ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

45 νεκροί σε τροχαία το 2017

41 θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις με 45 νεκρούς

Οι τροχαίες οδικές συγκρούσεις και η εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισής τους, μάς απασχολούν ιδιαίτερα καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, σημειώνοντας πως "δυστυχώς, από τις αρχές του 2017 μέχρι σήμερα έχουν ήδη καταγραφεί 41 θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις με 45 νεκρούς, δεκατρείς εκ των οποίων νέα παιδιά με όνειρα".

Με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και μελλοντικών χρηστών του οδικού δικτύου σε θέματα ορθής και υπεύθυνης οδικής συμπεριφοράς, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου είχε, σήμερα συζήτηση με μαθητές του Grammar School, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, που διοργανώνει το σχολείο για 17η συνεχή χρονιά και κήρυξε την έναρξη των δραστηριοτήτων της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας,.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το ΓΤΠ, απευθυνόμενος στους μαθητές, ο κ. Νικολάου παρουσίασε τις κύριες παραβάσεις που κάνουν οι νέοι της ηλικίας τους, υπογραμμίζοντας τους πως δεν πρέπει να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ και πως πρέπει να φορούν τη ζώνη και το κράνος τους, τηρώντας πάντοτε το όριο ταχύτητας, καθώς η μη συμμόρφωση με αυτούς τους απλούς βασικούς κανόνες έχει στοιχίσει τη ζωή σε νέους ανθρώπους, φίλους και συμμαθητές τους.

Από την πλευρά τους, οι μαθητές έθεσαν ερωτήματα προς τον Υπουργό, μεταξύ άλλων, αναφορικά με τη μείωση του ορίου ταχύτητας σε συγκεκριμένους δρόμους, τους αγώνες ταχύτητας στους οποίους προβαίνουν ομάδες νεαρών, την πρακτική που ακολουθούν κάποιοι αστυνομικοί για να καταγγέλλουν τους παρανομούντες στο οδικό δίκτυο με την οποία διαφωνούν, την αυστηρότητα μέσα από την οποία θα πρέπει να ανανεώνεται η άδεια οδήγησης των ηλικιωμένων οδηγών, καθώς και τη λειτουργία ομάδων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προειδοποιούν τους πολίτες για τους ελέγχους που πραγματοποιεί η Αστυνομία.

Ο κ. Νικολάου εξήγησε στους μαθητές ότι τα πρόστιμα και οι ποινές που επιβάλλονται στους παρανομούντες δεν στοχεύουν στην τιμωρία, αλλά στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλει η πολιτεία για διαμόρφωση σωστών και συνειδητοποιημένων αυριανών οδηγών.

Σε σχέση με τους ηλικιωμένους οδηγούς, ανέφερε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο, το οποίο προνοεί για τον αυστηρότερο έλεγχο κατά την έκδοση πιστοποιητικών υγείας των ηλικιωμένων για ανανέωση των αδειών οδήγησης τους. Παράλληλα, επεσήμανε, μελετάται η αναθεώρηση του ορίου ταχύτητας σε συγκεκριμένους δρόμους.

Κηρύσσοντας την έναρξη των δραστηριοτήτων της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι η ευαισθητοποίηση όλων προς την κατεύθυνση της πρόληψης και μείωσης των τροχαίων οδικών συγκρούσεων είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως καθώς, πέραν από τις υλικές ζημιές, δυστυχώς, έχουν ως κόστος ανθρώπινες ζωές και επιφέρουν τεράστιο πόνο στις οικογένειες και τα οικεία πρόσωπα των θυμάτων.

Αναφερόμενος στο προφίλ του Κύπριου οδηγού, όπως προέκυψε μέσα από πρόσφατη μελέτη που έγινε με στόχο την ετοιμασία νέας επικοινωνιακής στρατηγικής για τα θέματα της οδικής ασφάλειας, ο κ. Νικολάου είπε ότι χαρακτηρίζεται ως βιαστικός, ανυπόμονος, απρόσεκτος, που παραβλέπει τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, που δεν σέβεται τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου, και προέτρεψε τα παιδιά ως οι αυριανοί οδηγοί να οδηγούν υπεύθυνα και προσεκτικά.

Αντιθέτως, υπογράμμισε, ο Κύπριος οδηγός φαίνεται να παρουσιάζει υποδειγματική οδική συμπεριφορά και να τηρεί τους κανόνες κατά γράμμα, όταν βρίσκεται στο εξωτερικό. «Βαθύτερο αίτιο της προβληματικής οδικής συμπεριφοράς του είναι η έλλειψη οδικής συνείδησης, η οποία θα πρέπει να καλλιεργείται μέσα από την οικογένεια και το σχολείο», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X