εξάλειψη της νόσου».

Εξάλλου, παράλληλα με τις προσπάθειες για θεραπεία της ασθένειας, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην πρόληψη της νόσου, για την οποία δεν υπάρχει για την ώρα διαθέσιμο εμβόλιο, συνεπώς, η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ομάδων υψηλού κινδύνου κρίνεται απαραίτητη για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Καταλήγοντας το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «η εξάλειψη της νόσου της ηπατίτιδας Γ βρίσκεται στις προτεραιότητες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με ορίζοντα εφαρμογής το έτος 2030».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X